direct naar inhoud van 5.6 Luchtkwaliteit
Plan: herprofilering Dusinksweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.BUIbphpdusinksweg-0401

5.6 Luchtkwaliteit

Er zijn berekeningen uitgevoerd6 naar de effecten van de herprofilering van de Dusinksweg op de luchtkwaliteit. Daarbij is niet alleen gekeken naar de bijdrage van de Dusinksweg, maar ook naar de invloed van het wegverkeer op de Denekamperstraat op de concentratie luchtvervuilende stoffen in de buitenlucht op 10 meter van de wegas.

Uit de resultaten blijkt dat ter plaatse van kruising Dusinksweg en Denekamperstraat bij een autonome groei en opwaardering van de Dusinksweg ruim-schoots voldaan aan alle grenswaarden voor stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10). Ook de luchtkwaliteit bij de te realiseren woningen zal ruimschoots voldoen aan de grenswaarde en overige eisen van de 'Wet luchtkwaliteit'.


Het is ook niet te verwachten dat grenswaarden voor benzeen (C6H6), zwaveldi-oxide (SO2) en koolmonoxide (CO) zullen worden overschreden (zie bijlage B). De nieuwe ontwikkeling heeft een (beperkt) meetbaar effect op de NO2 concentratie. Het gaat om een negatief effect van 0,2 µg/m3 als jaargemiddelde. Dit effect is niet in betekenende mate. De wetgeving staat deze beperkte toename toe.


Conclusie

Geconcludeerd kan worden dat de nieuwe ontwikkeling voldoet aan de eisen gesteld in het 'Wet luchtkwaliteit'. Ook wordt met deze ontwikkeling voor wat betreft het aspect luchtkwaliteit voldaan aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening en levert daarmee geen belemmeringen op voor de voorgenomen ontwikkeling.

Het onderzoek naar luchtkwaliteit is opgenomen in Bijlage 10.