Plan: | Bestemmingsplan LOFAR-station Weerselo |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1774.BUIBPLOFAR-0401 |
Aanleiding
ASTRON (Nederlands Instituut voor Radio Astronomie) ontwikkelt en bouwt al meer dan 50 jaar meetinstrumenten voor sterrenkundig onderzoek. De telescoop in Westerbork is het meest bekende instrument en is een van de meest gevoelige telescopen ter wereld. Toch kan hiermee niet het gehele heelal worden onderzocht, hiervoor is de telescoop een factor 100 te klein. Om geavanceerder onderzoek te kunnen uitvoeren, is een hypermoderne nieuwe radiotelescoop ontwikkeld, genaamd LOFAR (Low Frequency Array).
LOFAR is opgebouwd uit enkele duizenden kleine stilstaande antennetjes die in clusters staan opgesteld in het centrale LOFAR-gebied van 400 ha tussen Exloo en Buinen en op circa 18 antennevelden verspreid over Friesland, Groningen, Drenthe en enkele in Overijssel.
De antennestations zijn door middel van een supersnel glasvezelnetwerk verbonden met een supercomputer (IBM Blue Gene) in het rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen die de data van de duizenden antennes combineert. Op die manier wordt een virtuele schotel gemaakt met een diameter van 100 km en meer. Het bijzondere van LOFAR is dat het ontwerp kan worden opgeschaald naar een steeds groter aantal antennestations. Ook de diameter van LOFAR kan verder worden uitgebreid, waardoor astronomen steeds scherpere details kunnen waarnemen. Daarom worden er ook in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zweden LOFAR-antennestations gebouwd.
De LOFAR-technologie betekent een enorme sprong in de radioastronomie en maakt geheel nieuwe ontdekkingen mogelijk.
Planologische situatie
Op 8 maart 2005 zijn de eerste bestemmingsplannen voor het LOFAR-project, LOFAR-radiotelescoop (binnenste ellips) en het facetbestemmingsplan (buitenste ellips) door Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe goedgekeurd.
Voor het realiseren van de overige buitenstations op de verschillende locaties binnen verschillende gemeenten en provincies dienen in sommige gevallen kleine bestemmingsplannen (zogenaamde 'postzegelplannen') te worden opgesteld. Het voorliggende bestemmingsplan is opgesteld voor het LOFAR-station aan de Smeijersweg tussen Weerselo en Oldenzaal. Het perceel valt in het bestemmingsplan 'Buitengebied 2010' vastgesteld door de gemeenteraad van Dinkelland bij besluit van 18 februari 2010, nr. D7/B2. Het perceel heeft hierin de bestemmingen Agrarisch–1 en Water-1, de dubbelbestemming Waarde-Ecologie en de gebiedsaanduidingen 'milieuzone-grondwaterbeschermings-gebied' en 'specifieke vorm van agrarisch uitgesloten boom en sierteelt'. De realisatie van een LOFAR-station is op basis van het vigerende bestemmingsplan niet mogelijk. Daarom is het voorliggende bestemmingsplan opgesteld.
Plangebied
Het plangebied ligt in het buitengebied van de gemeente Dinkelland, aan de Smeijersweg. Op het overzichtskaartje voor in dit plan is de ligging op een topografisch kaartje weergegeven.
Leeswijzer
De toelichting van het bestemmingsplan is als volgt gestructureerd. In het volgende hoofdstuk is ten behoeve van enige achtergrondinformatie een beschrijving gegeven van ASTRON en het project LOFAR. Vervolgens wordt in hoofdstuk 3 ingegaan op de planbeschrijving waarin de huidige situatie van de locatie en het project worden beschreven. In hoofdstuk 4 wordt aandacht besteed aan het relevante beleid. De resultaten van diverse milieukundige onderzoeken komen in hoofdstuk 5 aan bod. In hoofdstuk 6 wordt de juridische vertaling van het plan beschreven. De laatste twee hoofdstukken beschrijven de economische uitvoerbaarheid en de resultaten van inspraak en overleg.