Plan: | Buitengebied Hof van Twente, herziening Oelerweg 2 - 4 Ambt Delden |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1735.BGxOelerwg2x4-VS10 |
In het buitengebied van de gemeente Hof van Twente, aan de Oelerweg 2 - 4 te Ambt Delden bevinden zich twee woningen die omstreeks 1920-1930 gebouwd als zijnde een 2 onder 1 kap woning. De woningen zijn destijds gebouwd als bedrijfswoningen bij het ter plaatse aanwezige (aannemings)bedrijf.
Bij een herziening in de voormalige gemeente Ambt Delden is de bedrijfsbestemming komen te vervallen en heeft het perceel een woonbestemming gekregen. Echter heeft men verzuimd om hier twee wooneenheden aan toe te kennen.
De nu voorliggende herziening van het bestemmingsplan voorziet in de reparatie van deze omissie. Door het aanbrengen van een '2' op te plankaart, wordt de feitelijke situatie bestemd wat ook recht doet aan de huidige situatie.
Het plangebied is gelegen aan de Oelerweg 2 - 4 in het buitengebied van Ambt Delden en kadastraal bekend als Gemeente Ambt Delden, sectie C, nummers 1744, 1877 en 1878. In de volgende afbeelding is de ligging van het plangebied weergegeven ten opzichte van Delden, Hengelo en de directe omgeving.
Het bestemmingsplan "Buitengebied Hof van Twente, herziening Oelerweg 2/4 te Ambt Delden" bestaat uit de volgende stukken:
Op de verbeelding zijn de bestemmingen binnen het plangebied aangegeven. In de
regels zijn bepalingen opgenomen om de uitgangspunten van het plan zeker te stellen. Het plan gaat vergezeld van een toelichting. De toelichting is niet juridisch bindend.
Het plangebied is gelegen binnen de begrenzing van het bestemmingsplan
"Buitengebied Hof van Twente ". Dit bestemmingsplan is door de gemeenteraad van Hof van Twente op 16 december 2014 vastgesteld.
De volgende afbeelding bevat een uitsnede van de verbeelding van het geldende bestemmingsplan. De blauwe marker geeft de locatie van de betreffende woningen aan.
Het plangebied heeft op basis van het geldende bestemmingsplan de volgende (dubbel)bestemmingen en aanduidingen:
In het buitengebied is in principe uitgegaan van één bestemming Wonen waarbinnen alle bestaande burgerwoningen vallen. De bestaande woningen staan met een bestemmingsvlak op de verbeelding aangegeven. Hierdoor is duidelijk welke gronden voor de woning met tuin en erf bedoeld zijn. Daarbinnen mogen de woning en bijbehorende bijgebouwen gerealiseerd worden.
De bestaande woningen in het buitengebied zijn verschillend van grootte. Als uitgangspunt wordt gehanteerd 750 m3 bij recht.
Vrijstaande of aangebouwde bijgebouwen bij de woning mogen worden opgericht achter het verlengde van de voorgevel van de woning. Aangebouwde bijgebouwen dienen een ondergeschikt tussenlid te hebben. De gezamenlijke oppervlakte mag maximaal 150 m2 bedragen. De goothoogte mag maximaal 3 m en de bouwhoogte mag maximaal 6 m bedragen. In de algemene bepalingen van het bestemmingsplan is geregeld dat de bestaande grotere inhoud, hoogte en goothoogte gerespecteerd blijven.
Binnen het plangebied zijn ook twee recreatiewoningen gelegen. Als uitgangspunt voor recreatiewoningen geldt dat deze een inhoud mogen hebben van maximaal 300 m3.
Het plangebied kent tevens de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologische verwachting 1'. Gronden met deze dubbelbestemming zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor de bescherming en veiligstelling van archeologische waarden. Op of in deze gronden mogen zonder archeologisch onderzoek geen bouwwerken worden gebouwd, waarbij de bodem dieper dan 0,40 m vanaf maaiveld verstoord wordt of het nieuw te bebouwen oppervlak groter is dan 2.500 m2. Een gedeelte van het plangebied heeft de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologische verwachting 2'. De gronden met deze dubbelbestemming zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor de bescherming en veiligstelling van archeologische waarden. Op of in deze gronden mogen zonder archeologisch onderzoek geen bouwwerken worden gebouwd, waarbij de bodem dieper dan 0,40 m vanaf maaiveld verstoord wordt of het nieuw te bebouwen oppervlak groter is dan 5.000 m2.
In de regels zijn aan de gebiedsaanduiding 'reconstructiewetzone - extensiveringsgebied' afwijkingsbevoegdheden gekoppeld ten aanzien van agrarische
bedrijvigheid. Tot slot geldt ter plaatse van de gebiedsaanduidingen 'vrijwaringszone - radar' een maximum bouwhoogte van respectievelijk 45 meter voor bouwwerken, ter bescherming en instandhouding van het radarverstoringsgebied.
Bij een herziening in de voormalige gemeente Ambt Delden is de oorspronkelijke bedrijfsbestemming voor het perceel Oelerweg 2 - 4 komen te vervallen en heeft het perceel een woonbestemming gekregen. Echter heeft men verzuimd om hier twee wooneenheden aan toe te kennen. Hierdoor is de feitelijke situatie in strijd het geldende bestemmingsplan.
De nu voorliggende herziening van het bestemmingsplan voorziet in de reparatie van deze omissie. Door het aanbrengen van een '2' op te plankaart, wordt de feitelijke situatie bestemd.
Omdat er in deze slechts sprake is van een reparatie en er geen sprake is van ontwikkelingen heeft er geen nadere toetsing aan het geldende beleid plaatsgevonden en zijn in dat kader ook geen onderzoeken uitgevoerd.
Na deze inleiding wordt in hoofdstuk 2 de economische uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan toegelicht, gevolgd door de maatschappelijke uitvoerbaarheid in hoofdstuk 3.
Ter plaatse van de percelen Oelerweg 2 - 4 geldt het bestemmingsplan 'Buitengebied Hof van Twente'. Het was de bedoeling in bestemmingsplan ter plaatse twee woonheden toe te kennen. Dit is echter verzuimd en wordt met de opstelling van dit bestemmingsplan gerepareerd. De kosten van deze bestemmingsplanherziening komen voor rekening van de gemeente. Hiermee kan gesteld worden dat het plan economisch uitvoerbaar is.
Het bestemmingsplan doorloopt de in de Wet ruimtelijke ordening vastgelegde bestemmingsplanprocedure. Het ontwerpbestemmingsplan zal zes weken ter inzage worden gelegd. Tijdens deze ter inzage legging kan eenieder zijn zienswijze kenbaar maken. Ingekomen zienswijzen worden door de gemeente afgewogen. Het bestemmingsplan wordt daarna, al dan niet gewijzigd, door de gemeenteraad vastgesteld.