Plan: | Buitengebied 2010, wijzigingsplan Lemseloseveldweg 13 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1774.BUIWPLEMSVELDWEG13-0401 |
De Wet geluidhinder biedt vooral in het ruimtelijk spoor bescherming tegen (spoor)weglawaai en industrielawaai van inrichtingen gelegen op een gezoneerd industrieterrein. In de Wet geluidhinder wordt een beperkte aantal typen objecten (zgn. geluidsgevoelige objecten) beschermd tegen geluidshinder. De wet heeft een sterke link met de Wet ruimtelijke ordening en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
Wegverkeerslawaai
Op grond van de Weg geluidhinder hebben alle wegen een geluidszone. De voorkeurswaarde voor de Lden bij woningen bedraag 48 dB. Op basis van het geluidsbeleid van de gemeente Dinkelland 'Nota hogere grenswaarden' is het mogelijk op in buitenstedelijke situaties bij wijziging een maximale ontheffingswaarde van 58 dB te verlenen.
Er is hier sprake van een bestaande situatie. De (bedrijfs)woning wordt aangemerkt als geluidsgevoelig object. De bedrijfsgebouwen worden niet aangemerkt als geluidgevoelige objecten op basis van de Wgh. Ter plaatse van de woning voldaan aan de grenswaarde. De geluidsbelasting ter plaatse van de woning bedraagt minder dan 38 dB. Ter illustratie is onderstaande afbeelding toegevoegd. Nader geluidsonderzoek is in dit kader niet noodzakelijk.
Industrielawaai
De bedrijfsmatige activiteiten hebben een bepaalde geluidsuitstraling naar de omgeving. De omgeving van het bedrijf en daaraan gerelateerd de te beschermen woonomgeving sluit het best aan bij de typering 'landelijke omgeving' uit de 'Handreiking Industrielawaai en vergunningverlening'. De Handreiking is een hulpmiddel bij het voorkomen en beperken van geluidhinder. Op basis van de Handreiking geldt er voor de landelijke omgeving een richtwaarde van 40 dB(A) etmaalwaarde.
In het geluidsbeleid van de gemeente Dinkelland zijn de voorkeurswaarden en maximale ontheffingswaarden voor Industrielawaai opgenomen. Voor woningen zijn deze respectievelijk vastgelegd op 50 dB(A) en 55 db(A). De waarden werken twee kanten op: als beperkende factor voor de bedrijfsmatige activiteiten en ter bescherming van de aanwezige woningen.
Dinkelland hanteert ook een gebiedsgericht geluidsbeleid. Voor het buitengebied is een gebiedsgerichte ambitie van rustig (50 dB(A)) tot zeer onrustig (58 dB(A)) opgenomen. Het toetsen aan de ambities is enkel van toepassing voor nieuwe situaties.
De werkzaamheden en activiteiten op het perceel aan de Lemseloseveldweg 13 vinden hoofdzakelijk plaats in de aanwezige bedrijfsgebouwen. Concreet vinden er de volgende activiteiten plaats:
De werkzaamheden worden inpandig uitgevoerd in de bestaande (voormalige) ligboxenstal. De werkzaamheden worden handmatig uitgevoerd door één persoon, met ondersteuning van handgereedschap en aanwezige installaties. Op het erf wordt af en toe een heftruck gebruikt voor het verplaatsen onderdelen, materialen tussen de aanwezige gebouwen.
De geluidsuitstraling van de werkzaamheden naar de omgeving is beperkt. Er liggen een aantal woningen in de directe omgeving, te weten de Lemseloseveldweg 18 en Lemseloseveldweg 20. Deze woningen liggen respectievelijk op een afstand van 28 meter en 120 meter, gemeten vanaf de grens van het bouwvlak. De afstand van de ingang werkplaats tot de woningen is respectievelijk 65 meter en 180 meter.
