Plan: | Inrichtingsplan Dwingelderveld, Midden-Drenthe |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1731.DWVELD-VST1 |
Verdroging Dwingelderveld
In het Nationaal Park Dwingelderveld staat het behoud en herstel van de natuur voorop, met natuurbeleving als nevendoel. Verdroging is het grootste probleem voor de natuur van het Dwingelderveld. De waterstanden in de bodem boven de keileemlaag zijn systematisch te laag voor de meest kenmerkende en waardevolle levensgemeenschappen, die van vochtige heide, vennen en hoogveen. Het Dwingelderveld is daarom door het rijk en de provincie opgenomen in de TOP-lijst verdrogingsbestrijding. Gebieden die in deze lijst voorkomen hebben prioriteit bij de aanpak van verdroging in Nederland.
In het Beheer- en Inrichtingsplan (BIP) uit 2004 heeft het Overlegorgaan voor het Nationaal Park de natuurdoelen voor het Dwingelderveld reeds uitgewerkt in concrete doelen en vertaald in een activiteitenprogramma (Overlegorgaan NP Dwingelderveld 2004). Herstel van de natuurlijke waterhuishouding is volgens het BIP een van de belangrijkste voorwaarden om de natuurdoelen te bereiken. In het Plan van Aanpak Waterhuishouding 2001-2006, dat is opgenomen in het BIP, zijn hiervoor maatregelen geformuleerd. Omvorming van de landbouwenclave van het Noordenveld en Kloosterveld in natuurgebied is een essentiële voorwaarde om deze maatregelen te kunnen uitvoeren.
Inrichtingsplan Dwingelderveld
Inmiddels is een belangrijke stap in die richting gezet: het Noordenveld en het Kloosterveld zijn aan de landbouw onttrokken en overgedragen aan Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Dat biedt – samen met de verwerving van een belangrijk deel van het Kloosterveld aan de zuidkant van het gebied – de kans om de voorgenomen herstelmaatregelen van het watersysteem uit te voeren. Het maakt ook verschillende andere maatregelen mogelijk voor doelen op het gebied van natuur, recreatie, waterbeheer en landschap. De oppervlakte vochtige heide kan toenemen. De weg Lhee–Kraloo kan zo worden aangepast dat deze geen negatieve effecten meer heeft op natuur en natuurbeleving. Door dit te combineren met de aanleg van fiets- en wandelpaden en parkeervoorzieningen kan de infrastructuur voor natuurgerichte recreatie verbeteren. De grond die vrijkomt bij de inrichting van het Noordenveld als natuurterrein is geschikt voor de aanleg van een geluidswal langs de A28, waardoor de geluidsbelasting op het Dwingelderveld afneemt.
Het Overlegorgaan Nationaal Park Dwingelderveld heeft hiervoor een Inrichtingsplan laten opstellen. Het Inrichtingsplan heeft als hoofddoel een van de belangrijkste oorzaken van verdroging weg te nemen, namelijk de verstoring van de natuurlijke afwatering.
Door de maatregelen in hun samenhang in één project onder te brengen, komen alle belangen aan bod en kan met de meest efficiënte inzet van middelen het optimale resultaat bereiken.
Het Inrichtingsplan wordt uitgevoerd binnen het grondgebied van de gemeenten De Wolden, Westerveld en Midden-Drenthe (zie bijlage 1). Veruit het grootste deel van de te treffen maatregelen vinden plaats in de gemeente Westerveld. Dit bestemmingsplan heeft betrekking op het deel van het Inrichtingsplan dat wordt uitgevoerd binnen de grenzen van de gemeente Midden-Drenthe en in strijd is met het geldende bestemmingsplan. Dit gaat om een klein gedeelte van de geluidswal die op de grens ligt van de gemeenten Westerveld en Midden-Drenthe en de aanleg van een ecoduct over de A28.