direct naar inhoud van 4.2 Het plangebied
Plan: Elst, Bedrijventerrein Merm 2013
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1734.0150ELSTbpmerm2013-ONHE

4.2 Het plangebied

Ligging groter geheel
Het bedrijventerrein van Elst is gelegen ten zuidoosten van de woonkern in de gemeente Overbetuwe. De gemeente Overbetuwe is een gemeente die zich uitstrekt langs de zuidelijke oever van de Neder-Rijn en de noordelijke oever van de Waal. Grote steden in de nabijheid zijn Arnhem en Nijmegen. De gemeente Overbetuwe maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Elst is door de enorme groei van de afgelopen decennia noch een dorp en noch een stad, het is een typische groeikern met bijbehorende problematiek en telt ongeveer 20.000 inwoners. De gehele gemeente Overbetuwe telt ongeveer 46.000 inwoners.

Elst ligt in het rivierenlandschap, een gebied dat een lange tijd een relatief geïsoleerde ligging kende door de aanwezigheid van natuurlijke barrières zoals de Neder-Rijn en de Waal. Maar Elst staat nu onder grote stedelijke druk vanuit Arnhem en Nijmegen.

Het bedrijventerrein wordt omringd door belangrijke infrastructurele en landschappelijke lijnen en ligt in de oksel van het knooppunt Ressen, een verkeersknooppunt waar de Rijkswegen A15 en de provinciale weg N325 elkaar kruisen. Tevens ligt het plangebied nabij de kruising van verschillende spoorlijnen. De noord-zuidverbinding tussen Arnhem en Nijmegen, maar ook de oost-westverbinding tussen Arnhem en Tiel. Parallel aan de A15 loopt de Betuweroute.

Ruimtelijke structuur
Het bedrijventerrein is grotendeels ingeklemd tussen de spoorlijn Arnhem-Nijmegen en de N325. Ten westen van de spoorlijn is het Heinz-terrein gelegen, dat hierdoor ruimtelijk gescheiden wordt van de rest van het bedrijventerrein. Aan de zuidzijde is een overgangsgebied aanwezig met agrarische percelen dat wordt afgebakend door de Betuweroute en vervolgens de A15. Aan de noordzijde van het plangebied is het bedrijventerrein De Aam gelegen.

Algemeen uitgangspunt voor de van het bedrijventerrein Merm is dat er, zowel in ruimtelijke als functionele zin, goede aansluiting op het bedrijventerrein De Aam is. Meer specifiek betekent dit, dat:

  • de hoofdontsluiting van het bedrijventerrein Merm op de ontsluitingswegen van het bestaande bedrijventerrein De Aam aansluit (Einsteinweg en Industrieweg-Oost);
  • de hiërarchische opbouw in de wegprofielen draagt bij aan de oriëntatie. Breedte van de wegen alsmede soort en wijze van de beplanting maken daarvan deel uit;
  • het agrarische gebied tussen de Betuwespoorlijn en de A15 via het bedrijventerrein ontsloten wordt;
  • de visuele kwaliteit heeft bijzondere aandacht. Dit is bereikt door laanbeplanting langs de hoofdontsluitingswegen en zorgvuldige situering van representatieve bebouwing en terreininrichting van de bedrijven.
  • de bedrijven zijn met hun voorkanten naar de wegzijde van de hoofdontsluiting waar het bedrijf aan ligt georiënteerd;
  • de Bemmelseweg is als zelfstandige element gehandhaafd gebleven. Deze weg geeft door zijn historische karakter het gebied een ´eigen´ karakter. Langs de Bemmelseweg zijn kleinere kavels gesitueerd waardoor het een goede aansluiting met het terrein De Aam heeft;
  • het bedrijventerrein is in het landschap ingepast. Onderdeel daarvan is dat de Mermsche Zeeg als belangrijke drager/aanknopingspunt bij de inrichting van het gebied is gebruikt.

Verkeer en parkeren
De hoofdontsluiting van het plangebied vindt plaats via de Industrieweg Oost en de Einsteinweg. In het plangebied is een centrale as aanwezig die loopt van het aansluitpunt op de Bemmelseweg/Einsteinweg naar het aansluitpunt op de Bemmelseweg/Industrieweg-Oost. Daarop takken twee interne ontsluitingswegen aan, alsmede de Mermsestraat.

Daarnaast is er voor langzaamverkeer een belangrijke noord-zuid georiënteerde langzaamverkeersroute die aansluit op de route ten noorden van het plangebied naar de Aamseplas. De Mermsestraat vervult deze rol, de nadruk van deze weg ligt op de langzaamverkeersfunctie.

In de openbare ruimte is geen plaats voor het parkeren. Uitgangspunt is dat dit op de bedrijfskavels plaatsvindt. De inrichting van de gronden in het plangebied moet zodanig plaatsvinden, dat wordt voldaan aan de gemeentelijke parkeernormen, zoals weergegeven in bijlage 2 van de regels. Deze parkeernormering is overgenomen uit de Nota parkeernormen gemeente Overbetuwe 2011.

Openbare ruimte en groenstructuur
Rondom het plangebied is een brede groenstrook aanwezig, dit om het plangebied in te passen in de omgeving. Aan de zuidkant sluit het groen aan op de watergang die daar gelegen is. Langs de wegen in het plangebied is eveneens structuurgroen aanwezig. Langs beide kanten van de ontsluitingswegen zijn bomenrijen aanwezig. Ten zuiden van het plangebied loopt de Mermsche Zeeg, een in landschappelijk opzicht belangrijke watergang. Verder liggen in het plangebied enige watergangen.