Plan: | Verbindingsweg Dodewaard |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1740.bpVerbindingsweg-vst1 |
De aanleg van een verbindingsweg tussen de A15 en de Waalbandijk is een lang gekoesterde wens van de gemeente Neder-Betuwe.
Achtergrond voor deze wens is het ontlasten van de Dalwagen van (vracht)verkeer ten behoeve van een betere leefbaarheid en verkeersveiligheid en het kunnen ontsluiten van nieuw te ontwikkelen woongebied aan de westzijde van Dodewaard. Al in 1997 is deze verbindingsweg opgenomen in de ruimtelijke structuurvisie kom Dodewaard. In 2001 heeft de raad van de toenmalige gemeente Dodewaard met betrekking tot de aanleg van de verbindingsweg ingestemd met een specifieke variant. Daarbij is het gedeelte tussen de Matensestraat en de Kalkestraat opgenomen in het bestemmingsplan buitengebied Dodewaard, eveneens in 2001 door de raad vastgesteld. De verbindingsweg is ook onderdeel van de in 2003 door de raad van de gemeente Neder-Betuwe vastgestelde structuurvisie kernen.
Op onderstaande afbeelding is deze variant weergegeven onderverdeeld in drie delen/wegvakken, namelijk:
Tracédelen verbindingsweg Dodewaard
In het kader van de aanleg van de Betuweroute is het eerste deel van de verbindingsweg aangelegd, tussen de A15 en de Matensestraat. Het 'afmaken' van de verbindingsweg is ook opgenomen in de recent vastgestelde structuurvisie 2010-2020 en in het Neder-Betuws Verkeer- en Vervoerplan. De structuurvisie spreekt zich uit over het gedeelte tussen de Matensestraat en de Kalkestraat. Daarbij wordt nadrukkelijk de relatie gelegd met de ontwikkeling van de toekomstige woningbouwlocatie Fructus en aangegeven dat de weg voor 2020 wordt gerealiseerd.
Ontwikkelingen Waalwaard, de Beijer en de Millingerwaard
In de Millingerwaard (Gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn) worden in de komende jaren diverse maatregelen genomen om het water van de Waal veilig te kunnen blijven afvoeren. Het besluit om de Millingerwaard her in te richten, ten behoeve van rivierverruiming en natuurontwikkeling, is genomen in twee lopende programma's van de rijksoverheid: Ruimte voor de Rivier en de Nadere Uitwerking Rivierengebied (NURG). In de Millingerwaard is een zand- en grindhandel gevestigd, het bedrijf De Beijer BV. Om aan de doelstellingen te kunnen voldoen is het noodzakelijk dat dit bedrijf uit de Millingerwaard verdwijnt. In dat kader wordt er gestreefd naar een alternatieve locatie voor De Beijer. De herinrichting van de Millingerwaard moet eind december 2015 zijn gerealiseerd, wat betekent dat het bedrijf uiterlijk eind 2014 vertrokken moet zijn.
Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland hebben op 17 juni 2010 besloten tot de aankoop van de locatie van de voormalige steenfabriek de Waalwaard in Dodewaard, als alternatieve vestigingslocatie voor De Beijer.
Op 30 juni 2010 hebben Provinciale Staten besloten tot het beschikbaar stellen van financiële middelen voor deze aankoop. De provincie vroeg de gemeente in het kader van de PKB Ruimte voor de Rivier en als eigenaar om medewerking voor vestiging van het bedrijf De Beijer op de locatie De Waalwaard.
Op 30 juni 2011 heeft de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe een principebesluit genomen om, onder voorwaarden, medewerking te verlenen aan de verplaatsing van het bedrijf De Beijer naar de Waalwaard. Eén van de voorwaarden is de aanleg van een verbindingsweg van het terrein naar de Rijksweg A15.
Achtergrond voor deze voorwaarde is dat het bedrijf de Beijer een grote hoeveelheid vrachtverkeer met zich meebrengt. In de huidige milieuvergunning van het bedrijf zijn 400 vrachtwagenbewegingen per dag opgenomen. Het is onwenselijk dat dit vrachtverkeer door de kern Dodewaard (via de Dalwagen) of via de smalle wegen in het buitengebied en het buurtschap Wely van en naar de A15 gaat.
Provinciale Staten (PS) hebben naar aanleiding van deze voorwaarde op 28 september 2011 besloten: 'Een bedrag van € 6,2 mln te reserveren in de MIG (Meerjarig Investeringsfonds Gelderland) ten behoeve van de realisatie van een verbindingsweg in Dodewaard, onder voorwaarde van verplaatsing van het bedrijf De Beijer naar de locatie Waalwaard'.
Op 4 oktober 2011 heeft het college van de Gedeputeerde Staten het ontwerp inpassingsplan Millingerwaard (Uitplaatsing De Beijer) vastgesteld.
Op 7 december 2011 hebben Gedeputeerden Staten besloten de planvorming voor de locatie de Waalwaard te vervolgen als een inpassingsplan. Daarmee heeft de provincie voor deze locatie de procedure en nadere besluitvorming overgenomen van de gemeente Neder-Betuwe.
De planvorming en procedures voor de verbindingsweg blijven bij de gemeente. Voor de gemeente is het belangrijk dat het bedrijf zich pas vestigt als de verbindingsweg gereed is. Dit betekent dat alles er op is gericht om de verbindingsweg gelijktijdig met de start van het bedrijf op de locatie Waalwaard (eind 2014) gereed te hebben.