De gemeente Dinkelland heeft het ruimtelijk beleid vastgelegd in een bestemmingsplan van recente datum, bestemmingsplan "Buitengebied 2010". In de toelichting van het bestemmingsplan staat beschreven dat de drie basisfuncties van het buitengebied zijn: landschap, landbouw en natuur. Andere functies als wonen, bedrijvigheid en recreatie kunnen vaak behouden blijven, maar nieuwe ontwikkelingen worden niet aangemoedigd. De opgave voor landbouw is met name om een sterke concurrentiepositie te krijgen of te behouden. Sommige delen van het buitengebied zijn aangewezen als gebied waar natuur behouden moet blijven of ontwikkeld zou moeten worden. Natuurontwikkeling wordt met name in beekdalen nagestreefd, de lager gelegen, vaak nattere gronden. Bij natuurontwikkeling wordt doorgaans onderzocht of deze gecombineerd kan worden met de wateropgave. Gestreefd wordt naar herstel van beekdalsystemen en het stimuleren van een beekdalbrede inrichting.
In het Landschapsontwikkelingsplan gemeente Dinkelland staan het toekomstige beeld voor het Dinkeldal ter hoogte van Ottershagen beschreven. Het is wenselijk om zoveel mogelijk aaneengesloten natuur te realiseren in het kader van de EHS en deze te combineren met mogelijkheden voor waterberging.
Natuurontwikkeling is op zichzelf een door de provincie en gemeente nagestreefd doel voor Ottershagen. In het hele beekdal zullen bloemrijke natte schraalgraslanden verschijnen, evenals open water, moeras en inundatiegebieden. Nog altijd wordt dit gebied aangedaan door relatief veel weidevogels, met de ontwikkeling van de natuur zullen er naar verwachting nog veel meer weidevogels komen om te broeden, rusten en fourageren. Door gelegenheid te bieden om weidevogels te observeren vanuit een vogelobservatiepost, krijgt het gebied ook een natuureducatieve functie en neemt de belevingswaarde van het natuurgebied toe.
Om de vogelobservatiepost te realiseren, wordt een bestaande veldschuur verbouwd. Deze veldscuur is reeds in bezit van Natuurmonumenten. Het beleid van de gemeente Dinkelland is dat veldschuren die reeds voor 1998 bestonden en/of op basis van een bouwvergunning zijn gebouwd, op de bestaande locatie behouden mogen blijven. Veldschuren mogen niet worden vergroot en er mogen geen nieuwe veldschuren worden gebouwd. Het plan voor de verbouw van deze veldschuur op de rand van Ottershagen is een uniek plan en het biedt meerwaarde voor de natuurliefhebber en de recreant. De gemeente heeft een positieve houding aangenomen tegenover de verbouw van deze specifieke veldschuur tot vogelobservatiepost op deze locatie. Omdat dit plan niet op basis van bestaand beleid vergund kan worden, maar het wel als wenselijk is beoordeeld om medewerking te verlenen, is hiervoor deze ruimtelijke onderbouwing opgesteld, op basis waarvan de planologische procedure van een Projectbesluit ex artikel 3.10 Wro wordt gevoerd.
Na verbouwing heeft de vogelobservatiepost tevens de functie van schuilstal voor vee en informatiepunt. Deze functies zijn goed te combineren.