Zoals aangegeven worden de werkzaamheden inpandig uitgevoerd (met gesloten deuren). Daarnaast is er door de aanwezige bedrijfsgebouwen afscherming tot de dichtstbijzijnde woningen. Voor zover bekend zijn er door de buren nooit klachten geweest inzake geluidsoverlast. Met behulp van IL-Scan is een indicatieve berekening van de geluidsniveau ter plaatse van de woning aan de Lemseloseveldweg 18. De IL scan is als bijlage IL scan aan het plan gevoegd. Als activiteiten zijn opgenomen het gebruik van een dieselheftruck en het uitvoeren van werkzaamheden inpandig met handgereedschap. N.B. Deze werkzaamheden zullen normaal gesproken niet gelijktijdig worden uitgevoerd, omdat de heer Vennegoor enige werknemer is binnen de Handelsonderneming. Uit de berekening blijkt dat het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau lager ligt dan 40 dB(A). Op basis hiervan wordt gesteld dat ter plekke van de woningen voldaan aan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A).
In het kader van de Wet bodembescherming dient bij ruimtelijke plannen de kwaliteit van de bodem te worden aangetoond. Het Besluit bodemkwaliteit streeft naar een duurzaam bodembeheer. Om deze duurzaamheid te waarborgen, dient er een balans te zijn tussen de bescherming van de bodemkwaliteit voor mens en milieu en het gebruik van de bodem voor maatschappelijke ontwikkelingen.
Om de actuele bodemkwaliteit te kunnen bepalen is er door Envita Almelo BV in november 2011 een verkennend bodemonderzoek NEN 5740 uitgevoerd. Het complete rapport is bijgevoegd in de bijlagen. Een samenvatting van de bevindingen en conclusies is hieronder opgenomen.
In overleg met de gemeente Dinkelland is de onderzoeksstrategie bepaald. Het onderzoek ter plaatse aan de Lemseloseveldweg 13 heeft plaatsgevonden op 9 november 2011. Uit de resultaten kunnen de volgende conclusies worden getrokken:
De bodemkwaliteit levert geen belemmeringen op voor de aanvraag van de wijziging van het bestemmingsplan van het perceel. Indien in de toekomst op de locatie ter plaatse van boring 14 nieuwe ontwikkelingen zijn (bijvoorbeeld grondverzet of bouwactiviteiten), dan dient de omvang van de nieuwe verontreiniging nader te worden vastgesteld en moet rekening worden gehouden met extra kosten ten behoeve van de afvoer van deze lokale bodemverontreiniging. Het uitgevoerde onderzoek is als bijlage Bodemonderzoek aan het plan gevoegd.
Zowel de ruimtelijke ordening als het milieubeleid stellen zich ten doel een goede kwaliteit van het leefmilieu te handhaven en te bevorderen. Dit gebeurt onder andere door milieuzonering. Onder milieuzonering verstaan we het aanbrengen van een voldoende ruimtelijke scheiding tussen milieubelastende bedrijven of inrichtingen enerzijds en milieugevoelige functies als wonen en recreëren anderzijds. De ruimtelijke scheiding bestaat doorgaans uit het aanhouden van een bepaalde afstand tussen milieubelastende en milieugevoelige functies. Die onderlinge afstand moet groter zijn naarmate de milieubelastende functie het milieu sterker belast. Milieuzonering heeft twee doelen:
Voor het bepalen van de aan te houden afstanden wordt de VNG-uitgave 'Bedrijven en Milieuzonering' gehanteerd. Deze uitgave bevat een lijst, waarin voor een hele reeks van milieubelastende activiteiten (naar SBI-code gerangschikt) richtafstanden zijn gegeven ten opzichte van milieugevoelige functies. De lijst geeft richtafstanden voor de ruimtelijk relevante aspecten geur, stof, geluid en gevaar. De grootste van de vier richtafstanden is bepalend voor de milieubelastende activiteit in een milieucategorie en daarmee ook voor de uiteindelijke richtafstand.
