direct naar inhoud van 5.2 Dit bestemmingsplan
Plan: Bedrijventerrein Heteren
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1734.0015HTRNbedrijfter-ONHE

5.2 Dit bestemmingsplan

Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld. Een toelichting op de bestemmingen is hieronder opgenomen.

De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.

5.2.1 Bijzonderheden in dit bestemmingsplan

De regels in dit bestemmingsplan zijn opgezet aan de hand van hetgeen hierboven is beschreven. Tevens is aangesloten bij de meest actuele landelijke standaard voor de regels en de verbeelding, te weten de Standaard Vergelijk BestemmingsPlannen 2008 en de nieuwe Wet ruimtelijke ordening.

Het doel van dit bestemmingsplan is het beheer van de bestaande ruimtelijke situatie in het plangebied met ruimte voor kleine ontwikkelingen (via wijzigingsbevoegdheden). Verwezen wordt kortheidshalve naar hoofdstuk 4 van deze toelichting voor een beschrijving van het plan.

5.2.2 Bestemmingen

Bedrijventerrein

Op het bedrijventerrein geldt op basis van het vigerende bestemmingsplan een milieuzonering die bestaat uit een zestal zones. In het noordelijk deel (deel ten noorden van N837) is er sprake van een drietal zones (categorieën 2, 3.1 en 3.2) die in zwaarte oplopen van noord (categorie 2) naar zuid (categorie 3.2). In het zuidelijke deel (deel ten zuiden van de N837) loopt de indeling van west naar oost in zwaarte op (van categorie 3.1 naar categorie 4.2). Op basis van het nieuwe planologisch regime is aan de gronden in het plangebied een nieuwe milieuzonering toegekend. De nieuwe milieuzonering bestaat eveneens uit de zes genoemde milieucategorieën, waarbij tevens categorie 4.2 de zwaarst toegelaten categorie vormt. Bij het toekennen van de milieucategorieën is als uitgangspunt gehanteerd dat minimaal het gebruik onder het geldende planologische regime ook mogelijk moet zijn onder het nieuwe planologische regime. Hieruit volgt dat ter plaatse van de bedrijfspercelen sprake is van een milieuzonering die de bestaande rechten respecteert. Vervolgens is – met in achtneming van handhaving van een goed woon- en leefklimaat in de omgeving – gekozen de milieuzonering waar mogelijk wat te verruimen. Dit heeft geleid tot een verruiming , waarbij de verruiming vooral in het zuiden en het oosten tot uitdrukking komt. De maximale toegelaten categorie blijft echter 4.2. Reden voor de verruiming is een groter aantal bedrijven te kunnen aantrekken en bestaande bedrijven de mogelijkheid te bieden te groeien.

De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor bedrijven binnen de milieu categorieën 1 tot en met 4.2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Detailhandel is uitsluitend onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Tevens zijn binnen deze bestemming bij de bedrijven behorende kantoren toegestaan. Uitsluitend bestaande bedrijfswoningen zijn toegestaan. Voor gebouwen geldt dat deze worden gebouwd binnen het bouwvlak. De maatvoering is opgenomen op de verbeelding. De inhoud van de bedrijfswoning is in de regels gemaximeerd.

Tevens is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om het plan onder voorwaarden te wijzigen voor het toestaan van een bedrijf dat is opgenomen in de naast hogere categorie van de Staat van Bedrijfsactiviteiten dan ter plaatse is toegestaan. Dit geldt voor een bedrijf dat voor wat betreft de aard en de omvang van de milieuhinder die het veroorzaakt gelijk gesteld kan worden met een bedrijf van die naast hogere categorie. Ook mogen bedrijven een lagere milieucategorie toegewezen krijgen. Een kantoorfunctie zonder baliefunctie is met een afwijking toegestaan.

Verkeer

De gronden binnen de bestemming Verkeer zijn bestemd voor wegen en straten en alle daarbij horende voorzieningen ten behoeve van de stroomfunctie (doorgaande weg).

Water

De bestemming Water heeft betrekking op water en bijbehorende oevers en voorzieningen. Gebouwen mogen niet worden gebouwd.

Groen

De gronden binnen de bestemming groen zijn bestemd voor onder andere groenstroken en speelvoorzieningen. Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan in de vorm van gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen. Verder zijn alleen bouwwerken geen gebouwen zijnde toegestaan.

Maatschappelijk

De gronden binnen de bestemming maatschappelijk zijn bestemd voor maatschappelijke doeleinden. De begraafplaats is specifiek aangeduid op de verbeelding. Voor gebouwen geldt dat deze worden gebouwd binnen het bouwvlak. De maatvoering is opgenomen op de verbeelding. De bouwvlakken mogen volledig worden bebouwd. Derhalve is impliciet een bebouwingspercentage van 100 opgenomen ter plaatse van de weergegeven bouwvlakken.

Sport

De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor sportbeoefening met de daarbij behorende gebouwen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde en andere werken, zoals; sporthallen, tennisbanen, sportvelden, kunstijsbaan, clubgebouwen of kantines, kleedruimten, bergingen, tribunes en lichtmasten.

