direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Gammelkerbeek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.DEUBPGAMMELKERB-0401

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie Dinkelland (concept)

Dinkelland is een agrarisch-toeristische gemeente met tien kernen die veelal een eigen karakter hebben. Kenmerkend voor de gemeente Dinkelland is het unieke landschap dat is aan te merken als een kleinschalig samenhangend complex van beken, essen, kampen en moderne ontginningen.

De hoofdambitie van de structuurvisie luidt als volgt “Dinkelland staat voor het duurzaam borgen en ontwikkelen van een unieke combinatie van levende en sociaal coherente gemeenschappen, ligging en landschap, rijk historisch bezit en een gezonde en weerbare economie.”

De komende jaren moet er concreet gewerkt worden aan de handhaving en de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied. Er zullen nieuwe vormen van landschapsbeheer worden ontwikkeld als alternatief voor het teruglopende beheer door agrarische ondernemers: vestiging in het buitengebied betekent medeverantwoordelijkheid dragen voor een goed beheer van het buitengebied.

In de structuurvisie is de gemeente Dinkelland opgedeeld in vier deelgebieden. De Gammelkerbeek stroomt door deelgebied West. In dit deelgebied wordt gericht op;

  • verweving natuur en landschap. Ruimte voor de agrariër met restricties nabij de beekdalen en ecologische verbindingzones;
  • herstellen en versterken beekdalenstructuur;
  • versterken en ontwikkelen ecologische verbindingszone;
  • versterken toeristische trekker Weerselo (‘t Stift) en toeristische trekker natuurlijke omgeving Weerselo en Saasveld.

Het water in Dinkelland heeft altijd een belangrijke rol in het landschap gespeeld. Tot halverwege de 20e eeuw uitte dit zich in een herkenbaar landschap van besloten beekdalen (grasland met houtwallen), open heidevelden en essen en kampen (bollende akkers). Het abiotische systeem was herkenbaar doordat het zich uitte aan de bovengrond. In het huidige landschap is veel van de herkenbaarheid van het beeksysteem verloren gegaan. Het gehele landschap is drastisch ontwaterd en het watersysteem is onderdanig geworden aan de landbouwontwikkelingen. Het beleid van de gemeente is gericht op versterken en aanzetten van deze beekdalen in combinatie met het behoud van de agrariër in het gebied. Langs de Gammelkerbeek wordt aan beide kanten vijf meter beekbegeleidende stroken aangelegd.

3.4.2 Landschapsontwikkelingsplan

Het landschapsontwikkelingsplan gemeente Dinkelland (LOP) is een uitwerking van het LOP Noordoost Twente en is de opvolger van het oude landschapsbeleidsplan dat in het verleden is gemaakt. Het LOP gaat uit van een ontwikkelingsgerichte benadering. Het LOP wil in de eerste plaats de mogelijkheden laten zien. Daarnaast is het Landschapsontwikkelingsplan één van de uitvoeringsplannen van het Reconstructieplan Noordoost Twente en heeft het daarmee relaties met gebiedsontwikkelingsplannen.

De doelstelling van het plan is richtlijnen te formuleren voor de inrichting van het landschap. Het plan mag daarmee geen belemmeringen voor de landbouw opleveren. Het landschapsontwikkelingsplan kan worden gezien als handreiking voor landschappelijke inpassing. Het plan is mede richtinggevend om te beoordelen of ontwikkelingen landschappelijk aanvaardbaar zijn.

De ontwikkelingsrichting in het LOP wordt bepaald door:

  • de verschillen tussen de landschapstypen;
  • de gaafheid, kenmerkendheid of potenties van de landschapstypen;
  • het reconstructiebeleid Noordoost Twente (streefbeeld 2015) en de zoneringen;
  • wel of geen onderdeel van de PEHS (inclusief ecologische verbindingszones);
  • de mate van verstedelijkingsdruk.

De ontwikkelingsrichtingen zijn beschreven per landschappelijke eenheid. Deze gebieden vormen eenheid door overeenkomsten in de geologische, geomorfologische, hydrologische en bodemkundige situatie. De Gammelkerbeek valt onder de eenheid Beken van Hengelo.

Dit gebied valt landschappelijk grotendeels onder het beekdallandschap. Het herstel van de beken, beekdalen en de beekdalranden vanwege de hoge hydro-ecologische potenties zoals kwelrijke situaties, sterke gradiënten, staat hier voorop.

De hogere delen in dit gebied zijn de dekzandruggen (jonge ontginningen) Het beleid is gericht op de ontwikkeling van grondgebonden landbouw. Ook het oude cultuurlandschap ligt verspreid over het gebied (essen- en kampenlandschap) rond Saasveld-Gammelke en Weerselo.

Het landschapsbeleid is hier gericht op het herstel en behoud van de landschapswaarden zoals de ensembles van grote open essen en kampen, de compositie van landschapselementen en de verspreide oude erven langs de randen van de essen en de kampen.