Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Lemselerbeek
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.BUIBPLemselerbeek-0401

4.2 Bodem

Voor een deel van het huidige tracé van de Lemselerbeek is een waterbodemonderzoek uitgevoerd, zie bijlage 1. Het doel van dit onderzoek is het vaststellen van de milieuhygiënische kwaliteit van de waterbodem en om te beoordelen of de aanwezige waterbodem in de beek kan blijven bij dempen of gewijzigd profiel, of dat de waterbodem afgevoerd/gebaggerd moet worden.
Omdat er met dit bestemmingsplan wijzigingen in het tracé zijn voorzien worden de delen die niet zijn beoordeeld in voornoemde onderzoek beoordeeld aan de hand van de bodemkwaliteitskaart.

Waterbodemonderzoek
De Lemselerbeek bevat een sliblaag variërend van 10 tot maximaal 50 cm. De kwaliteit is deels schoon (achtergrondwaarde) en deels verspreidbaar op het aangrenzend perceel.
In het kader van de Waterwet en onderhoudswerkzaamheden door het waterschap, zal tijdens de natuurtechnische werkzaamheden aan de beeklopen gelijktijdig het slib worden verwijderd en worden verspreid op het aangrenzend perceel, tot 20 meter vanaf de kant van de beek.
Voor grondwerkzaamheden buiten het huidige profiel van de watergang, zal zoveel als mogelijk gebruik worden gemaakt van de bodemkwaliteitskaart van de gemeente Dinkelland.

Bodemkwaliteitskaart
Het doel van de bodemkwaliteitskaart (Syncere, 12 okt. 2006, proj.nr.: B04B0470) is het vastellen van de diffuse bodemkwaliteit voor het grondgebied van de gemeente Dinkelland zodat op een verantwoorde wijze grondverzet op basis van de Ministeriële Vrijstellingsregeling grondverzet kan plaatsvinden.
Uit de kaart 'Diffuse bodemkwaliteit bovengrond' blijkt dat de bovengrond (0-0,5 m-mv) van het gebied ter plaatse van het nieuwe tracé van de Lemseler- en Saasvelderbeek wordt aangemerkt als schoon. Uit de kaart 'Diffuse bodemkwaliteit ondergrond' blijkt dat ook de ondergrond (0,5-2,0 m-mv) wordt aangemerkt als schoon.
In de gevallen waarbij de waterloop gedempt wordt met grond van een nabijgelegen nieuw te graven of her te profileren waterloop wordt gebruik gemaakt van de “op en nabij regeling” conform besluit bodemkwaliteit.

Op en nabij regeling
In artikel 36, derde lid van het Besluit bodemkwaliteit is voor tijdelijke uitname van grond en baggerspecie vastgelegd dat: ‘het tijdelijk verplaatsen of uit de toepassing wegnemen van grond of baggerspecie is toegestaan zonder inachtneming van de artikelen 38 tot en met 64, indien deze vervolgens, zonder te zijn bewerkt, op of nabij dezelfde plaats en onder dezelfde conditie opnieuw in die toepassing wordt aangebracht.’
Voor overtollige vrijkomende grond die niet binnen de gemeente Dinkelland kan worden hergebruikt geldt dat die betreffende grond wordt gekeurd en op een bijpassende manier conform wettelijke kwaliteitseisen wordt afgevoerd en verwerkt.
Op deze wijze wordt in het plan op een zorgvuldige wijze met de bodemkwaliteit omgegaan.