direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Buitengebied, Uilenburgsestraat 1-3, Heteren
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1734.0194BUITuilenburg1-VSG1

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Op 5 maart 2013 is het bestemmingsplan Buitengebied Overbetuwe vastgesteld. Tegen dit vastgestelde plan is beroep aangetekend. Op 30 april 2014 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Raad van State) uitspraak gedaan over de ingestelde beroepen. De uitspraak is als bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd.

Het bestemmingsplan is vernietigd voor het perceel Uilenburgsestraat 1-3 te Heteren voor zover het betreft het niet als zodanig bestemmen van de bestaande losstaande bergingen op het recreatieterrein.

In de uitspraak heeft de Raad van State de gemeente opgedragen om binnen 20 weken na verzending van deze uitspraak een nieuw besluit te nemen over de bestemming van bovengenoemd perceel, met inachtneming van wat de Raad van State daarin heeft overwogen en dit op de wettelijk voorgeschreven wijze bekend te maken en mede te delen.

In het voorliggende bestemmingsplan is een nieuwe planologische regeling gemaakt voor het perceel Uilenburgsestraat 1-3 te Heteren. De uitspraak van de Raad van State is daarbij in acht genomen.

1.2 Plangebied en planbeschrijving

Het plangebied is gelegen in het buitengebied van de gemeente Overbetuwe. Het ligt aan de zuidoostzijde van de kern Heteren.

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0194BUITuilenburg1-VSG1_0001.png"

Luchtfoto van het plangebied en de directe omgeving met plancontour in hardroze

Het plangebied wordt begrensd door de Uilenburgsestraat aan de westzijde, de Heterense Leigraaf en de provinciale weg N837 aan de zuidzijde. Het plangebied is gelegen tenmidden van een open poldergebied. Het plangebied betreft een recreatiecentrum met onder meer een camping, chaletpark, bed & breakfast, recreatie-appartementen, en een kinderboerderij en zorgboerderij. Er bevinden zich binnen het terrein enkele waterpartijen die zijn ontstaan door de voormalige kleiwinning in dit gebied.

1.3 Vigerend bestemmingsplan

Het vigerende bestemmingsplan betreft het bestemmingsplan Buitengebied Overbetuwe, zoals dat door de gemeenteraad van de gemeente Overbetuwe is vastgesteld d.d. 5 maart 2013.

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0194BUITuilenburg1-VSG1_0002.png"

Uitsnede uit verbeelding van het vigerende bestemmingsplan

Binnen dit bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemming 'Recreatie – Verblijf'. Binnen het plangebied is het volgende toegestaan: verblijfsrecreatie in de vorm van de bedrijfsmatige exploitatie van een recreatieterrein met:

  • maximaal 10 recreatiewoningen;
  • maximaal 1 groepsaccommodatie;
  • stacaravans, chalets en toeristische plaatsen voor toercaravans, vouwwagens, campers, tenten, huifkarren, trekkershutten, tenthuisjes, bed & breakfast;
  • 2 bedrijfswoningen.

Hiernaast ligt het plangebied binnen een archeologische dubbelbestemming ('Archeologische verwachting 2 en 3') en de gebiedsaanduiding 'overige zone - waardevol landschap'.

1.4 Leeswijzer

In deze toelichting wordt het bestemmingsplan 'Buitengebied, Uilenburgsestraat 1-3, Heteren' kort toegelicht. In hoofdstuk 2 wordt nader ingegaan uit de uitspraak van Raad van State die de aanleiding vormt voor onderhavig bestemmingsplan. In hoofdstuk 3 wordt ingegaan op de juridische consequenties. In hoofdstuk 4 wordt de procedure toegelicht en de toelichting sluit af met hoofdstuk 5 waarin de economische uitvoerbaarheid wordt aangetoond.

Hoofdstuk 2 Uitspraak Raad van State

2.1 Bestemmingsplan Buitengebied Overbetuwe

Het bestemmingsplan Buitengebied Overbetuwe voorziet in een uniform actueel planologisch regime voor het buitengebied van de gemeente Overbetuwe. Het plan is conserverend van aard, doch biedt ook enige ontwikkelingsmogelijkheden.

De bestaande reguliere verblijfsrecreatieterreinen, reguliere campings en kampeerboerderijen, e.d. (waaronder onderhavig plangebied) buiten de uiterwaarden en in het buitengebied van Overbetuwe zijn allemaal bestemd basis van de bestaande situatie. De regeling sluit aan bij het recent vastgestelde kampeerbeleid. In een toename van de oppervlakte wordt in het conserverende bestemmingsplan Buitengebied Overbetuwe niet voorzien. De reden voor deze regeling, is dat uitbreiding vraagt om een specifieke ruimtelijke afweging waarbij onder andere ruimtelijke belangen van diverse andere functies zorgvuldig afgewogen dienen te worden. Ten slotte is bij alle reguliere recreatieterreinen, waaronder onderhavig plangebied, expliciet aangegeven dat permanente bewoning niet is toegestaan.

