Plan: | Golfbaan De Hooge Vorssel Bernheze |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1721.BPHoogeVorssel-vg01 |
Het bestemmingsplan heeft betrekking op de golfbaan (bestaande baan van 9 holes plus uitbreiding naar 18 holes) en de gebieden waar natuurcompensatie gerealiseerd wordt. Er zijn voor de golfbaan twee bouwvlakken opgenomen. Eén bouwvlak voor het clubhuis en een bouwvlak voor de afslagplaats bij de driving range. Het clubhuis is reeds in gebruik en zal worden uitgebreid. In het clubhuis zijn o.a. de volgende functies ondergebracht:
Op de golfbaan mag slechts beperkt gebouwd worden. Op het terrein is een bouwvlak opgenomen voor het clubhuis. Dit bouwvlak mag voor 40% bebouwd worden met een goot- en bouwhoogte van maximaal 6,5 en 10 meter. Bij de driving range is een bouwvlak opgenomen voor de afslagplaats. Dit bouwvlak mag voor 60% bebouwd worden, met een maximale bouwhoogte van 7,5 meter. Buiten de bouwvlakken zijn gebouwen toegestaan ten behoeve van schuilen, sanitair en berging tot een gezamenlijke oppervlakte van maximaal 100 m2. De beperkte bebouwing is passend bij een golfbaan. De ligging van de bestaande gebouwen is zo dicht mogelijk bij de ingang en bij de kern Nistelrode. De situering doet daarmee het minst afbreuk aan het landschap. Het overige gedeelte van de golfbaan is onbebouwd. Er is geen sprake van overtollige bebouwing.
De golfbaan is geen grootschalige ontwikkeling. Een grootschalige ontwikkeling is een ontwikkeling waarbij blijkens een economisch effectenonderzoek het te verwachten aantal bezoekers samen genomen meer dan 100.000 per jaar bedraagt. De golfbaan trekt gemiddeld 150 bezoekers per dag. Dit is circa 55.000 bezoekers per jaar.
In de VNG-uitgave Bedrijven en milieuzonering (1999) worden golfbanen ingedeeld als categorie 1. Dit is passend voor een bedrijf in het landelijk gebied.
Voor de golfbaan zijn met name de EHS (rijk) en de groenblauwe mantel (provincie) van belang. Een golfbaan mag in de EHS en de groenblauwe mantel worden aangelegd, indien aan de in paragraaf 4.4 opgesomde voorwaarden wordt voldaan.
De bestaande golfbaan ligt in zijn geheel in de groenblauwe mantel (figuur 4.1). Het gebied direct buiten de bestaande golfbaan (fairways, afslagplaatsen en de greens) is EHS. De uitbreiding van de golfbaan, met uitzondering van het MOB-complex, is geheel gelegen in de groenblauwe mantel. Het MOB-complex is geheel gelegen in de EHS.
Tabel 5.1: Samenvatting status diverse deelgebieden
Terrein | Status |
Bestaande golfbaan | Geheel gelegen in groenblauwe mantel |
Uitbreiding in noordoostelijke richting | Geheel gelegen in groenblauwe mantel |
MOB-complex | Geheel gelegen in de EHS |
Vatenopslagterrein | Geheel gelegen in groenblauwe mantel |
Overige directe omgeving bestaande baan (buiten de: fairways, afslagplaatsen en de greens) | Praktisch overal EHS en groenblauwe mantel |
Het realiseren van de reeds bestaande baan werd in het midden van de jaren '80 van de vorige eeuw gezien als rehabilisatie en bijdrage aan het duurzaam behoud en herstel van de 'Vorssel'. De uitbreiding naar 18 holes vindt plaats op een akkerland in het noordoosten en op het voormalige MOB-complex en het Vatenopslagterrein in het noordwesten. Alle drie zijn direct gelegen aan de huidige baan, waardoor op zorgvuldige manier uitbreiding kan plaatsvinden.
Een golfbaan is een dagrecreatief terrein. Hiervoor zijn in de verordening regels opgenomen. Tot de golfbaan behoort het gehele terrein: zogenoemd buitengebied, carry, rough, semi-rough, fairway, tee, green en driving-rang.
Een bestemmingsplan dat is gelegen in de groenblauwe mantel kan voorzien in de een uitbreiding van een dagrecreatief terrein, mits de beoogde ontwikkeling binnen de groenblauwe mantel niet leidt tot de bouw van gebouwen met een totale omvang van meer dan 1,5 hectare. Op het terrein kunnen twee gebouwen worden gerealiseerd waarvan de totale omvang minder is dan 1,5 hectare.
Het MOB-complex valt binnen de huidige EHS. De keuze om dit perceel te betrekken bij de uitbreiding van de golfbaan, is ingegeven door het gedeeld belang dat initiatiefnemer en milieuorganisaties hier in zien. Door een deel van het MOB-complex voor de uitbreiding te gebruiken, kan op het noordelijk deel van de uitbreiding ruimte gemaakt worden voor een extra versterking van de EHS. Zo ontstaat niet alleen een betere golfbaan, maar ook een sterkere, robuustere en betere EHS dan met alleen het MOB-complex als EHS mogelijk zou zijn. Dat maakt herbegrenzing van de EHS dus noodzakelijk. Herbegrenzing van de EHS vindt plaats met toepassing van de saldobenadering (artikel 4.8 Verordening ruimte Noord-Brabant), zie paragraaf 4.4.2.3.
De nieuwe EHS wordt door dit bestemmingsplan juridisch bindend vastgelegd. Zodra het bestemmingsplan onherroepelijk wordt, zal de provincie de herbegrenzing overnemen. In informeel vooroverleg met de provincie is de herbegrenzing van de EHS niet op problemen gestuit. Voor de herbegrenzing zijn twee aspecten van belang: de omvang en de locatie. Voor beide ligt de basis in het Natuurcompensatieplan dat als bijlage 2 bij de toelichting onderdeel uitmaakt van dit bestemmingsplan.
Daarnaast kan een wijziging van de begrenzing van de EHS slechts plaatsvinden indien het verzoek van de gemeente om herbegrenzing vergezeld gaat van een ruimtelijke visie op een gebied waarvan een wezenlijk deel behoort tot de EHS waarbij ruimtelijke ontwikkelingen in samenhang worden bezien om een grotere kwaliteitswinst voor meerdere ruimtelijke functies, waaronder de natuur, te bereiken. De ruimtelijke visie is als bijlage 14 opgenomen bij dit bestemmingsplan en is in paragraaf 5.5. samengevat.