De regels van dit bestemmingsplan zijn opgezet volgens de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008) en bestaan uit de volgende onderdelen:
- inleidende regels;
- bestemmingsregels;
- algemene regels;
- overgangs- en slotregels.
Inleidende regels
De inleidende regels bestaan uit de volgende bepalingen:
- Artikel 1: Begripsbepalingen
- Artikel 2: Wijze van meten
In artikel 1 worden omschrijvingen gegeven van belangrijke, in de regels voorkomende begrippen. Door het opnemen van deze omschrijvingen kunnen interpretatieverschillen worden voorkomen. In artikel 2 wordt op vergelijkbare wijze een omschrijving gegeven van de wijze waarop in de regels voorkomende maten dienen te worden gemeten.
Elke bestemming wordt afzonderlijk in een bestemmingsbepaling opgenomen. Hoewel een natuurlijkere loop van de beek de voornaamste aanleiding vormde voor dit partiële bestemmingsplan, is niet de bestemming ‘Water’ in dit plan voorop gesteld, maar is in aansluiting op de landelijke bestemmingsplanstandaarden de alfabetische volgorde van de bestemmingen aangehouden. De bestemmingbenaming is overgenomen uit het bestemmingsplan Buitengebied.
Een bestemmingsbepaling word als volgt opgebouwd:
- bestemmingsomschrijving;
- bouwregels;
- nadere eisen;
- afwijken van de bouwregels;
- specifieke gebruiksregels;
- afwijken van de gebruiksregels;
- omgevingsvergunning;
- wijzigingsbevoegdheid.
De bestemmingsomschrijving en de bouwregels komen in ieder artikel voor. De overige onderdelen zijn opgenomen indien deze voor de betreffende bestemming relevant zijn.
De (gebieds)bestemmingen Bos - natuur en Water - 1 en 2 zijn vrij globaal van karakter, wat de flexibiliteit van het plan ten goede komt. Binnen deze (gebieds)bestemmingen komen landschappelijke waarden voor die beschermd worden middels een dubbelbestemming op de verbeelding. Onder de waardevolle elementen vallen bijvoorbeeld de houtwallen, de poelen en het reliëf. Van andere elementen is dat niet aan de orde. Het vastleggen is vanwege de globaliteit en de flexibiliteit voor dit soort gevallen niet nodig.
Het gaat om de volgende elementen:
- Houtsingels ouder dan zestig jaar
- Bosgebieden kleiner dan 1 ha, ouder zestig jaar
De overige elementen als poelen en reliëf vallen veelal onder de bestemming Bos - natuur. Het gaat hier om zaken die in hoofdzaak of zelfs uitsluitend dienst doen ten behoeve van de basisfunctie van een gebied. De doelstelling is de bestaande elementen zoveel mogelijk te handhaven. Een gericht (aanleg)vergunningenbeleid voorziet daarin.
Door de globale opzet kunnen ook nieuwe elementen worden ingepast, voor zover ze passen binnen de betreffende bestemming.
De in het bestemmingsplan Buitengebied voorkomende bestemmingen Wonen en Bedrijf zijn buiten het plangebied gehouden (er treedt geen verandering op voor die terreinen). Overige regels die betrekking hebben op het realiseren en/of gebruiken van woon- en bedrijfsbebouwing en aanverwante zaken zijn eveneens grotendeels niet overgenomen, daar dit soort bebouwing en bijbehorend gebruik in principe niet gewenst is binnen de grenzen van dit bestemmingsplan.
Conform het bestemmingsplan Buitengebied staat in een aantal bestemmingen geregeld dat een omgevingsvergunning is vereist voor het uitvoeren van bepaalde (aanleg)werken of (aanleg)werkzaamheden. De uitzonderingen op dit vereiste zijn eveneens overgenomen. Het uitvoeren van werken of werkzaamheden door of namens de Uitvoeringscommissie in het kader van het project 'Landinrichting Saasveld-Gammelke' is hieraan als uitzondering toegevoegd. Deze uitzondering heeft een beperkte geldigheidstermijn, daar de Uitvoeringscommissie binnen drie jaar na het tot standkomen van dit bestemmingsplan wordt opgeheven.
Hieronder worden alle bestemmingen en aanduidingen toegelicht.
Artikel 3 Bos - natuur
De bestemming 'Bos - natuur' betreft de bestaande gebieden met een ecologische functie, namelijk de
bestaande natuurgebieden (zoals aangegeven in de omgevingsvisie) en de gebieden die reeds in
eigendom zijn en aangewezen als nieuwe natuur. Het behoud, herstel en ontwikkeling van de
waarden van deze gebieden staan voorop.
De belangrijkste wegen hebben de bestemming 'Verkeer' gekregen. Bruggen, dammen of duikers, sloten, bermen en beplanting vallen ook onder deze bestemming.
Artikel 5 Water - 1
Deze bestemming is gelegd op de Lemselerbeek en een zone van 5 meter aan weerszijden. De 5 meter-zone is (vooral) bedoeld voor de aanleg van een meer natuurlijke oever. Op gronden met deze bestemming mogen geen bouwwerken en overkappingen worden gebouwd.
