direct naar inhoud van 4.10 Milieueffectrapportage
Plan: Inrichtingsplan Dwingelderveld, Midden-Drenthe
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.DWVELD-VST1

4.10 Milieueffectrapportage

Algemeen

Het instrument milieueffectrapportage (m.e.r.) is ontwikkeld om het milieu een volwaardige plaats in de besluitvorming te geven. Voor een aantal activiteiten geldt daarom een zogenaamde m.e.r.-plicht. Deze activiteiten worden gekenmerkt door het feit dat zij over het algemeen belangrijke nadelige milieugevolgen hebben. Voor andere activiteiten geldt dat zij afhankelijk van de omstandigheden nadelige milieugevolgen kunnen hebben. Voor deze activiteiten geldt een zogenaamde m.e.r.-beoordelingsplicht. In de bijlage C en D van het Besluit MER is opgenomen voor welke activiteiten een m.e.r.-plicht of een m.e.r.-Beoordelingsplicht geldt. Deze bijlagen bevatten de zogenaamde m.e.r. (beoordelings) drempels.

m.e.r.-drempel

Om de uitvoering van het inrichtingsplan mogelijk te maken moeten planologische procedures worden gevolgd., waar dit bestemmingsplan onderdeel van uit maakt. Ondanks het feit dat er drie bestemmingsplannen worden opgesteld moet het project voor het beoordelen of er al dan geen milieu effectrapportage moet worden opgesteld beschouwd worden als één project.

Voor het Inrichtingsplan Dwingelderveld is de volgende m.e.r. (beoordelings)-drempel aan de orde:

functiewijziging in het landelijk gebied van meer dan 125 ha (categorie 9, bijlage C, besluit-m.e.r.).

Van belang voor het MER-advies is de oppervlakte van de functiewijzigingen in planologisch zin. De volgende functies moeten in planologische zin worden gewijzigd:

Functie/maatregel   Bestemming   Nieuwe bestemming   oppervlakte  
Inrichten Noordenveld als natuur   Agrarisch cultuurgrond   Natuurgebied   Ca. 105 ha  
Inrichten Kloosterveld als Natuur   Agrarisch gebied met natuur en landschapwaarden   Natuurgebied   Ca. 11 ha  
Aanleg geluidswal   stuifzand, bos, heide en natuurterrein   Aanduiding geluidswal   Ca. 22 ha  
Aanleg mindervalidenpad   Bos, natuurgebied, agrarische cultuurgronden   Natuurgebied met recreatief medegebruik   Ca. 0,5 ha  
Aanleg parkeerterreinen   Bos, natuurgebied, agrarische cultuurgronden   Parkeerterrein (recreatief medegebruik natuur/bosgebied)   Ca. 0,5 Ha.  
Totaal functiewijziging       Ca. 139 ha  

Er is berekend tot welke oppervlakte (planologische) functiewijziging de uitvoering van het Inrichtingsplan zal leiden. Deze oppervlakte is meer dan 125 ha en minder dan 250 ha. Voor plannen/besluiten waarin functiewijziging in het landelijk gebied van meer dan 125 ha (en minder dan 250 ha) mogelijk wordt gemaakt, is het verplicht een m.e.r.-beoordeling uit te voeren.

M.e.r.-beoordeling

Voor de uitvoering van het project Dwingelderveld is een Bestuurscommissie ingesteld (zie paragraaf 7.2). Deze commissie opereert onder de Wet Inrichting Landelijk Gebied (WILG). Het Inrichtingsplan Dwingelderveld is een plan als bedoeld in artikel 17 van de WILG. In het kader van het vaststellen van het Inrichtingsplan onder de WILG is door GS een m.e.r.-beoordeling uitgevoerd op basis van een zogenoemde aanmeldingsnotitie (zie bijlage 1) waarin kort wordt ingegaan op mogelijke milieueffecten van het inrichtingsplan. GS hebben geconcludeerd dat er geen aanleiding is een MER op te stellen. Dit besluit, de aanmeldingsnotitie en het ontwerp-inrichtingsplan hebben gezamenlijk ter inzage gelegen, waarbij een inspraakmogelijkheid is geboden. Eventuele inspraakreacties worden in het vervolgproces van het inrichtingsplan behandeld. Hiermee is de m.e.r. beoordeling afgerond. Omdat er in het kader van het Inrichtingsplan reeds een m.e.r.-beoordeling is uitgevoerd, hoeft dit niet nog eens te gebeuren in het kader van het bestemmingsplan. De aanmeldingsnotitie wordt als achtergronddocumentatie bij het bestemmingsplan ter visie gelegd; deze notitie heeft geen procedurele betekenis in de bestemmingsplanprocedure.