direct naar inhoud van 4.1 Inleiding
Plan: Buitengebied Overbetuwe
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1734.0007BUITbuitengebi-GOH2

4.1 Inleiding

In dit hoofdstuk wordt het beleid voor een aantal onderwerpen in het buitengebied van de gemeente Overbetuwe uiteengezet. De genoemde beleidsonderwerpen zijn ontwikkelingsgericht en doorkruizen het hele buitengebied (en daarmee vele functies). De voorschriften uit het bestemmingsplan Buitengebied Valburg 1998, herziening 2002 én het kaderstellend beleid (met name streekplan met uitwerkingen, waterbeleid en regionale en gemeentelijke deelnota's) zijn richtinggevend. Een samenvatting van het relevante beleid is opgenomen in de bijlage Beleidskader.

In het kaderstellend beleid staan doelstellingen steeds meer centraal en wordt de gebiedsgerichte beleidsuitwerking op het schaalniveau van de gemeente neergelegd. Eén van de centrale doelstellingen in het kaderstellend beleid betreft het behoud en de versterking van de omgevingskwaliteit. In het bestemmingsplan zijn uiteenlopende regelingen opgenomen die bijdragen aan het behoud van bijvoorbeeld natuurwaarden, cultuurhistorische waarden, de waterhuishouding, maar ook landschap in algemene zin. Er zijn ook regelingen opgenomen welke het plangebied verder kunnen ontwikkelen.

In de structuurvisie en ruimtelijke verordening van de provincie Gelderland (voorheen het Streekplan Gelderland 2005) zijn zoneringen opgenomen die richtinggevend zijn voor de ontwikkelingsruimte in het betreffende gebied. In het groenblauwe raamwerk wordt terughoudender met ontwikkelingen omgegaan (“Nee, tenzij” beleid) dan in het multifunctioneel gebied, waar een “Ja, mits” beleid geldt. Dit verschil in benadering komt terug in de bestemmingen en bijbehorende regels (zie hoofdstuk 5).

In de AmvB Ruimte, welke bekend staat als het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening, staan de nationale ruimtelijke belangen genoemd. Aangegeven is hoe hiermee om moet worden gegaan in de bestemmingsplannen. Dit is eveneens richtinggevend voor de inhoud van bestemmingsplannen.