direct naar inhoud van 5.2 Geluid
Plan: Weerselerveldweg 8
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.BUIWPWEERSVELDWEG8-0401

5.2 Geluid

5.2.1 Algemeen

De Wet geluidhinder bepaalt dat zich langs wegen geluidszones bevinden, met uitzondering van woonerven en 30 km/h-gebieden. In buitenstedelijk gebied bedraagt deze zone 250 m. De beoogde bedrijfswoning ligt binnen de geluidszone van het buitenstedelijk gebied van Weerselerveldweg en de Hondeveldseweg.

Op grond van artikel 76 wordt bij de vaststelling van een wijzigingsplan dat betrekking heeft op gronden met een geluidszone, de voorkeursgrenswaarde of vastgestelde hogere waarde in acht genomen. De voorkeursgrenswaarde bedraagt 48 dB voor woningen. Voor agrarische bedrijfswoningen geldt op grond van artikel 83, lid 4 van de Wet geluidhinder een maximaal vast te stellen waarde van 58 dB.

5.2.2 Geluidbeleid gemeente Dinkelland

De gemeente Dinkelland heeft het beleid ten aanzien van de voorkeursgrenswaarden en de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting opgenomen in de 'Handreiking beleid bij hogere grenswaarden' van 18 december 2006.

De woning ligt in het buitengebied met ambitieklasse 'rustig 43 dB' en een bovengrens 'onrustig 53 dB'. De ontheffingswaarden zijn opgenomen in de deelnota Hogere grenswaardenbeleid van mei 2008. Volgens de gemeentelijke verkeersmilieukaart 2020 met geluidcontouren ligt de beoogde woning in het gebied met de geluidcontour van minder dan 38 dB ten opzichte van de Weerselerveldweg en de Hondeveldseweg.

Deze beide wegen zijn rustige B-wegen met alleen bestemmingsverkeer naar de aanliggende percelen en zijn om die reden niet in de verkeersmilieukaart 2020 opgenomen. Van deze wegen zijn geen telgegevens of prognoses beschikbaar. Beide wegen liggen in landelijk gebied en ontsluiten slechts enkele boerderijen en woningen. Het aantal verkeersbewegingen per woning bedraagt gemiddeld 5 per etmaal. Het aantal verkeersbewegingen bedraagt hooguit 100 motorvoertuigen per etmaal.

5.2.3 Berekening geluidbelasting

De op de geplande woningen invallende geluidbelasting Lden kan worden bepaald met een rekenmodel, volgens het Reken- en meetvoorschrift geluid 2012, standaard-methode I of II. In deze situatie is binnen de randvoorwaarden methode 1 toegepast.

Deze methoden zijn gebaseerd op het berekenen van de geluidsemissie (afhankelijk van het aantal en type voertuigen, het soort wegdek, de rijsnelheid en enkele correctiefactoren) en de geluidoverdracht tussen de weg en de immissiepunten (woninggevels).

De geluidbelasting is berekend conform het gestelde in het 'Reken- en meetvoorschrift geluid 2012' ex artikel 110d van de Wet geluidhinder. Berekend is de invallende geluidbelasting Lden bij de geplande woning. Dat is de gemiddelde geluidbelasting van de dag, de avond en de nachtperiode.

De berekening van de geluidbelasting is gemaakt volgens de standaard rekenmethode II. Toetsing van de geluidbelasting aan de grenswaarden gebeurt volgens de Wet geluidhinder per weg.

Alvorens de geluidbelasting te toetsen aan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB mag de berekende waarde op grond van artikel 110g van de Wet geluidhinder worden verminderd met 2 dB. Dit in verband met het stiller worden van motorvoertuigen voor wegen met een wettelijke maximum snelheid van 70 km/uur en hoger.

De geluidcontour van de 43 dB ambitiewaarde ligt op een afstand van 14 m uit de wegas (zie het akoestische onderzoek in bijlage 3). De geplande woning ligt op een grotere afstand van 25 m en 86 m uit de wegas van de Weerselerveldweg respectievelijk de Hondeveldseweg.

De ambitiewaarde van het geluidbeleid en de wettelijke voorkeursgrenswaarde wordt dan ook niet overschreden.

5.2.4 Een goede ruimtelijke ordening

Omdat de ambitiewaarde van het gemeentelijke geluidbeleid en de wettelijke voorkeursgrenswaarde niet wordt overschreden, is er ook ten aanzien van het aspect 'een goede ruimtelijke ordening' geen belemmering met betrekking tot het aspect geluid die een goed woon- en leefklimaat voor de beoogde woning kunnen bedreigen.