Plan: | Buitengebied, Voet- fietspad Houtakkerstraat - Dijkstraat, Herveld |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1734.0147BUIThoutakkers-ONHE |
Kadernota 'Visie op ruimte'
In 2004 is door de gemeente Overbetuwe de kadernota 'Visie op ruimte' opgesteld. Deze kadernota biedt een landschappelijk en stedenbouwkundig kader, de criteria die de geschiktheid en beperkingen van gebieden voor verschillende vormen van grondgebruik aangeven en een handleiding voor de toepassing van die criteria. De kadernota kent twee uitgangspunten. Allereerst zal binnen de gemeente Overbetuwe, voordat uitbreiding voor woningbouw aan de orde komt, eerst gezocht worden naar mogelijkheden voor inbreiding binnen bestaande kernen.
Hierbij wordt niet alleen gedacht aan een (her-)opvulling van onbebouwde plekken, maar moet vooral worden gedacht aan creatieve toepassingsmogelijkheden voor intensief, meervoudig en/of flexibel ruimtegebruik, geënt op de aard en de schaal van de kern.
Het tweede uitgangspunt betreft de toenemende druk op de gemeente Overbetuwe om de stedelijke ontwikkeling van de Stadsregio Arnhem Nijmegen verder vorm te geven in het oostelijk deel van de gemeente. Vanuit de regionale ontwikkelingsbehoefte wordt vooral ruimte gezocht voor woningbouw, bedrijventerreinen, windenergie en dergelijke. Het oostelijk deel van de gemeente valt binnen het te verstedelijken gebied. Hierdoor ontstaat voor de gemeente de mogelijkheid voor het ontwikkelen van zowel een dynamisch, stedelijk gebied met hoog voorzieningenniveau, als een groen en landelijk gebied. Door te kiezen voor het versterken van de identiteit van beide soorten gebieden, ontstaat een grote meerwaarde voor de gemeente als geheel. Om te voorkomen dat de stedelijke ontwikkelingen het landelijke gebied overspoelen, is een grens tussen beide gebieden nodig.
Conclusie
Het plangebied ligt binnen de zone die is aangewezen als waardevol gebied. Het voorgestane initiatief betreft de aanleg van een voet- en fietspad op gronden die agrarisch in gebruik zijn. De karakteristiek van de bestaande situatie blijft behouden. Hiermee is het onderhavige initiatief in overeenstemming met de Kadernota 'Visie op ruimte'.
![]() |
Kaart Kadernota 'Visie op ruimte' |
Toekomstvisie +
De Toekomstvisie+ van Overbetuwe is het kader voor de ontwikkeling van Overbetuwe tot 2020. De visie geeft een richting voor de ruimtelijke, maatschappelijke en economische ontwikkeling. De geschetste identiteit kan bijdragen aan het behouden en aantrekken van inwoners en bedrijven. De visie kan mensen inspireren en motiveren die werken aan stedenbouw, sport, ondernemerschap, onderwijs, openbare ruimte, welzijnswerk, et cetera. De visie is tenslotte ook een duidelijke positionering naar andere gemeenten en partners; het geeft Overbetuwe een eigen gezicht in de regio. De Toekomstvisie+ is een overkoepelend beleidsdocument dat richting geeft aan het beleid en handelen van de gemeente Overbetuwe. Het is het vertrekpunt voor het uitwerken van het verdere beleid.
Doelstelling van de Toekomstvisie+ is om Overbetuwe verder te ontwikkelen als een onderscheidende, krachtige gemeente die voortbouwt op de aanwezige omgevingskwaliteiten en kwaliteiten in de samenleving rekening houdend met de interne en externe ontwikkelingen in de toekomst. Er zijn vier kernopgaven voor Overbetuwe. Kernopgaven zijn te zien als hoofdprogramma’s. Samen vormen zij de basisgedachte van waaruit de gemeente Overbetuwe de komende jaren werkt. De kernopgaven voor 2020 zijn:
Via 21 opgaven vindt al een doorkijk plaats naar projecten en activiteiten. Dit zijn uitwerkingen van bovenstaande kernopgaven. Opgave 10 'Uitbreiden recreatieve netwerken' is van belang voor de ontwikkeling die in onderhavig bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt.
Opgave 10 Uitbreiden recreatieve netwerken
Recreatieve netwerken worden uitgebreid in combinatie met het herstel en het versterken van het landschap en het zichtbaar en beleefbaar maken van cultuurhistorie. De uitbreiding van de recreatieve en cultuurhistorische netwerken krijgt onder meer vorm door projecten van recreatie, cultuurhistorie en landschap gecombineerd te realiseren. De oost-west verbindingen in de Lingezone en dijken langs Nederrijn en Waal vormen de hoofdstructuur van het recreatieve netwerk in Overbetuwe. Hier liggen kansen voor projecten waarin recreatie, cultuurhistorie en landschap gecombineerd worden. Dit wil de gemeente doen in samenwerking; bijvoorbeeld met eigenaren en (agrarische) bedrijven in deze gebieden. Ook liggen mogelijkheden in het landschappelijk afronden en recreatief ontwikkelen van recreatieplassen, zoals de Rijkerswoerdse Plassen en het Strandpark Slijk-Ewijk. De recreatieve netwerken spelen een belangrijke rol in de toegankelijkheid van de mooie en rustige plekken die Overbetuwe kent. Als tegenhanger van de drukkere plekken dragen deze bij aan de kwaliteit van de leefomgeving.
Conclusie
De voorgestane ontwikkeling is een van de maatregelen die genomen wordt om het recreatieve netwerk uit te breiden. Een en ander is dus in lijn met het beleid uit de Toekomstvisie +.
Landschapsvisie Slijk-Ewijk/Landgoed Loenen
Het Strandpark Slijk-Ewijk en het landgoed Loenen liggen in een bijzonder en waardevol gebied binnen de gemeente Overbetuwe. Het gevarieerde landschap hier biedt prachtige mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, of om een paar uurtjes te luieren aan het strand. De gemeente Overbetuwe wil de kwaliteit van het landschap, de natuur en de recreatieve mogelijkheden verbeteren. Samen met andere organisaties die in het gebied actief zijn, heeft de gemeente de landschapsvisie opgesteld. Daarin staat per deelgebied een overzicht van de maatregelen. Hierna volgt een uitsnede van de kaart behorende bij de Landschapsvisie. Daarin staan de maatregelen binnen het plangebied en de directe omgeving daarvan ingetekend. Maatregel 15 betreft het realiseren van voet- en fietspaden noordelijk en westelijk van Euribrid. Het deel van de maatregel ten noorden van Euribid is meegenomen in het bestemmingsplan Buitengebied, Kruisstraat 5, Herveld. Het deel ten westen van Euribid betreft het fietspad tussen de Dijkstraat en de Houtakkerstraat.
![]() |
Maatregelenkaart Landschapvisie (rood: maatregelen korte termijn, groen: maatregelen lange termijn) |
Conclusie
De voorgestane ontwikkeling die met onderhavig bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt betreft maatregel 15 uit de Landschapsvisie. Een en ander is dan ook in lijn met deze visie.