direct naar inhoud van 3.1 Geschiedenis
Plan: Strijbeekseweg 44a annex, Strijbeek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1723.bpStrijbeeksewg44a-VS01

3.1 Geschiedenis

Het plangebied kent een lange geschiedenis.

In de gemeentelijke structuurvisie 'Buitengebied in Ontwikkeling'staat het volgende geschreven:

"Strijbeek heeft een kapel op de splitsing van twee wegen met daaromheen enkele woningen langs de weg van Ulvenhout naar Meerle. Langs de wegen en paden staan houtwallen of bomenrijen, verder liggen er voornamelijk akkers rondom de woningen. Aan de oostkant ligt de Strijbeeksche heide. De CHW geeft de volgende karakteristiek van Strijbeek: "Wellicht uit bosontginning ontstaan, in vorm redelijk bewaard gebleven kapelgehucht, op kruising van wegen en in nabijheid van brug over de Strijbeeksche Beek, met Sint-Hubertuskapel (circa 1518, herbouwd 1872) en verspreide, doch na 1940 verdichte agrarische bebouwing (deels 1910-heden)." [...] Het oude centrum van Strijbeek bevindt zich bij de Sint-Hubertuskapel langs de Strijbeekseweg. Langs deze doorgaande route van Breda naar Meerle-Minderhout (Belgiƫ) is een echt lint van bebouwing ontstaan."

Onderstaande afbeelding geeft de topografische situatie rond 1900 weer. Het plangebied is aangeduid.

afbeelding "i_NL.IMRO.1723.bpStrijbeeksewg44a-VS01_0009.jpg"

topografische situatie omstreeks 1900

De Strijbeekseweg was in 1900 reeds verhard. Het plangebied was in 1900 bos en is thans in agrarisch gebruik. Op de hoek Markweg was het grenskantoor gevestigd. Ten westen van de Strijbeekseweg ligt het reeds geheel ontgonnen Markdal. Ten oosten van de Strijbeekseweg is nog het uitgestrekte heide- en bosgebied Strijbeeksche Heide aanwezig.

Mede als gevolg van de ruilverkaveling / het landinrichtingsplan is de kleinschalige perceelsindeling in het Markdal van 1900 vervangen door de huidige grootschaligheid. Van de heide en bossen resteert nog een zone, waaraan het plangebied grenst.