direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Verbindingsweg Dodewaard
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1740.bpVerbindingsweg-vst1

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie Neder-Betuwe 2010-2020

In 2010 in de Structuurvisie Neder-Betuwe 2010-2020 vastgesteld. In deze structuurvisie is geen nieuwe ontwikkelingsrichting uitgezet, maar is zoveel mogelijk het bestaande beleid opgenomen.

Het gaat hierbij om beleid voor het stedelijk gebied en beleid met betrekking tot het landelijk gebied.

In de Structuurvisie is voor het verkeer aangegeven dat de aanleg van een verbindingsweg in Dodewaard wenselijk is.

In de visie worden drie nieuwe dorpsentrees in Dodewaard genoemd: de Bonegraafseweg, de Matensestraat en de Kalkestraat. Het is van belang om bij de ontwikkeling van deze drie entrees de weggebruiker duidelijkheid te verschaffen over zijn verkeersgedrag. Op deze punten rijdt het verkeer namelijk de woongebieden in en uit, waarbij een verandering van weggedrag wordt verwacht. De Bonegraafseweg is in deze visie de belangrijkste entree, de andere twee entrees zijn directe entrees naar woongebieden.

Voor Dodewaard staat behoud van de historisch waardevolle bebouwing voorop. Het gaat om de bebouwing aan zowel de Waalbandijk, de Pluimenburgsestraat, de Kalkestraat als de Dalwagen. De bebouwing samen met waardevol groen en waardevolle beplanting bepalen de identiteit van Dodewaard. Een ander waardevol te beschermen lint is de Kerkstraat.

Conclusie voor de verbindingsweg langs Dodewaard

In de Structuurvisie Neder-Betuwe 2010-2020 is aangegeven dat de realisatie van de verbindingsweg ten westen van Dodewaard gewenst is, zodat hierop de nieuwe woonwijk Fructus kan worden aangesloten en de hoofdwegen in het dorp worden ontlast. De ontwikkeling sluit daarmee aan op de structuurvisie.

3.4.2 Neder-Betuws Verkeer- en Vervoerplan

Het NBVVP geeft het verkeersbeleid weer voor de gemeente Neder-Betuwe tot 2020. Dit beleidsplan bevat de gemeentelijke visie waarmee sturing wordt gegeven aan het mobiliteitsbeleid en vormt daarmee het kader voor de te realiseren maatregelen en vraagstukken op het gebied van verkeer en vervoer.

In het NBVVP is het streefbeeld van de wegcategorisering voor de diverse kernen in de gemeente weergegeven. De kern Dodewaard wordt ontsloten via het noordelijk deel van Dalwagen en de Bonegraafseweg. Dit is tevens de ontsluiting van het noordelijk gelegen bedrijventerrein met een verbinding naar de A15.

In het NBVVP is een aantal maatregelen benoemd in de kern Dodewaard. Bij de inrichting van de nieuwe weg dient rekening te worden gehouden met de richtlijnen van Essentiële HerkenbaarheidsKenmerken (EHK).

Een fietsroute langs de nieuwe verbindingsweg kan zorgen voor een goede aansluiting op de genoemde fietsroutes. Verder dient bij de inrichting rekening moet worden gehouden met de uitgangspunten van Duurzaam Veilig. Bij een GOW 80 buiten de bebouwde kom moeten vrijliggende fietsvoorzieningen of een parallelweg worden gerealiseerd en bij een GOW 60 buiten de bebouwde kom moet rekening worden gehouden met een (gemarkeerde) fietsvoorziening.

Conclusie voor de verbindingsweg langs Dodewaard

In het NBVVP is de gemeentelijke visie weergegeven waarmee sturing wordt gegeven aan het mobiliteitsbeleid. Het NBVVP vormt daarmee het kader voor de te realiseren maatregelen en vraagstukken op het gebied van verkeer en vervoer.

Het tracé ligt buiten de bebouwde kom van Dodewaard en is bedoeld voor het afwikkelen van doorgaand (vracht)verkeer van en naar de A15. Het noordelijk deel krijgt een functie van gebiedsontsluitingsweg (GOW80) en het zuidelijk deel krijgt,in afwijking van het beleid in het NBVVP, een functie van erftoegangsweg (ETW60).

Hoewel het zuidelijk deel van de verbindingsweg niet alle kenmerken heeft van een ETW60, er is geen sprake van menging van verschillende verkeerssoorten en er zijn geen of nauwelijks aansluitingen, is een snelheid van 60 km/uur wel gewenst. Redenen hiervoor zijn: de aanwezigheid van een S-bocht, een hoogteverschil en de aanwezigheid van woningen in de directe omgeving van de weg.

In de huidige categorisering voor wegen buiten de bebouwde kom (conform het CROW) is geen GOW60 opgenomen en in de nieuwe categorisering wordt deze functie ook niet toegevoegd. Op basis hiervan is voor het zuidelijk deel uitgegaan van een ETW60. Daarom wordt aan dit deel een snelheid van 60 km/uur toegekend.