direct naar inhoud van 5.2 Dit bestemmingsplan
Plan: Elst, Bedrijventerrein Merm 2013
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1734.0150ELSTbpmerm2013-ONHE

5.2 Dit bestemmingsplan

Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld. Een toelichting op de bestemmingen is hierna opgenomen.

De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.

5.2.1 Bijzonderheden in dit bestemmingsplan

De regels in dit bestemmingsplan zijn opgezet aan de hand van hetgeen hierboven is beschreven. Tevens is aangesloten bij de landelijke standaard voor de regels en de verbeelding, te weten de Standaard Vergelijk BestemmingsPlannen 2008 en de Wet ruimtelijke ordening.

Het doel van dit bestemmingsplan is het beheer van de bestaande ruimtelijke situatie in het plangebied met ruimte voor kleine ontwikkelingen (via wijzigingsbevoegdheden of afwijkingen). Verwezen wordt kortheidshalve naar hoofdstuk 4 van deze toelichting voor een beschrijving van het plan.

5.2.2 Bestemmingen

Bedrijventerrein
Ter plaatse van het plangebied is de milieuzonering uit het geldende bestemmingsplan overgenomen in voorliggende bestemmingsplan en de voor bepaalde percelen verleende ontheffingen voor een hogere milieucategorie. Hiermee geldt ter plaatse van de bedrijfspercelen een milieuzonering die de bestaande rechten respecteert. Daarmee is een goed woon- en leefklimaat van de gevoelige functies in de omgeving van het plangebied gewaarborgd.

De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor bedrijven binnen de milieu categorieën 1 tot en met 3.2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten.

Er is uitsluitend volumineuze detailhandel ter plaatse van de aanduiding op de verbeelding toegestaan. Tevens zijn binnen deze bestemming bij de bedrijven behorende kantoren toegestaan. Daar waar dat op de verbeelding is aangegeven is ook een bedrijfswoning bij de bedrijven toegestaan. Uitsluitend bestaande bedrijfswoningen zijn toegestaan. Voor gebouwen geldt dat deze worden gebouwd binnen het bouwvlak. De maatvoering is opgenomen op de verbeelding. De inhoud van de bedrijfswoning is in de regels gemaximeerd.

In het plangebied geldt dat uitsluitend ter plaatse van de bouwvlakken mag worden gebouwd en ten behoeve van het bouwen van gebouwen zijn maximale bouwhoogten opgenomen op de verbeelding.

Tevens is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om het plan onder voorwaarden te wijzigen voor het toestaan van een bedrijf dat is opgenomen in de naast hogere categorie van de Staat van Bedrijfsactiviteiten dan ter plaatse is toegestaan. Dit geldt voor een bedrijf dat voor wat betreft de aard en de omvang van de milieuhinder die het veroorzaakt gelijk gesteld kan worden met een bedrijf van die naast hogere categorie.

Wonen en Tuin
De woonfunctie is een hindergevoelige functie in het plangebied. Wijziging van de woonfunctie in een andere functie, zoals bedrijventerrein, is door middel van een wijzigingsbevoegdheid toegestaan. Als gevolg van het beheergerichte karakter van het bestemmingsplan wordt niet voorzien in toevoeging van nieuwe woningen. Daarnaast mogen bestaande woningen worden uitgebreid of veranderd binnen stedenbouwkundig aanvaardbare grenzen.

Binnen het plangebied is onderscheid gemaakt in de bestemmingen wonen en tuin, waarbij de bestemming wonen meer toestaat op het gebied van aan- en uitbouwen. Bij recht is een aan huis verbonden beroep toegestaan. Dit omdat hiermee tegemoet wordt gekomen aan de wens van velen om ook thuis enige activiteiten/werkzaamheden te ontplooien. Op grond van de regels kunnen burgemeester en wethouders afwijken en een woon-/werkeenheid of een recreatieve voorziening toestaan, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Tevens is het mogelijk een afwijking toe te staan en een bijgebouw te gebruiken als afhankelijke woonruimte, indien dit in het kader van mantelzorg noodzakelijk is.

De bestemming Tuin heeft betrekking op bij woningen gelegen (voor)tuinen. Binnen de bestemming mogen uitbouwen in de vorm van erkers worden gebouwd bij de binnen de bestemming Wonen gelegen hoofdgebouwen.

Verkeer / Verkeer - Verblijf
De gronden binnen de bestemming Verkeer zijn bestemd voor wegen en straten met hoofdzakelijk een verkeersfunctie en alle daarbij horende voorzieningen. De gronden binnen de bestemming Verkeer - Verblijf zijn bestemd voor wegen en straten met hoofdzakelijk een verblijfsfunctie en daarbij horende voorzieningen.

Water
De bestemming Water heeft betrekking op water en bijbehorende oevers en voorzieningen. Gebouwen mogen niet worden gebouwd.

Groen
De gronden binnen de bestemming Groen zijn bestemd voor onder andere groenstroken en speelvoorzieningen. Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan in de vorm van gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen. Verder zijn alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan.

5.2.3 Dubbelbestemmingen

Leiding - Gas
De gronden waar een gasleiding is gelegen en bijbehorende beschermingszone zijn tevens bestemd als 'Leiding - Gas' ter bescherming van de leiding. Op deze gronden mag niet worden gebouwd, anders dan ten behoeve van deze leiding.

Waarde - Archeologie / Waarde - Archeologische verwachting 2
In het plan zijn deze dubbelbestemmingen opgenomen, ten behoeve van de bescherming van de archeologische waarden. Naast de betreffende dubbelbestemming hebben de betrokken gronden altijd nog een hoofdbestemming. De bepalingen van de hoofdbestemming en de dubbelbestemming zijn dan beide van toepassing. Bij strijd tussen deze bepalingen prevaleren de bepalingen van de dubbelbestemming. De reden hiervoor is dat de belangen van de dubbelbestemming zwaarder wegen dan die van de hoofdbestemming.

Binnen de bestemmingen is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarbij deze dubbelbestemming kan worden verwijderd. Dit kan blijken uit archeologisch onderzoek ter plaatse op basis waarvan inzichten gewijzigd kunnen zijn en een aanpassing van deze dubbelbestemming noodzakelijk kan zijn.

5.2.4 Algemene regels

Naast de bestemmingen bevat het plan een aantal algemene regels over bijvoorbeeld begrippen, de wijze van meten, algemene afwijkingen en overgangsrecht. Deze min of meer standaardregels in bestemmingsplannen worden hier verder niet toegelicht.