Voor gebouwen geldt dat deze worden gebouwd binnen het bouwvlak. De maatvoering is opgenomen op de verbeelding. De bouwvlakken mogen volledig worden bebouwd. Derhalve is impliciet een bebouwingspercentage van 100 opgenomen ter plaatse van de weergegeven bouwvlakken.

5.2.3 Dubbelbestemmingen

Leiding - Gas

De dubbelbestemming Leiding - Gas - heeft betrekking op de bescherming van een ter plaatse aanwezige gasleiding. Op deze gronden zijn uitsluitend bouwwerken toegestaan ten dienste van de dubbelbestemming. Bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken van deze bouwregels om bouwen conform de onderliggende bestemming(en) toe te staan.

Waarde - Archeologie

In het bestemmingsplan zijn de gebieden met bekende archeologische waarde bestemd als Waarde - Archeologie. De gebieden worden beschermd door middel van een verplichting tot het overleggen van een archeologisch onderzoek bij bouwaanvragen en een omgevingsvergunning ten behoeve van het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden. Door middel van deze regeling wordt voorkomen dat zondermeer bekende bodemschatten door bepaalde activiteiten verloren gaan.

Binnen de bestemming is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarbij deze bestemming eenmalig kan worden toegevoegd of verwijderd. Dit kan blijken uit archeologisch onderzoek ter plaatse op basis waarvan inzichten gewijzigd kunnen zijn en een aanpassing van deze bestemming noodzakelijk kan zijn.

Waarde - Archeologische verwachting 1 tot en met 4

De gebieden met een (zeer) hoge, middelmatige en lage archeologische verwachtingswaarde zijn bestemd als Waarde - Archeologische verwachting 1 tot en met 4. Deze gebieden worden eveneens beschermd door middel van een verplichting tot het overleggen van een archeologisch onderzoek bij bouwaanvragen en een omgevingsvergunning ten behoeve van het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden. Het onderscheid tussen de gebieden wordt gemaakt in oppervlakten waar onderzoek noodzakelijk is. Het volgende geldt in de bestemming:

  • Waarde - Archeologische verwachting 1, wat gebieden met een hoge verwachtingswaarde betreft, geldt een onderzoeksplicht:
    • 1. bij bouwaanvragen vanaf 100 m²;
    • 2. bij uitvoeren van andere werken waarvoor een omgevingsvergunning ten behoeve van het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden noodzakelijk is, bij roering van de grond vanaf 100 m² en op een grotere diepte dan 0,30 meter;
  • Waarde - Archeologische verwachting 2, wat gebieden met een middelmatige verwachtingswaarde betreft, geldt een onderzoeksplicht:
    • 1. bij bouwaanvragen vanaf 500 m²;
    • 2. bij uitvoeren van andere werken waarvoor een omgevingsvergunning ten behoeve van het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden noodzakelijk is bij roering van de grond vanaf 500 m² en op een grotere diepte dan 0,30 meter.
  • Waarde - Archeologische verwachting 3, wat gebieden met een middelmatige verwachtingswaarde betreft, geldt een onderzoeksplicht:
    • 1. bij bouwaanvragen vanaf 2.500 m²;
    • 2. bij uitvoeren van andere werken waarvoor een omgevingsvergunning ten behoeve van het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden noodzakelijk is bij roering van de grond vanaf 2.500 m² en op een grotere diepte dan 0,30 meter.
  • Waarde - Archeologische verwachting 4, wat gebieden met een middelmatige verwachtingswaarde betreft, geldt een onderzoeksplicht:
    • 1. aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen, waarbij sprake is van bodemingrepen, waarbij een bouwput wordt gegraven op een diepte groter dan 4,5 meter +NAP.

Binnen de bestemmingen is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarbij deze dubbelbestemming kan worden toegevoegd of verwijderd. Dit kan blijken uit archeologisch onderzoek ter plaatse op basis waarvan inzichten gewijzigd kunnen zijn en een aanpassing van deze dubbelbestemming noodzakelijk kan zijn.

Waterstaat - Waterlopen

De dubbelbestemming Waterstaat - Waterlopen heeft betrekking op de bescherming van watergangen en hun oevers. Op deze gronden zijn uitsluitend bouwwerken toegestaan ten dienste van de dubbelbestemming. Het bevoegd gezag kan wel afwijking toepassen van deze bouwregels om bouwen conform de onderliggende bestemming(en) toe te staan.

5.2.4 Gebiedsaanduidingen

Veiligheidszone -bevi

De gronden ter plaatse van de aanduiding veiligheidszone - bevi (dubbelbestemming) zijn, behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor de bescherming van het woon- en leefklimaat in verband met de aanwezigheid van een gasontvangststation.

5.2.5 Algemene regels

Naast de bestemmingen bevat het plan een aantal algemene regels over bijvoorbeeld begrippen, de wijze van meten, algemene afwijkingen en overgangsrecht. Deze min of meer standaardregels in bestemmingsplannen worden hier verder niet toegelicht.