direct naar inhoud van 5.4 Aspecten watertoets
Plan: Inrichtingsplan Dwingelderveld, Midden-Drenthe
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.DWVELD-VST1

5.4 Aspecten watertoets

Bij het opstellen van de watertoets dient op een aantal wateraspecten te worden gelet. Het ruimtelijke plan wordt hiermee beoordeeld op de waterbelangen. Onderstaand volgen de aspecten die voor de ruimtelijke ontwikkelingen in het Dwingelderveld relevant zijn.

5.4.1 Veiligheid en wateroverlast

Door het ondieper maken van de bermsloot aan de westzijde van de A28 wordt het verdrogend effect van de bermsloot op het Dwingelderveld verminderd. Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer zijn in overleg over het exacte profiel van de bermsloot. Er wordt daarbij rekening gehouden dat de sloot voldoende dimensie behoudt om wateroverlast op de A28 ook bij WB21-situatie te voorkomen.

Het zandpad naast de aarden wal wordt verhoogd aangelegd, op 1,5 m vanaf de voet van de wal. Hierdoor krijgt dit pad voldoende ontwateringsdiepte voor het gebruik van de weg door huifkarren.

5.4.2 Verdroging en natte natuurgebieden

Door de bermsloot ondieper te maken dan in de huidige situatie het geval is zal er minder verdrogend effect op de omgeving optreden. Dit heeft een positief effect op het natuurgebied Dwingelderveld. Ook het aanpassen van de sloot door het Witteveen draagt bij aan het oplossen van de interne verdroging.

5.4.3 Overige aspecten

Voor de aspecten waterkwaliteit, watervoorziening, volksgezondheid, bodemdaling en riolering worden door de genoemde ruimtelijke ingrepen geen bijzonderheden verwacht.