De lijst met richtafstanden gaat uit van gemiddeld moderne bedrijven. Indien bekend is welke activiteiten concreet zullen worden uitgeoefend, kan gemotiveerd worden uitgegaan van de daadwerkelijk te verwachten milieubelasting, in plaats van de richtafstanden. De afstanden worden gemeten tussen enerzijds de grens van de bestemming die de milieubelastende functie(s) toelaat en anderzijds de uiterste situering van de gevel van een milieugevoelige functie die op grond van het bestemmingsplan/wijzigingsplan mogelijk is.
Hoe gevoelig een gebied is voor milieubelastende activiteiten is mede afhankelijk van het omgevingstype. In de VNG-uitgave wordt onderscheidt gemaakt tussen rustige woonwijk en gemengd gebied. De locatie aan de Lemseloseveldweg 13 en directe omgeving is aan te merken als gemengd gebied.
De activiteiten van Handelsonderneming Vennegoor aan de Lemseloseveldweg zijn moeilijk onder een categorie te vatten. Het betreft een relatief kleinschalige bedrijfsmatige activiteit (reparatie) met daarnaast de opslag. De categorie handel/reparatie van auto's, motorfietsen (sluit het beste aan bij de activiteiten. De grootste afstand die moet worden aangehouden gemeten vanaf de bedrijfsgebouwen (op basis van het aspect geluid) is 30 meter. De dichtstbijzijnde woning aan de Lemseloseveldweg is gelegen op 65 meter van de werkplaats. Er wordt hiermee ruimschoots voldaan de minimale afstand van 30 meter.
Op 15 november 2010 is de wijziging van de Wet milieubeheer op het gebied van luchtkwaliteiteisen (Hoofdstuk 5 titel 2 Wm, Stb. 2007, 414) in werking getreden. De overheid wil een verbetering van de luchtkwaliteit bewerkstelligen en ontwikkelingen in ruimtelijke ordening doorgang laten vinden. De kern van de 'Wet luchtkwaliteit' bestaat uit de (Europese) luchtkwaliteitseisen. Verder bevat zij basisverplichtingen voor plannen, maatregelen, het beoordelen van luchtkwaliteit, verslaglegging en rapportage. Op grond van artikel 5.16 Wm moeten bestuursorganen nagaan of besluiten op grond van de Wro gevolgen kunnen hebben voor de luchtkwaliteit.
In de Algemene van Bestuur 'Niet in betekenende mate' (Besluit NIBM) en de ministeriële regeling NIBM (Regeling NIBM) zijn de uitvoeringsregels vastgelegd die betrekking hebben op het begrip NIBM. In de Regeling NIBM is een lijst met categorieën van gevallen opgenomen die niet in betekenende mate bijdragen aan de luchtverontreiniging.
Onder andere projecten met minder dan 1.500 nieuwe woningen vallen onder NIBM. Deze gevallen kunnen zonder toetsing aan de grenswaarden voor het aspect luchtkwaliteit worden uitgevoerd. Voor kleinere ruimtelijke en verkeersplannen die effect kunnen hebben op de luchtkwaliteit heeft het toenmalige Ministerie van VROM in samenwerking met InfoMil een specifieke rekentool ontwikkeld. Daarmee kan worden bepaald of een plan niet in betekenende mate bijdraagt aan de concentratie van een stof in de buitenlucht.
Voor wat betreft de functie 'werkplaats heftrucks en grondverzetmachines en opslag', met bijbehorende bedrijfsgebouwen, is de rekentool ingevuld. De toekomstige situatie zal in vergelijking met de huidige situatie geen toename van het aantal verkeersbewegingen opleveren. De verkeersbewegingen naar en van het bedrijf zijn zeer beperkt, het betreft hoofdzakelijk de eigenaar van het bedrijf. Er is een inschatting gemaakt van het maximaal aantal verkeersbewegingen. Op basis van de uitkomsten kan worden gesteld dat het project onder NIBM valt. Er is geen nader onderzoek nodig en toetsing aan de luchtkwaliteit kan achterwege blijven. De berekening is gebaseerd op het aantal verkeersbewegingen als aangegeven in paragraaf 4.6 en opgenomen in bijlage Luchtkwaliteit