direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Kappelhofsweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.DENBPKAPPELHO-0401

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Verkeersbeleid

In oktober 2009 heeft de gemeenteraad het gemeentelijk verkeers- en vervoerplan (GVVP) vastgesteld. Dit betreft een weergave van het beleid van de gemeente op het gebied van verkeer en vervoer. De algemene visie van de gemeente Dinkelland op verkeer en vervoer bestaat uit de volgende pijlers: bereikbaarheid, verkeersveiligheid, leefbaarheid en recreatie en toerisme. Voor het centrum van Denekamp geldt dat er bijzondere aandacht is voor de kwaliteit van de voorzieningen en de openbare ruimte. Een goede bereikbaarheid betekent dat er een goed aanbod van parkeervoorzieningen moet zijn. Dit betekent dat er op acceptabele loopafstand altijd een parkeerplaats beschikbaar moet zijn. De mate waarin een loopafstand als acceptabel kan worden gekwalificeerd is afhankelijk van de functie. Zoekverkeer moet zoveel mogelijk worden vermeden. Wel wordt er gestreefd naar dubbelgebruik, met name tijdens piekmomenten. Bij nieuwe ontwikkelingen moet in principe parkeren op eigen terrein worden gerealiseerd.

Het onderhavige plan betreft de realisatie van een vrijstaande woning op een grote kavel, waardoor er voldoende ruimte is voor parkeren op eigen terrein.

Voor de ontsluiting van het perceel zal een extra uitrit op de Kappelhofsweg worden gerealiseerd. Ter plaatse is de berm smal, waardoor de zichtruimte beperkt is. In verband met de verkeersveiligheid zal bij de aankleding van het perceel aandacht voldoende aandacht worden geschonken aan het feit dat daar geen grote hagen of poeren komen.

3.3.2 Woningbouwprogramma

Op 28 januari 2010 zijn met de provincie Overijssel schriftelijke prestatieafspraken gemaakt over het taakveld Wonen. Voor de lokale woningbehoefte van de gemeente Dinkelland geldt een programma van 370 woningen tot 1 januari 2015 (binnenstedelijk en uitleg). De bestemmingsplancapaciteit mag maximaal 130% zijn van het woningbouwprogramma derhalve 370 x 130% = 480 woningen, waarvan binnenstedelijk 40% x 480 = 192 woningen. Uitleggebied: 60% x 480 = 288 woningen. In deze aantallen telt de woningbouw voor bijzondere doelgroepen zoals statushouders, jeugdzorg, dak- en thuislozen en woonwagenbewoners niet mee. Voor deze doelgroepen zijn ongeveer 40 woningen geprogrammeerd. In het afsprakenkader is een midtermreview in 2012 opgenomen. Daarbij zal de raming van de capaciteit en de huishoudensontwikkeling opnieuw worden beoordeeld. Dit kan leiden tot bijstelling van de aantallen in het programma, zowel in opwaartse als in neerwaartse zin.

Geconstateerd wordt dat het bouwplan past in de planning voor het binnenstedelijk aandeel in de periode tot 1 januari 2015.

3.3.3 Welstandsnota

Het perceel is volgens de Welstandsnota gelegen in het gebied waarvoor de welstandscriteria BASIS gelden. De rooilijn, zijdelingse afstand, oriëntatie op het bouwwerk, bouwmassa, bouwhoogte, kapvorm en kaprichtingen dienen gerelateerd te worden aan de bouwwwerken in de omgeving.

Het bouwplan zal worden getoetst aan voornoemde criteria.

3.3.4 Milieubeleid

Bij het realiseren van nieuwe voorzieningen dient met verschillende milieuaspecten rekening gehouden te worden. De gemeente Dinkelland stelt eisen aan de verschillende onderzoeken die in het kader van het Milieubeleid moeten worden verricht.

In hoofdstuk 4 komt elk aspect (luchtkwaliteit, bodem, geluid en externe veiligheid) aan de orde. Ook de aspecten water en cultuurhistorie komen aan de orde.

3.3.5 Waterbeleid

De gemeente sluit zich aan bij het waterbeleid van waterschap Regge en Dinkel. Deze hanteert de volgende beleidsregels.

Afkoppelen of het niet-aankoppelen van verharde oppervlakken wordt gezien als een maatregel met milieuhygiënische en hydrologische voordelen. Afkoppeling reduceert de vuiluitworp via rioolstelsels en verbetert het zuiveringsrendement van RWZI’s. Verder draagt afkoppelen bij aan het bereiken van een veerkrachtig watersysteem en het realiseren van het gewenste grond- en oppervlaktewaterregime. In de zogenaamde ‘Afkoppelnota’ van het waterschap is één van de doelstellingen dat bij vernieuwing van bestaand bebouwd gebied gestreefd wordt naar het afkoppelen van zoveel mogelijk vierkante meters schoon verhard oppervlak. Ook in de ‘Beleidsnota Retentie’ wordt de noodzaak tot het vasthouden en bergen van water onderstreept.

In paragraaf 4.4 komt de wijze waarop in onderhavig plan wordt omgegaan met water aan de orde.

3.3.6 Archeologiebeleid

Omdat de meeste verantwoordelijkheid voor het zorgvuldig omgaan met (eventuele) archeologische waarden bij de gemeente ligt heeft de gemeente Dinkelland hiervoor eigen beleid opgesteld: 'Archeologiebeleid gemeente Dinkelland'.

De gemeentelijke 'archeologische verwachtings- en advieskaart' speelt daarbij een belangrijke rol. Aan de op de kaart vlakdekkend weergegeven verwachtingszones zijn beleidsadviezen gekoppeld. Uitgangspunten voor de adviezen zijn de beleidskaders zoals deze op de verschillende overheidsniveaus zijn geformuleerd en het besluitvormings- en archeologisch onderzoekstraject zoals beschreven in het Handboek Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie. In deze beleidsnota zijn de aan de verwachtingenkaart gekoppelde beleidsadviezen onverkort overgenomen.

In paragraaf 4.5 komt de wijze waarop in onderhavig plan wordt omgegaan met archeologie aan de orde.