Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Deurningerbeek
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.BPDeurningerbeek-0401

4.7 Archeologie

Archeologische resten vormen de belangrijkste kennisbron over een groot deel van ons verleden. Nederland kent verschillende landschappen en daarmee een zeer rijk en gevarieerd bodemarchief, zowel op landbodems als onder het wateroppervlak. Veel van deze waarden gaan ongezien op de schop of komen als (on)welkome toevalsvondst aan het daglicht. Dit vraagt van de waterbeheerder om een zorgvuldige omgang met resten uit ons verleden door archeologie vroegtijdig te betrekken bij een project of locatiekeuze.
Door Oranjewoud is voor het herinrichtingsgebied Saasveld-Gammelke een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd en tegelijk ook een inventariserend veldonderzoek voor de Lemselerbeek uitgevoerd (projectnr. 195996, revisie 03, juli 2009).
Uit de gemeentelijke archeologische verwachtings- en advieskaart blijkt dat er in de omgeving van de Deurningerbeek enkele bekende vindplaatsen en archeologische (zeer) waardevolle gebieden aanwezig zijn. De verwachtingswaarde is afwisselend laag, middelhoog of hoog. Ten oosten van Deurningen is een groot deel van de grond van het gebied rond de Deurningerbeek verstoord.
 
Volgens de voor dit plan geconsulteerde regio-archeoloog zijn er langs de Deurningerbeek twee locaties waar de kans op aantreffen van archeologische resten groot is. Het gaat om een zone waarin de beek vrij strak langs een hoge dekzandrug loopt en een zone waarin een watermolen gelegen is geweest. In deze zones moet er tijdens de uitvoering een archeologische begeleiding plaatsvinden.
 
De eerstgenoemde locatie is gelegen ten zuiden van de Groeneweg ten oosten van Deurningen. Op de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart is de hier gelegen dekzandrug met esdek aangeduid met een hoge verwachtingswaarde. Indien op deze dekzandrug eventueel een nederzetting heeft gelegen (dat weten we nog niet omdat daar geen onderzoek heeft plaatsgevonden) kunnen er in het aangrenzende beekdal en mogelijk in een oude beekloop dumplocaties aanwezig zijn of eventuele oversteekplaatsen. De kans is dan ook groot dat er allerlei organische materialen in de natte bodem zijn bewaard (hout, bot, been etc.). Op de beleidsadvieskaart is in de legenda aangegeven dat in delen van plangebieden met meerdere verwachtingszones, onderzoek kan worden gevraagd.
 
De watermolen moet geweest zijn bij de kruising van de beek met de Bornsedijk, op voornoemde beleidsadvieskaart is die aangegeven met een attentiezone. Binnen de cirkel van deze attentiezone geldt ook een hoge archeologische verwachtingswaarde.
 
Op de plankaart zijn de betreffende locaties voorzien van de dubbelbestemming ‘Waarde Archeologie’. In de regels van dit bestemmingsplan is in artikel 10 opgenomen dat binnen de betreffende zones een archeologische begeleiding moet worden uitgevoerd op basis van een nog op te stellen Programma van Eisen.