direct naar inhoud van 4.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Kern Rijssen, plan Tusveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1742.BPRC2012001-0401

4.2 Gemeentelijk beleid

4.2.1 Ruimtelijk economische visie Rijssen-Holten, deelrapport kern Rijssen

De gemeente Rijssen-Holten heeft in december 2007 een visie laten opstellen met betrekking tot het detailhandelsbeleid in de gemeente. Met deze visie wil de gemeente de (winkel)voorzieningen, horeca en andere centrumfuncties optimaliseren en versterken.

Het blijkt dat Rijssen een sterk winkelaanbod heeft met een sterke, regionale verzorgingsfunctie. Tevens is er spraken van eenzijdigheid. Zo zijn er veel modewinkels en winkels die dagelijkse artikelen (drogisterij e.d.) in Rijssen aanwezig. Er zijn echter weinig (dag)horeca of andere centrumfuncties in het hart van Rijssen aanwezig.

Met het oog hierop dient Rijssen zich meer dan nu het geval is te richten op kwaliteit, keuze en vermaak. Zo zal er meer ruimte moeten zijn voor fun-shoppen, cultuur, horeca en persoonlijke dienstverlening zoals reisbureau’s. Ook op de uitstraling van het centrum moet worden ingezet door bijvoorbeeld het verbeteren van de gevels, de sfeer en de toegankelijkheid.

Om dit te realiseren is een ontwikkelingsprogramma opgesteld. Een belangrijk speerpunt van dit programma in het kader van dit bestemmingsplan is het creëren van een compact centrum met een goede routing. Als onderdeel van dit speerpunt worden de Julianastraat en de Rozengaarde als ontwikkeladers aangemerkt.

Ten aanzien hiervan wordt in de economische visie het volgende opgemerkt:

'Getracht moet worden hier meer winkelpanden te creëren. Het plan Tusveld zal, naar het laat aanzien, al een waardevolle bijdragen leveren aan deze ambitie; hier wordt immers door uitbreiding en herontwikkeling een kwalitatief betere winkelwand gemaakt."

Gelet op het bovenstaande kan gesteld worden dat de voorgenomen ontwikkeling past binnen de ruimtelijke economische visie van de gemeente voor de kern Rijssen.

4.2.2 Woonvisie

In opdracht van de gemeente Rijssen-Holten is door Atrivé in 2011 de woonvisie 'Versterken van kwaliteit' voor Rijssen-Holten opgesteld. Deze woonvisie heeft in 2011 als concept voor een ieder ter inzage gelegen.

Kwaliteit, dat is het centrale thema van de Woonvisie 2011. Kwaliteit van wonen wil zeggen dat het goed wonen is in de gemeente Rijssen-Holten. De gemeente kenmerkt zich aan de ene kant door rust en ruimte en ondernemerschap, levendigheid en een actieve sociale gemeenschap aan de andere kant. Zowel Rijssen als Holten als de omliggende kernen hebben een eigen unieke identiteit. Natuur binnen handbereik, voldoende voorzieningen van goede kwaliteit, uitstekende bereikbaarheid door de ligging aan de A1 en de NS-stations. De A1-zone kent unieke landschappelijke eigenschappen en moet daarom het visitekaartje van de regio worden. Ook het nieuw te ontwikkelen Groentransferium draagt bij aan de ontsluiting van de natuurgebieden in onze gemeente.

Ten aanzien van de voorgenomen ontwikkeling is onderstaand speerpunt van belang:

'Inbreiding boven uitbreiding'

De gemeente Rijssen-Holten kiest voor inbreidingslocaties boven uitbreidingslocaties als dat financieel haalbaar is en de juiste (=gevraagde) woonmilieus kunnen worden gerealiseerd. Het maakt onderdeel uit van de prestatieafspraken met de Provincie. Het onderzoek dat is uitgevoerd naar de inbreidingsmogelijkheden, laat een verschil zien in mogelijkheden tussen Rijssen en Holten. In de komende jaren zal in Holten worden ingezet op de Kol als inbreidingslocatie. In Rijssen zijn voor de komende vijf jaar 250 woningen op inbreidingslocaties gepland.

In de Woonvisie is reeds rekening gehouden met de voorgenomen woningbouw op de locatie Tusveld. Wel geeft de Woonvisie aan dat er in Rijssen een overaanbod aan appartementen is en dat voor de locatie Tusveld het woningtype goed afgestemd moet worden op de vraag in de markt.

De afgelopen periode hebben zich enkele ontwikkelingen voor gedaan, waardoor het aantal geplande te bouwen appartementen minder is dan verwacht. In Rijssen is vooral in de appartementen markt ruimte gekomen doordat plannen zijn geschrapt c.q. verminderd. Het gaat hier om de projecten Stationsomgeving (-10), Eltheto (-11), Scheer & Foppen (-9) en Parkstede
(nieuwe plannen nog niet bekend). In totaliteit is de prognose van het totaal aantal op te leveren woningen in de periode 2010 t/m 2014 afgenomen tot 540 in plaats van 550. In de huidige situatie zijn al 2 woningen aanwezig. Met het plan van 21 appartementen gaat het een planologische toevoeging van 19 appartementen in de koop- en/of huursector. Om de op te leveren woningen op peil te houden is toevoeging van Tusveld mogelijk mede door het wegvallen van appartementen.

Geconcludeerd kan worden dat de ontwikkeling van de locatie Tusveld past binnen de uitgangspunten uit de (concept) Woonvisie 2011.

