Plan: | Herveld, Binnenstraat 1 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1734.0155HERVbinnenstr1-ONHE |
Sinds de invoering van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (WAMZ) op 1 september 2007 is de verantwoordelijkheid ten aanzien van het bodemarchief gedecentraliseerd naar de gemeente. De provincie Gelderland blijft hierbij bestemmingsplannen (en afwijkingen hierop) toetsen op archeologie en cultuurhistorie, maar gaat er daarbij wel vanuit dat de gemeente zijn eigen taak naar behoren zelfstandig zal uitvoeren. De gemeente Overbetuwe heeft voor haar gemeentelijk grondgebied een erfgoedplan9 en een archeologische beleidsadvieskaart10 vervaardigd. Het erfgoedplan beoogt versterking van de plaats en betekenis van cultuurhistorie als factor in het ruimtelijk beleidsproces.
Op basis van de informatie uit het erfgoedplan en de archeologische beleidsadvieskaart is in het vigerende bestemmingsplan 'Herveld - Andelst' voor het plangebied een dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' opgenomen. Dit betekent dat bij bodemverstorende ingrepen met een oppervlakte groter dan 100 m² een archeologische onderzoek uitgevoerd dient te worden.
Omdat de voorgestane ontwikkeling die met onderhavig bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt enkel de (her)bouw van een woning met bijgebouw ter plaatse van het bestaande bouwvlak betreft, vindt er geen bodemverstorende ingreep met een oppervlakte groter dan 100 m² buiten het bouwvlak uit het vigerende bestemmingsplan plaats.
Daarom is een bureauonderzoek en karterend boren niet noodzakelijk. In onderhavig bestemmingsplan is deze dubbelbestemming overgenomen. De archeologische waarden die eventueel in het plangebied aanwezig zijn, worden middels deze dubbelbestemming beschermd.
Mochten tijdens de geplande werkzaamheden toch archeologische waarden aangetroffen worden dan geldt conform artikel 53 van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg een meldingsplicht bij de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of het door hem vertegenwoordigd bevoegd gezag, de gemeente Overbetuwe.
Molenbiotoop
Aan Stenenkamerstraat 33 staat de geheel gerestaureerde standerdmolen De Vink uit de achttiende eeuw. Om het goed functioneren van de molen in stand te houden is in het bestemmingsplan 'Herveld - Andelst' een regeling opgenomen die beperkingen voor de hoogte van nieuwe gebouwen inhoudt. De hiervoor bedoelde molenbiotoop is op de verbeelding van dat bestemmingsplan weergegeven. Met deze molenbiotoop dient rekening te worden gehouden.
De voorgestane ontwikkeling die met onderhavig bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt betreft de (her)bouw van een woning met bijgebouw. Daarbij verandert niets aan de toegestane hoogte van het pand. Daardoor werpt dit geen extra belemmering op ten aanzien van de molen. Om ook in de toekomst te garanderen dat er geen extra belemmeringen optreden, is de molenbiotoop met de regeling die beperkingen voor de hoogte van nieuwe gebouwen inhoudt in onderhavig bestemmingsplan overgenomen.