Artikel 6 Leiding - Brandstof
Deze dubbelbestemming heeft betrekking op een hoofdgastransportleiding, gelegen aan de oostzijde van het gebied waarvoor dit bestemmingsplan geldt. De regeling voorziet in de aanwezigheid van deze functie en in de bescherming ervan door middel van een veiligheidszone op de kaart. Binnen de op de kaart aangegeven strook mogen geen gebouwen en bouwwerken worden gebouwd, anders dan ten behoeve van de leidingen. Voor werkzaamheden die schadelijk kunnen zijn voor de leiding, is een omgevingsvergunning benodigd voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.
Artikel 7 Leiding - Water
Deze dubbelbestemming heeft betrekking op een watertransportleiding, gelegen aan de noordzijde van het gebied waarvoor dit bestemmingsplan geldt. De regeling voorziet in de aanwezigheid van deze functie en in de bescherming ervan door middel van een bouwverbod. Bij omgevingsvergunning kan hiervan worden afgeweken. Voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden is eveneens een omgevingsvergunning nodig.
Artikel 8 Waarde - Ecologie
Binnen de dubbelbestemming ‘Waarde - Ecologie’ wordt de EHS beschermd. De bestaande natuurgebieden binnen de EHS en de natuurgebieden die zijn aangewezen als nieuwe natuur krijgen deze bestemming. Deze bestemming ligt over de gebiedsbestemmingen ‘Bos - natuur’ en "Agrarisch - 1’ en ‘Agrarisch - 2’. In de gebieden met een agrarische bestemming is een wijziging naar natuur mogelijk. Voor gebieden met deze dubbelbestemming geldt het nee-tenzij beleid van de EHS.
Artikel 9 Waarde - Landschap
De dubbelbestemming Waarde - Landschap is opgenomen voor delen van het landschap waar het behoud, het herstel en de ontwikkeling van waardevolle landschapselementen voorop staat.
De houtwallen, houtsingels en bosjes ouder dan 60 jaar, staan op de verbeelding aangegeven. Uit het landschapsontwikkelingsplan is gebleken dat deze elementen zodanig waardevol zijn dat ze een specifieke bescherming krijgen. Het verwijderen van deze landschapselementen wordt niet mogelijk gemaakt, uitgezonderd vanuit het beheer van deze landschapselementen.
Milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied (gebiedsaanduiding)
Het gebied waaruit het water wordt onttrokken ten behoeve van de waterwinning bij Weerselo heeft de dubbelbestemming ‘Grondwaterbeschermingsgebied’. Binnen deze bestemming geldt dat uitbreiding of vestiging van niet-passende functies worden geweerd, of terughoudend worden benaderd.
De algemene regels bevatten de volgende onderdelen:
Artikel 10 Anti-dubbeltelregel
Het is niet ondenkbaar dat gronden bij meerdere bouwaanvragen in aanmerking worden genomen, zodat onbedoeld meer bebouwing ontstaat dan met het plan wordt beoogd. De anti-dubbeltelregeling (conform tekst Bro) voorkomt dit.
Artikel 11 Algemene bouwregels
In de algemene bouwregels staat in algemene zin bepaald dat bouwwerken niet mogen worden opgericht binnen een bepaalde afstand van wegen.
Artikel 12 Algemene gebruiksregels
De algemene gebruiksregels geven aan welke vormen van gebruik (in elk geval) verboden worden, dit in aanvulling op de diverse specifieke gebruiksregels in de bestemmingen. Een algemeen gebruiksverbod ontbreekt, aangezien de Wro en de Woningwet hierin reeds voorzien.
Artikel 13 Algemene aanduidingsregels
In dit artikel zijn enkele regels opgenomen met betrekking tot bouw en gebruik in een grondwaterbeschermingsgebied.
Artikel 14 Algemene afwijkingsregels
Deze regels beogen het plan enige flexibiliteit mee te geven. Het betreft veel voorkomende gewenste
afwijkingen, die op alle bestemmingen van toepassing zijn.
Artikel 15 Algemene wijzigingsregels
Relevante algemene wijzigingsregels uit het bestemmingsplan Buitengebied 2010 zijn overgenomen in dit artikel.
Artikel 16 Overige regels
Dit artikel regelt het stellen van nadere eisen aan de plaats en de afmetingen van de bebouwing, zodanig dat er geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan een aantal specifiek genoemde criteria.
Artikel 17 Algemene procedureregels
In dit artikel is bepaald welke procedure van toepassing is voor afwijkingen van de bouwregels en de gebruiksregels, namelijk afdeling 3.4. Awb, met een tweetal uitzonderingen. De procedure voor wijzigingsbesluiten staat vermeld in de Wro en hoeft derhalve niet in het plan te worden opgenomen.
Dit hoofdstuk bevat het overgangsrecht (conform tekst Bro) en de citeertitel van het plan.