Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Denekamp, Brink 4
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.DENBPBRINK4-0401

4.5 Archeologie

Voor het aspect archeologie vormt de Wet op de archeologische monumentenzorg (1988) het wettelijk kader. Kern van deze wet is dat wanneer de bodem wordt verstoord, de archeologische resten intact moeten blijven.
Naast het inventariseren van de te verwachten archeologische waarden, moet het bestemmingsplan, indien nodig, een bescherming bieden voor archeologisch waardevolle gebieden.
 
In paragraaf 3.3.4 is al ingegaan op het gemeentelijk beleid.
Het perceel Brink 4 (blauw omcirkeld) ligt geheel binnen de historische kern en tevens binnen een bufferzone rond een erf, adellijk huis of watermolen (zie volgende afbeelding). 
 
Fragment archeologische verwachtings- en advieskaart gemeente Dinkelland
    
Op basis van de verwachtings- en advieskaart van de gemeente Dinkelland ligt het betrokken perceel binnen de historische kern van Denekamp. De historische kern heeft een hoge verwachtingswaarde voor resten uit de Middeleeuwen en de Nieuwe tijd, die in verband staan met bewoning in een historische kern.
Deze verwachtingswaarde heeft tot het volgende beleidsadvies geleid: "archeologisch onderzoek in plangebieden groter dan 100 m2 en bij bodemingrepen dieper dan 50 cm."
Verder laat de verwachtings- en advieskaart zien dat de locatie binnen een bufferzone ligt van een erf, adellijk huis of watermolen.
Gronden binnen zo'n bufferzone kennen eveneens een hoge verwachting voor resten uit de Middeleeuwen en de Nieuwe tijd. Het beleidsadvies voor deze zones is echter wat ruimer. Een archeologisch onderzoek is noodzakelijk in plangebieden groter dan 2500 m2, bij bodemingrepen dieper dan 40 cm. Voor gebieden kleiner dan 2500 m geldt vrijstelling voor archeologisch onderzoek.
 
De ligging binnen de historische kern, brengt echter een onderzoeksplicht met zich mee wanneer het plangebied groter is dan 100 m2 en bij bodemingrepen dieper dan 50 cm. Het plangebied is groter dan 100 m2, waardoor een archeologisch onderzoek is verricht.
 
Dit onderzoek is uitgevoerd door Raap Archeologisch Adviesbureau te Deventer. De bevindingen van dat onderzoek zijn beschreven in het rapport van 6 april 2012 (Raap-Notitie 4150, bestandsnaam NO4150_DIBR). Dit rapport is als bijlage aan de toelichting van dit bestemmingsplan gekoppeld.
Hieronder volgen slechts de conclusies van het archeologisch onderzoek.
 
Op basis van de onderzoeksresultaten en de voorgenomen bodemingrepen kan worden geconcludeerd dat bij de realisering van de plannen waarschijnlijk geen archeologische waarden zullen worden verstoord.
Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt in het plangebied in het kader van de voorgenomen bodemingrepen geen archeologisch vervolgonderzoek aanbevolen. Indien bij de uitvoering van de werkzaamheden onverwacht archeologische resten worden aangetroffen, dan is conform artikel 53 en 54 van de Monumentenwet 1988 aanmelding van desbetreffende vondsten gedaan bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, c.q. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verplicht.