Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Lemselerbeek
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.BUIBPLemselerbeek-0401

4.8 Flora & fauna

De bescherming van in het wild levende planten- en diersoorten wordt in de Flora- en faunawet (1998) geregeld. Bij de ontwikkeling van ruimtelijke plannen dient uitdrukkelijk rekening te worden gehouden met de eventuele aanwezigheid van beschermde soorten, als ook met beschermde gebieden op grond van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn (resp. 1979 en 1992).
Het plangebied ligt ten westen van de kern Oldenzaal, op korte afstand van Natura 2000-gebied Lemselermaten. Het gebied de Lemselermaten is door Nederland als lidstaat van de Europese Unie in 2003 vanwege de Habitatrichtlijn aangemeld bij de Europese Commissie. Omdat de Lemselermaten formeel nog niet is aangewezen onder de Habitatrichtlijn, is de Natuurbeschermingswet 1998 nog niet van toepassing op het gebied, en gaat er rechtstreekse werking uit van de Europese Habitatrichtlijn. Deze rechtstreekse werking houdt concreet in dat plannen of projecten in of in de nabijheid van een Habitatgebied die de kwaliteit van de instandhoudingsdoelstellingen kunnen verslechteren of een storend effect kunnen hebben op soorten, getoetst moeten worden op hun gevolgen voor het Habitatgebied.

Ecogroen Advies uit Zwolle heeft voor het Landinrichtingsplan Saasveld-Gammelke een zgn. 'Habitattoets' (subtitel: Voortoets procedure Habitatrichtlijn artikel 6, projectcode: 08139, datum: 14 oktober 2008) uitgevoerd. Daarin is het volledige maatregelenpakket uit het Landinrichtingsplan als één samenhangend project, dat uit onlosmakelijk met elkaar verbonden maatregelen bestaat, beschouwd.
Uit de Habitattoets blijkt dat de maatregelen uit het Landinrichtingsplan netto geen negatieve effecten veroorzaken op de instandhoudingsdoelen van het Natura 2000-gebied Lemselermaten. Diverse maatregelen voor beekherstel en waterberging dragen er juist aan bij dat de grondwaterstand in de regio stijgt en verdroging afneemt. Daarnaast is door verplaatsing van agrarische bedrijven een netto-afname van vermestende en verzurende stoffen op Lemselermaten bewerkstelligd. De conclusie is dan ook dat de maatregelen zelfs in positieve mate bijdragen aan de opgave voor Natura 2000-gebied Lemselermaten om verdroging en eutrofiering terug te dringen middels lokale en regionale maatregelen. Er zijn derhalve met zekerheid geen negatieve effecten – laat staan significante negatieve gevolgen - op Natura 2000-gebied Lemselermaten te verwachten, waardoor er geen Passende Beoordeling ingevolge de Habitatrichtlijn hoeft te worden opgesteld.
 
In de zomer van 2011 is door Ecogroen Advies een ecologisch onderzoek uitgevoerd ten behoeve van het inrichtingsplan voor de Saasvelder- en Lemselerbeek en aangrenzende natuurgebieden, zie bijlage 1 voor het concept-rapport. De conclusies van dit onderzoek staan hieronder op hoofdlijnen beschreven.
 
De her in te richten beken liggen niet binnen een Natura 2000-gebied, echter in de omgeving liggen drie gebieden die aangewezen zijn in de Habitatrichtlijn. Gezien de geplande ingrepen geen (directe) invloed hebben op de aangewezen waarden en ook de omgevingsfactoren zoals grondwaterstanden niet beïnvloeden, wordt geconcludeerd dat de geplande inrichtingsmaatregelen geen negatieve effecten zullen hebben op het Natura 2000-gebied Lemselermaten of andere Natura 2000-gebieden.
Diverse zwaarder en minder zwaar beschermde soorten zijn in het plangebied aangetroffen, dan wel er kon niet worden uitgesloten dat deze soorten in het plangebied kunnen voorkomen. Daartoe worden in het rapport diverse aanbevelingen gedaan voor nader onderzoek en het nemen van maatregelen.
 
De aanbevelingen worden voor dit plan overgenomen, waarmee geconcludeerd kan worden dat er in het plan voldoende rekening wordt gehouden met de in en rond het plangebied voorkomende natuurwaarden.