Plan: | Golfbaan De Hooge Vorssel Bernheze |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1721.BPHoogeVorssel-oh01 |
De Vogelrichtlijn (1979) heeft betrekking op de instandhouding en de regulering van alle natuurlijk in het wild levende vogelsoorten in Europa. Biotopen en leefgebieden van vogels moeten beschermd, hersteld, dan wel in stand gehouden worden. De Vogelrichtlijn wijst bepaalde beschermingszones aan. In deze leefgebieden moeten speciale beschermingsmaatregelen worden getroffen. De habitatrichtlijn (1992) heeft tot doel bij te dragen aan het waarborgen van de biologische diversiteit door het in standhouden van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna in Europa. In Habitat-richtlijngebieden bestaat de verplichting maatregelen te treffen om de te beschermen habitats en/of soorten in stand te houden en de verplichting maatregelen te treffen om kwaliteitsverlies en verstoring te voorkomen.
Golfbaan De Hooge Vorssel
Binnen en in de directe omgeving van het plangebied liggen geen gebieden die in het kader van de Vogel- en Habitatrichtlijn zijn beschermd.
Archeologische waarden zijn beschermd in het kader van het verdrag van Valletta (Europese Commissie 1992). Het verdrag van Valletta (ook bekend als het Verdrag van Malta) is in september 2007 in de nationale wetgeving (Monumentenwet) geïmplementeerd. Het aspect archeologie dient vanaf het begin bij de planvorming te worden betrokken. Archeologische waarden dienen zo veel mogelijk in-situ behouden te blijven. Bij graafwerkzaamheden dient vooraf onderzoek plaats te vinden naar de kans op verstoring van archeologische waarden. Wanneer verstoring van waarden verwacht wordt, dient onderzocht te worden of de planvorming zodanig kan worden aangepast dat de waarden beschermd blijven. Indien dit niet mogelijk is, dienen de waarden die verloren gaan door archeologisch onderzoek te worden gedocumenteerd.
Golfbaan De Hooge Vorssel
Er zijn archeologisch onderzoeken uitgevoerd (zie paragraaf 6.2). Hieruit blijkt dat de omgeving van de golfbaan een rijke bewoningsgeschiedenis kent, getuige de vele vindplaatsen uit de periode Bronstijd tot en met de Nieuwe tijd. In de noordoosthoek van het plangebied is een terrein aangewezen als archeologisch monument (AMK-terrein 1036). Voor het aanleggen van een golfbaan op deze gronden is een vergunning nodig van de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed (RCE). Op 17 november 20085 is reeds een vergunning verleend, maar deze vergunning is inmiddels verlopen (geldigheid van de vergunning is 18 maanden). Aan deze vergunning waren de volgende voorwaarden verbonden:
De voorwaarden zijn vertaald in de regels van het bestemmingsplan.
De vergunning zal opnieuw worden aangevraagd voorafgaand aan de realisatie van de golfbaan.