Plan: | Golfbaan De Hooge Vorssel Bernheze |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1721.BPHoogeVorssel-oh01 |
In het MER worden vier alternatieven beschreven:
Nul-alternatief/autonome ontwikkeling
Het nul-alternatief is de beschrijving van het milieu wanneer de voorgenomen activiteit (aanleg van de golfbaan) niet zal plaatsvinden. Het is de virtuele autonome ontwikkeling. Bij het nulalternatief wordt ervan uitgegaan dat het landgebruik zich min of meer continueert. Verondersteld wordt dat het gebied zonder de golfbaanaanleg zijn multifunctionele karakter had behouden. Dit betreft een mengsel van recreatie, natuurbeheer en bosbouw. Het uitbreidingsgebied is vooral landbouwkundig in gebruik. Het MOB-complex heeft zijn militaire functie verloren en wordt teruggegeven aan de natuur. Het Vatenopslagterrein blijft als bedrijfsterrein aangemerkt. Het compensatiegebied bestaat uit verspreide landbouwpercelen.
Nulplusalternatief
Het nulplusalternatief is de huidige situatie met de 9-holes golfbaan. Naast de 9 holes baan zijn een clubhuis, driving range en parkeerplaats aanwezig. De bestaande baan heeft een lengte van 3.050 meter. Ten behoeve van de aanleg van de baan is ruim 12 hectare bos gekapt. Binnen het gebied is 0,77 hectare herplant. Daarnaast is ten behoeve van de beregening van de baan een grote vijver gegraven en is met de uitkomende grond de baan gemodelleerd. In 2006 zijn de minder intensieve delen van de baan heringericht ten behoeve van natuurontwikkeling (4,69 hectare). Ten behoeve van de natuur- en boscompensatie wordt elders 19,77 hectare verspreide landbouwgrond omgevormd tot natuurgebied. Buiten de verplichte boscompensatie worden de compensatiegronden vooral ingericht ten behoeve van dassen en struweelvogels.
![]() |
Figuur 2.1 Gebruik 2005 |
Voorgenomen activiteit
De bestaande 9-holes golfbaan wordt uitgebreid met 9 holes en er vindt een vergroting van het clubhuis en de parkeerplaats plaats. De uitbreiding wordt gerealiseerd door het aanleggen van 1 hole op de bestaande baan, 1 hole op het Vatenopslagterrein, 2 op het MOB-complex en 5 holes op de landbouwgronden ten westen van de Berghemseweg. De totale baanlengte wordt daarmee circa 5.630 meter. Ten behoeve van de baanuitbreiding wordt het clubhuis vergroot van 385 m2 naar 582 m2. Tevens wordt de bestaande parkeerplaats met een oppervlakte van 90 plaatsen in westelijke richting uitgebreid tot 120 plaatsen. Langs de Slotenseweg zijn 40 overloopparkeerplaatsen (valt buiten het plangebied). Op het Vatenopslagterrein en het akkercomplex (perceel Achter de Vorssel) worden stroken afgezonderd en ingericht als dassenleefgebied (4,27 hectare). Andere doelsoorten zijn struweelvogels en amfibieën/reptielen. De natuurdoeltypen hiervoor zijn bosjes, houtwal, mantel/struweel, ruigte/zoom, bloemrijk grasland, heide/droog schraalgrasland en poel. De robuuste stukken die buiten de baan gehouden zijn worden als EHS aangemerkt, de natuur op de baan zelf is Groenblauwe mantel. Ten behoeve van de natuurcompensatie van zowel de huidige baan als de uitbreiding wordt elders 31,55 hectare verspreide percelen landbouwgronden geoptimaliseseerd leefgebied voor zowel dassen als struweelvogels of omgevormd tot bosgebied.
Meest milieuvriendelijke alternatief
Bij de opzet en uitwerking is het milieubelang al vroegtijdig en volwaardig meegenomen. Hierdoor is in een 'milieugericht' ontwerpproces en inrichtingsontwerp ontstaan dat integraal gezien kan worden als het Meest milieuvriendelijke alternatief.
De conclusie van het MER is als volgt:
'De golfbaanaanleg in 1990 heeft meer negatieve dan positieve effecten gehad. Deze negatieve balans is enigszins in positieve richting opgeschoven door de natuurvriendelijke aanpassingen van de 9-holes-baan in 2006. Het resterende verlies wordt gecompenseerd door op de landbouwgronden verspreid over Bernheze 19,77 hectare bos en natuur te realiseren.
Omdat de uitbreiding van de golfbaan vooral op natuurarme landbouwgrond zal gebeuren, heeft de voorgenomen activiteit meer positieve dan negatieve effecten. Dit is vooral vanwege de grote hoeveelheid natuurcompensatie op en naast de baan. De uitbreiding op het MOB-complex en het Vatenopslagterrein heeft echter vooral negatieve effecten. Beide deelgebieden worden in de twee nulalternatieven terug gegeven aan de natuur. Om dit verlies te compenseren wordt nog tenminste 4,06 hectare nieuwe natuur aangelegd.
Boven de verplichte compensatie van 23, 83 (19,77 + 4,06) hectare wordt op de verspreide compensatiegronden en op de golfbaanuitbreiding zelf nog bijna 16 hectare extra natuur aangelegd. Deze extra natuur wordt vooral gebruikt om de schade aan struweelvogels, Das, Rugstreeppad en Levendbarende hagedis te mitigeren. De precieze invulling van deze nieuwe natuur (ven en natte heide) is uitgewerkt in het Golfbaanbeheerplan (zie hoofdstuk 5 en bijlage 3) en het Natuurcompensatieplan (zie hoofdstuk 5 en bijlage 2). In deze plannen wordt niet alleen de inrichting verder vormgegeven, maar zijn ook maximaal milieu- en natuurvriendelijke beheersmaatregelen opgenomen.
Mitigerende maatregelen
In het MER zijn in paragraaf 5.8 een aantal natuur- en milieuvriendelijke uitgangspunten opgenomen voor het ontwerp van de uitbreiding van de golfbaan en de inrichting van de compensatiegronden.
Ontwerp
Grondverzet
Waterhuishouding
Nieuwbouw
Verlichting
Onderhoud
De precieze invulling van de nieuwe natuur is uitgewerkt in een Natuurcompensatieplan (bijlage 2) en een Golfbaanbeheerplan2 (bijlage 3). In deze plannen wordt niet alleen de inrichting verder vormgegeven, maar zijn ook de maximaal milieu- en natuurvriendelijke beheersmaatregelen opgenomen. In de regels van dit bestemmingsplan is als voorwaarde opgenomen dat voor of gelijktijdig met de ingebruikname van de golfbaan natuurcompensatie dient plaats te vinden, conform het Natuurcompensatieplan.