direct naar inhoud van 4.8 Externe veiligheid
Plan: Nagtegael
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.Nagtegael-VST1

4.8 Externe veiligheid

Van de ramptypes die verband houden met externe veiligheid ("Indeling Leidraad maatramp") zijn met name ongevallen met brandbare/explosieve of giftige stoffen van belang. Deze ongevallen kunnen nader worden onderscheiden in ongevallen met betrekking tot:

  • inrichtingen;
  • vervoer gevaarlijke stoffen door buisleidingen;
  • vervoer gevaarlijke stoffen over weg, water of spoor.

Inrichting

De risico's waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld door activiteiten met gevaarlijke stoffen in inrichtingen dienen tot een aanvaardbaar minimum te worden beperkt. Daartoe zijn in het "Besluit externe veiligheid inrichtingen" (hierna: Bevi) regels gesteld.

Bij het toekennen van bepaalde bestemmingen dient te worden onderzocht:

  • of voldoende afstand in acht wordt genomen tussen (beperkt) kwetsbare objecten enerzijds en risicovolle inrichtingen anderzijds in verband met het plaatsgebonden risico;
  • of (beperkt) kwetsbare objecten liggen binnen in het invloedsgebied van risicovolle inrichtingen en zo ja, wat de bijdrage is aan het groepsrisico.

Het plaatsgebonden risico is de kans dat een persoon die onafgebroken en onbeschermd op een plaats buiten een inrichting zou verblijven, overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongewoon voorval binnen die inrichting waarbij een gevaarlijke stof betrokken is. Voor kwetsbare objecten geldt een plaatsgebonden risico PR 10-6 en voor beperkt kwetsbare objecten geldt een richtwaarde voor het plaatsgebonden risico PR 10-6.

Het groepsrisico bestaat uit de cumulatieve kansen per jaar dat ten minste 10, 100 of 1.000 personen overlijden als rechtstreeks gevolg van hun aanwezigheid in het invloedsgebied van een inrichting en een ongewoon voorval binnen die inrichting waarbij een gevaarlijke stof betrokken is.

In de directe nabijheid van het plangebied liggen geen Bevi-inrichtingen (bron: www.risicokaart.nl). Er zijn in dit kader dan ook geen externe veiligheidseffecten waarmee rekening moet worden gehouden.

Buisleiding

Op een afstand van circa 580 meter ten zuiden van het plangebied ligt een buisleiding waardoor vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Dit betreft een ondergrondse hogedruk aardgasleiding van de Gasunie (N-521-50-KR-003). De leiding heeft een diameter van 6,63 inch en een werkdruk van 40 bar. Het bijbehorende inventarisatiegebied bedraagt 70 meter aan weerszijden van de buisleiding. Het plangebied ligt ruim buiten het inventarisatiegebied. De betreffende buisleiding leidt dus niet tot belemmeringen van de voorgenomen ontwikkeling.

Vervoer gevaarlijke stoffen

In de directe nabijheid van het plangebied vindt transport van gevaarlijke stoffen over weg en spoor plaats. In de directe nabijheid van het plangebied vindt geen transport van gevaarlijke stoffen over water plaats.

Weg

De transportroute van gevaarlijke stoffen over weg betreft een onderdeel van de A28. Het plangebied ligt op een afstand van circa 650 meter.

De plaatsgebonden risicocontouren zijn:

  • PR 10-6 is 0 m.
  • PR 10-7 is 55 m.
  • PR 10-8 145 m.

Gelet op de afstanden leidt dit niet tot belemmeringen van de voorgenomen ontwikkeling.

Spoor

Ten oosten van het plangebied ligt de spoorbaan Hoogeveen-Assen. Over dit tracé vindt onder andere vervoer van gevaarlijke stoffen plaats.

In verband met de verruiming van het woningaantal ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan is voor het voorliggende bestemmingsplan een risicoberekening uitgevoerd (Aveco de Bondt, Nagtegael te Beilen ontwikkeling extra woningen risicoberekening spoor, van 8 maart 2012). De risicoberekening is opgenomen in Bijlage 7.

In het onderzoek is het effect van de ontwikkeling op het groepsrisico berekend en beoordeeld. Dit heeft geleid tot de onderstaande conclusies.

Plaatsgebonden risico en veiligheidsafstanden: Het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoortraject Beilen-Hoogeveen levert zowel in de huidige als toekomstige situatie geen PR 10-6 op. De planlocatie is tevens buiten de PR 10-7 gelegen, maar wel binnen de PR 10-8. Aan de normstellingen voor plaatsgebonden risico (PR 10-6) wordt voldaan, waardoor de risicocontouren geen beperkingen opleveren voor de planontwikkeling.

De geplande woningen in het plangebied Nagtegael zijn op minimaal 30 meter vanaf het spoor gesitueerd en vallen daarmee buiten de veiligheidszone van 1 meter en het PAG (van 30 meter). Aanvullende eisen aan de bebouwing worden niet gesteld.

Groepsrisico: Het groepsrisico ligt zowel in de huidige als de toekomstige situatie ver onder de oriëntatiewaarde en voldoet ruimschoots aan het gemeentelijk beleid. In de huidige situatie is het groepsrisico een factor 110 onder de oriëntatiewaarde gelegen en in de toekomstige situatie maximaal een factor 78. De locatie met het hoogste groepsrisico blijft gelijk en is gelegen ter hoogte van het centrum van Beilen. Er is een lichte toename van het groepsrisico zichtbaar ten gevolge van de planontwikkeling, maar gelet op het feit dat het groepsrisico zo laag is, wordt dit door het gemeentebestuur aanvaardbaar geacht.

Uit bovenstaande blijkt dat het vervoer van gevaarlijke stoffen op het spoortracé Beilen-Hoogeveen, geen belemmering vormt voor de ontwikkelingsmogelijkheden binnen het plangebied Nagtegael.

Brandweeradvies

De Hulpverleningsdienst Drenthe / Brandweer Drenthe heeft in het kader van vooroverleg een advies gegeven over dit bestemmingsplan. Dit advies is opgenomen in bijlage 2 van de Nota overleg en inspraak die is opgenomen bij dit bestemmingsplan.