4.2.3 (ontwerp) Structuurvisie Rijssen-Holten 2009-2020

De gemeente heeft de nieuwe structuurvisie voor Rijssen-Holten als ontwerp vastgesteld en op 25 mei 2011 voor een ieder ter inzage gelegd. De structuurvisie is een ruimtelijke visie met een korte termijnplanning, met een actualisatie van het bestaande beleid en met afgestemd nieuw beleid. Daarnaast biedt de structuurvisie tevens een doorkijk naar de langere termijn, om transformaties voor de langere termijn nu al in te kunnen zetten.

Het doel van deze structuurvisie is het behouden en versterken van de eigen economische kracht van de gemeente Rijssen-Holten, het bundelen van verstedelijking, het veiligstellen van de groene ruimte en het bereiken van een goede ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid. De uitgangspunten in de structuurvisie krijgen de juridische bindende doorvertaling in de bestemmingsplannen.

Middels verschillende scenario's wordt in de structuurvisie richting gegeven aan de gewenste ruimtelijke structuur van Rijssen-Holten. Deze scenario's zijn vertaald in een concrete projectprogramma's.

afbeelding "i_NL.IMRO.1742.BPRC2012001-0401_0008.jpg"

Afbeelding 4.1: Kaart Projectprogramma's, Structuurvisie Rijssen-Holten

Eén van deze projectprogramma's betreft het versterken van de historische kern van Rijssen. Om dit doel te bereiken is dit programma uitgewerkt in verschillende projecten welke bij moeten dragen een het versterken van het centrum. Ondermeer de realisatie van het project Tusveld wordt in de structuurvisie genoemd als onderdeel van het beleid om het historische centrum van Rijssen te versterken.

Middels onderhavig bestemmingsplan wordt invulling gegeven in het gemeentelijk beleid tot versterking van het centrum van Rijssen.

4.2.4 Beleid bouwhoogtes Rijssen centrum

In het verleden werden met enige regelmaat bouwplannen voor locaties in het centrum van Rijssen ingediend waarbij de bouwhoogten afweken van de maximaal toegestane afmetingen uit het bestemmingsplan 'Kern 2000'. Om voor dergelijke plannen een afwegings- en toetsingskader te krijgen is in 2005 de beleidsnotitie 'Bouwhoogtes Rijssen centrum' opgesteld.

Deze notitie geeft aan dat het centrum van Rijssen wel wat steviger mag worden, ter herkenning, echter zonder dat grotere blokken ontstaan: de Rijssense korrelgrootte moet worden gerespecteerd (parcellering). Wisselende (goot)hoogtes kunnen hierbij een middel zijn. De beleidsnota maakt de realisatie van een vierde bouwlaag oor het plangebied mogelijk.

Ten aanzien van de locatie Tusveld werd in de toelichting van het bestemmingsplan 'Kern 2000' is uitgesproken aan dat er een beter begrensde ruimte moet komen achter de Schildkerk. Hiervoor dient er een volwaardige gevelwand te komen aan de noordzijde van het plein.

De ontwikkeling, welke op grond van dit bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt, geeft invulling aan bovenstaande beleidsuitgangspunten.

4.2.5 Nota beroepen en bedrijven aan huis

In 2006 is door de gemeente Rijssen-Holte de 'Nota beroepen en bedrijven aan huis' opgesteld. De nota had als doel inzicht te verschaffen in de bestaande problematiek die speelt bij de
“rekbaarheid” van de bestemming “woondoeleinden” met daaraan gekoppeld de vraag of (en zo ja, in hoeverre) een “aan huis verbonden beroep”, een “aan huis verbonden bedrijf” en “vrije beroepen” bij recht zijn toegestaan bij woningen. Vanuit deze problematiek is een opzet gemaakt voor nieuw beleid.

De in de nota vastgestelde regeling en definitie voor beroepen en bedrijven aan huis zijn in onderhavig bestemmingsplan overgenomen.

4.2.6 Strategische visie 2010-2030

De gemeenteraad heeft op 15 april 2011 de Strategische visie 2010-2030 vastgesteld, waarin op hoofdlijnen verwoord staat op welke wijze Rijssen-Holten zich de komende 20 jaar op allerlei beleidsterreinen moet ontwikkelen.

Ten aanzien van het aspect 'economie en werk' legt de gemeente de nadruk op ondernemerschap en het creëren van ontwikkelingsmogelijkheden voor bedrijvigheid. Voor het aspect 'wonen' hecht de gemeente voornamelijk waarde aan de rol van particuliere initiatieven waarbij de gemeente de rol van regisseur op zich neemt. Hierbij heeft inbreiding de voorkeur boven uitbreiding.

Gelet op het bovenstaande kan gesteld worden dat onderhavige ontwikkeling past binnen de gemeentelijke lange termijn visie voor Rijssen-Holten.

4.2.7 Welstandsnota

Ten aanzien van het welstandsbeleid voor de gemeente Rijsse-Holten geldt momenteel de welstandsnota uit 2004. De gemeente is bezig met het vaststellen van niet welstandsbeleid, echter dit is voor het plangebied nog niet vastgesteld.

Het welstandsbeleid uit 2004 geeft randvoorwaarden ten aanzien van situering, vormgeving en detaillering van bebouwing. Het welstandsbeleid geeft aan dat in aanvulling op dit beleid vastgestelde beeldkwaliteitsplannen tevens nog van kracht zijn. Voor het centrum van Rijssen is in 1999 een beeldkwaliteitsplan vastgesteld.

Bij de uitwerking van de bouwplannen zal rekening gehouden moeten worden met de vastgestelde randvoorwaarden uit de geldende welstandsnota en het beeldkwaliteitsplan. De welstandscommissie zal in het kader van de omgevingsvergunning (onderdeel bouwen) hierop toezien.