direct naar inhoud van 5.2 Afweging
Plan: Elst, Kavels Nieuwe Aamsestraat
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.1734.0158ELSTbvnwaamstr-VSG1

5.2 Afweging

aspect   kader   beoordeling   afweging  
Verkeer   Ontsluiting en verkeers-
generatie  
De ontwikkeling mag niet leiden tot een verslechtering van de doorstroming op de ontsluitende wegen.   Omdat uitsluitend de vigerende ruimtelijke mogelijkheden worden overgenomen, leidt de beheersverordening niet tot nieuwe verkeersgeneratie.
Ook de wegenstructuur blijft ongewijzigd. De ontsluiting van het gebied is hiermee gewaarborgd.  
Water   Watertoets   Het plan moet voldoen aan een goede waterkwantiteit en -kwaliteit, wateropvang en -afvoer en bescherming tegen het water.   Los van beperkte uitbreidingsmogelijkheden (op bestaande percelen, binnen bouwvlak) die overeenkomen met de mogelijkheden uit het de vigerende plannen, zijn geen nieuwe ontwikkelingen voorzien. De waterkwantiteit en -kwaliteit blijft zodoende ongewijzigd, evenals de opvang en afvoer.  
Ecologie
 
Natuur-
beschermings-
wet 1998  
Is er sprake van significant negatieve effecten?   Aangezien er geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt, zijn er geen negatieve effecten.  
  Flora- en faunawet
 
Is er sprake van aantasting, verontrusten of verstoren van beschermde dier- en plantensoorten, hun nesten, holen en andere voortplantings- of vaste rust- en verblijfsplaatsen?   De beheersverordening gaat uit van de bestaande situatie, er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Overtreding van de Flora- en faunawet treedt dan ook niet op.  
Archeologie   Archeologische beleidsadvieskaart   Archeologische waarden en verwachtingswaarden dienen beschermd te worden.   De zonering uit de beleidsadvieskaart is, samen met het bijbehorende beschermingsregime overgenomen in de verordening. Dit aspect is nader onderbouwd in paragraaf 5.3.  
Relatie met omliggende (bedrijfs) functies   Bedrijven en milieuzonering   Zijn er bedrijfsfuncties in de omgeving aanwezig/mogelijk?   De vigerende mogelijkheden voor bedrijven zijn met dezelfde kaders (bestemmingsvlak / bouwvlak) toegestaan. Ook voor de milieugevoelige functies gelden dezelfde kaders.
Zodoende leiden de bedrijven en milieugevoelige functies onderling niet tot functionele beperkingen.  
Bodem-
kwaliteit  
Besluit bodemkwaliteit   Bodemkwaliteit dient voldoende te zijn voor beoogde functie   De functies wijzigen niet, waardoor dit aspect de uitvoering van de beheersverordening niet in de weg staat.  
Externe veiligheid
 
Bevi-inrichtingen en transport gevaarlijke stoffen.   Wordt voldaan aan normen plaatsgebonden risico en groepsrisico?   De verordening staat in het gebied geen nieuwe (milieugevoelige) functies toe en er worden geen nieuwe risicovollebedrijfsactiviteiten mogelijk gemaakt.
Over de omliggende wegen (A325, A15) en spoorwegen (Arnhem-Nijmegen, Betuweroute) vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats. Aangezien de verordening uitsluitend de vigerende mogelijkheden toestaat, is het plaatsgebonden en groepsrisicio niet in het geding.  
Lucht-
kwaliteit  
Wet luchtkwaliteit   Wordt voldaan aan de genoemde grenswaarden in de Wet luchtkwaliteit?   De verordening maakt geen nieuwe functies mogelijk, waardoor de verkeersaantrekkende werking gelijk blijft. De luchtkwaliteit wordt zodoende niet beïnvloed.  
Weg-
verkeerslawaai  
Wet geluidhinder   Wordt voldaan aan de genoemde grenswaarden in de Wet geluidhinder?   Op de locatie worden geen nieuwe geluidsgevoelige functies mogelijk gemaakt, waardoor akoestisch onderzoek in het kader van de Wet geluidhinder achterwege kan blijven.  
Kabels en leidingen   Telecommunicatiewet   Zijn er planologisch relevante leidingen en hoogspanningsverbindingen in de directe omgeving aanwezig?   In en rondom het verordeningsgebied zijn geen planologisch relevante leidingen en/of hoogspanningsverbindingen aanwezig.