direct naar inhoud van 5.1 Duurzame stedenbouw
Plan: Nagtegael
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.Nagtegael-VST1

5.1 Duurzame stedenbouw

De opzet van de wijk Nagtegael is gebaseerd op de "Bouwstenen voor een duurzame stedenbouw". In het kader van het vigerende bestemmingsplan is het Beeldkwaliteitsplan Nagtegael opgesteld (maart 2000). Hierin zijn de resultaten van een afzonderlijk onderzoek naar de duurzame ruimtelijke ontwikkeling en inrichting van de wijk Nagtegael opgenomen. Voor fase 3 van de wijk is inmiddels een nieuw beeldkwaliteitsplan opgesteld (maart 2012).

Inpassing in de omgeving

De Domoweg en de spoordijk vormen scherpe grenzen van het plangebied. De groenvoorzieningen langs de Domoweg zorgen voor groene ruimte tussen de beide bestaande wijken en nog te realiseren nieuwe deel van de wijk. De spoordijk en het geluidsscherm/-wal die hierlangs is gerealiseerd, onttrekt vanuit het oosten het zicht op de woonwijk.

In de zuidrand is de overgang naar het landelijk gebied verzacht. Enerzijds is dat gebeurd door de langgerekte bosjes langs de hoofdwatergang. Anderzijds is de rechte lijn doorbroken door het kleine gebiedje tussen de hoofdwatergang en de bestaande dubbele houtwal bij het plangebied te betrekken. Om de overgang van bebouwd naar onbebouwd verder te verzachten, is aan de zuidkant van het plan een overgangszone gecreƫerd in het deel tussen het fietspad naar Ter Horst en het Linthorst-Homankanaal. In deze overgangszone is bebouwing uitgesloten. De zone kan worden aangewend voor het aanbrengen van houtwallen en het planten van solitaire bomen. De zone mag worden gebruikt voor het houden van hobbydieren, zoals paarden en schapen. Tot slot zijn enkele open buurtparkjes gesitueerd aan de rand van het plangebied. Op deze wijze verzachten het bosje, de houtwallen, en de parkjes de overgang tussen het plangebied en de landelijke omgeving. Hiermee is voorkomen dat een lange, rechte bebouwingsrand is ontstaan.

Een bijzondere relatie tussen het plangebied en de omgeving is tot stand gekomen door het realiseren van een groen recreatieve zone langs het Linthorst-Homankanaal. De relatie met Beilen-Dorp en de landelijke omgeving is immers van groot belang voor het functioneren van de woonwijk. Dit wordt verder ondersteund door handhaving van het bestaande fietspad tussen Beilen-Dorp en Ter Horst.

Cultuurhistorisch en ecologisch is het van groot belang dat de bestaande houtwallen en watergangen blijven behouden en een belangrijke rol spelen in de stedenbouwkundige structuur van Nagtegael. De groene zone langs het kanaal en de centrale groene zone dwars door het plangebied zorgen voor ruimtelijke en ecologische relaties met de droge en natte gebieden in de omgeving.

Samengevat zijn de tastbare herkenningspunten uit het verleden, zoals Smalbroek, Ter Horst, het Linthorst-Homankanaal, het recreatief fietspad, de houtwallen en waterlopen, belangrijke elementen waarop de structuur van Nagtegael is afgestemd en waarmee de relatie met de omgeving is behouden.