2.2 Beroep en uitspraak

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied Overbetuwe zijn door belanghebbende beroepen ingesteld. Eén van de beroepen betrof de mogelijkheden ter plaatse van het recreatiebedrijf aan de Uilenburgsestraat 1-3. Gesteld is dat het bestemmingsplan Buitengebied Overbetuwe leidt tot een aantasting van de bedrijfsmatige exploitatie van het verblijfsrecreatieve terrein ter plaatse nu losse bergingen bij kampeermiddelen hierin niet zijn toegestaan. Ter zitting is daarbij een onderscheid gemaakt tussen bestaande vrijstaande bergingen en nieuwe vrijstaande bergingen.

Door Raad van State is bepaald dat de bestaande vrijstaande bergingen als zodanig dienen te worden bestemd. Een regeling voor het toestaan van nieuwe vrijstaande bergingen bij kampeermiddelen behoeft echter niet te worden opgenomen. De Raad van State is daarvoor meegegaan in de stelling van de raad dat het toestaan van vrijstaande bergingen ten koste zou gaan van de ruimtelijke kwaliteit ter plaatse.

Hoofdstuk 3 Juridische consequenties

3.1 Haalbaarheid

Normaal gesproken bevat een toelichting een toetsing van het planvoornemen aan het beleid van de diverse overheden (Rijk, provincie en gemeente) en wordt aandacht besteed aan milieuaspecten in het kader van de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan Buitengebied Overbetuwe is reeds ingegaan op de haalbaarheidsaspecten. Onderhavig plangebied is gelegen binnen dit bestemmingsplan.

Hiernaast is de voorliggende bestemmingsplanherziening zeer beperkt van omvang, aangezien deze uitsluitend voorziet in een specifieke regeling voor de bergingen op het recreatieterrein aan de Uilenburgsestraat 1-3. Ten slotte heeft het bestemmingsplan een conserverend karakter, aangezien uitsluitend de bestaande bergingen worden toegestaan en er geen nieuwe bergingen toegestaan worden.

Om deze reden kan in deze toelichting wat betreft de haalbaarheid en planologische uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan worden volstaan met een verwijzing naar de toelichting van het bestemmingsplan Buitengebied Overbetuwe.

3.2 Wijze van bestemmen

Algemeen

Een bestemmingsplan omvat een verbeelding, regels en een toelichting. Verbeelding en regels vormen het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen kunnen niet los van elkaar worden gezien en dienen te allen tijde in onderlinge samenhang te worden toegepast. De toelichting heeft geen eigen rechtskracht, maar vormt wel een belangrijk onderdeel van het plan.

Opzet

De regels in dit bestemmingsplan zijn geheel gebaseerd op de regeling in het vigerende bestemmingsplan Buitengebied Overbetuwe. Alle relevante bepalingen uit de regels van dit bestemmingsplan zijn overgenomen, inclusief de relevante dubbelbestemmingen en gebiedsaanduidingen. De specifieke aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - recreatiewoning 1' is niet overgenomen. Deze specifieke aanduiding is niet nodig omdat deze aanduiding op het gehele plangebied van toepassing is. De bijbehorende regels is uiteraard wel opgenomen in de regels.

In de regels is hiernaast een regel toegevoegd dat binnen het plangebied bestaande bergingen toegestaan zijn. Dit heeft als volgt vorm gekregen.

  • In het vigerende bestemmingsplan Buitengebied Overbetuwe is in artikel 19.2.4 een 'verbod vrijstaande bijgebouwen' opgenomen waarin is geregeld: “Vrijstaande bijgebouwen, met uitzondering van vrijstaande bijgebouwen behorende bij een bedrijfswoning, zijn niet toegestaan.”
  • In het onderhavige bestemmingsplan is deze regeling aangepast. Deze luidt nu als volgt (artikel 3.2.2 'verbod vrijstaande bijgebouwen'): “Vrijstaande bijgebouwen zijn niet toegestaan, met uitzondering van: a. vrijstaande bijgebouwen behorende bij een bedrijfswoning; b. de op het moment van inwerkingtreding van dit bestemmingsplan aanwezige vrijstaande bergingen.”

Met deze regeling wordt uitwerking gegeven aan de uitspraak van de Raad van State.

Een belangrijk verschil is ten slotte dat de regels zijn opgesteld conform de laatste RO-standaarden 2012. Concreet betekent dit dat de in de SVBP 2012 voorgeschreven begrippen voor onder meer 'plan' en 'bestemmingsplan' in dit bestemmingsplan zijn overgenomen.

Hoofdstuk 4 Procedure

Gelet op de korte termijn die is voorgeschreven door de Raad van State voor het nemen van een nieuw besluit, namelijk 20 weken, wordt ervan uitgegaan dat Raad van State bedoeld heeft het nieuwe besluit zonder de voorbereiding van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht vast te stellen. Gelet op het feit dat het hier een geringe wijziging betreft, worden daarmee geen belangen geschaad. Zulks is in overeenstemming met de uitspraak van de Raad van State van 9 oktober 2013 (201301576/1/R1).

Hoofdstuk 5 Economische uitvoerbaarheid

De partiële herziening van het bestemmingsplan Buitengebied heeft betrekking op het vastleggen van een feitelijk bestaande situatie.

Kostenverhaal in het algemeen en in het kader van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening is mede daarom ook niet aan de orde.