direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied Rijssen, Biesterij
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1742.BPB2010003-0401

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Beleid gemeente Rijssen-Holten
3.3.1.1 Beleid Rood voor Rood

Het gemeentelijk RvR-beleid staat beschreven in het “Beleid Rood voor Rood (met gesloten beurs), gemeente Rijssen-Holten”. Onderdeel van het beleid is dat de compensatiewoning een maximale inhoud mag hebben van 750 m³. De compensatiekavel “elders” (dus niet op de slooplocatie aan de Enterveenweg in Wierden) zal getoetst worden aan diverse criteria, waaronder aanwezigheid landschappelijke, natuur- of cultuurhistorische waarden, de onevenredige aantasting van agrarische of andere belangen. Ook de ligging van de kavel in het extensiverings- of verwevingsgebied en de daar nagestreefde doelen spelen een rol bij de afweging. De gewenste compensatiekavel aan de Biesterij ligt in het extensiveringsgebied. In dit soort gebieden wordt geprobeerd intensieve veehouderij te beëindigen en plaats te maken voor andere functies als natuur, landschap en recreatie. De compensatiekavel mag geen onevenredige afbreuk doen aan of onevenredige hinder, c.q. beperkingen opleveren voor aangrenzende of nabijgelegen bestemmingen of functies. De bouw van een woning op gronden die deel uitmaken van een “es”/”reliëf”, zoals opgenomen in de vigerende bestemmingsplannen, mag tevens geen afbreuk doen aan de belangen, waarden en/of kwaliteiten van deze gebieden. Een locatie bij bestaande woongebieden, bebouwingsclusters of bebouwingslinten in het landelijk gebied met een overwegende woonfunctie komt in principe in aanmerking voor een “compensatie bouwkavel elders”.

3.3.1.2 Landschapsontwikkelingsplan

In het landschapsontwikkelingsplan (LOP) van de gemeente Rijssen-Holten (2007) staat aangegeven, dat het gewenst is beplantingselementen aan te leggen van de oostflank van de Rijsserberg in aansluiting op het retentiegebied, zoals gepland voor het bedrijventerrein Enter-Rijssen. In figuur 3.5 is een uitsneden opgenomen van de deelgebiedenkaart behorende bij het LOP. Het is gewenst dit in een project en/of in aansluiting van particuliere initiatieven nader uit te werken. De RvR-regeling voor de heer Bloemendaal biedt hiervoor mogelijkheden en met de landschappelijke inpassing van de compensatiekavel aan de Biesterij wordt hieraan tegemoet gekomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1742.BPB2010003-0401_0013.png"

Figuur 3.5. Uitsnede deelgebiedenkaart LOP (Bron: Gemeente Rijssen-Holten)

3.3.2 Beleid gemeente Wierden
3.3.2.1 Beleid Rood voor Rood

Het Provinciale beleid is nader uitgewerkt in gemeentelijk beleid. In het rapport “Beleid Rood voor rood met gesloten beurs” van de gemeente Wierden is het provinciale beleid uitgewerkt op gemeentelijk niveau.
Het gemeentelijke beleid is gericht op het bieden van een kader waarbinnen de RvR-projecten kunnen worden uitgewerkt. Het geeft de randvoorwaarden in ruimtelijke en financiële zin aan. In de gemeente Wierden is RvR van toepassing op (al dan niet agrarische) bedrijfsgebouwen, die zijn opgericht voor de peildatum van 1 januari 2004. Deze gebouwen mogen niet karakteristiek en cultuurhistorisch waardevol zijn, dus niet op de gemeentelijke monumentenlijst staan. Bouwwerken die zijn opgericht zonder vergunning kunnen niet in aanmerking komen voor compensatie. Voor het toekennen van een bouwkavel moet er minimaal 850 m² bedrijfsbebouwing gesloopt worden. De ontsierende agrarische bebouwing aan de Enterveenweg dateert van voor 2004, de bebouwing is niet karakteristiek en er wordt 1.716 vierkante meter aan schuren gesloopt. Er wordt dus ruimschoots aan de voorwaarden van de RvR-regeling voldaan. Advieskosten kunnen, voor zover zij bijdragen aan de (borging van de) kwaliteit van de aanvraag, in mindering worden gebracht op de investering voor verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. De gemeente Wierden hanteert hier een maximumbedrag (stelpost) van maximaal € 25.000,- aan advieskosten. Indien de compensatie van de bouwkavel niet op hetzelfde perceel mogelijk of wenselijk is, kan compensatie elders plaatsvinden. In onderhavig project is compensatie gewenst in de gemeente Rijssen-Holten aan de Biesterij.

3.3.2.2 Landschapsontwikkelingsplan

Het landschapsontwikkelingsplan (LOP) van de gemeente Wierden (2008) geeft aan, dat er meer aandacht moet worden besteed aan de identiteit van het lage buffergebied tussen Enter en Rijssen. Naast het ontwikkelen van het retentiegebied is het gewenst om de Elsgraven te versterken als groenblauw drager van het gebied (populierengroepen, natte laagten). In de planvorming voor het Bedrijventerrein Enter-Rijssen is dit verder uitgewerkt. In figuur 3.6. is een uitsnede opgenomen van een kaart behorende bij het LOP waarop het in te richten retentiegebied is weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1742.BPB2010003-0401_0014.png"

Figuur 3.6. Uitsnede LOP gemeente Wierden (Bron: Gemeente Wierden)

Conclusie toetsing aan het gemeentelijke beleid

Geconcludeerd kan worden dat de in dit voorliggende bestemmingsplan besloten ruimtelijke ontwikkeling in overeenstemming is met de gemeentelijke beleidsuitgangspunten van de gemeenten Rijssen-Holten en Wierden.