Plan: | Golfbaan De Hooge Vorssel Bernheze |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1721.BPHoogeVorssel-oh01 |
Initiatiefnemer Company Club De Hooge Vorssel is voornemens de huidige 9 holes baan uit te breiden naar een 18-holes baan met een par van 72 slagen.
De huidige 9 holes golfbaan van Company Club De Hooge Vorssel kent een lange voorgeschiedenis. De baan is in 1990 met ontheffing en vergunning aangelegd (artikel 19 en 46, lid 8 Wet op de Ruimtelijke Ordening). Nadat de baan op basis van beide artikelen inmiddels feitelijke gerealiseerd was, heeft de Raad van State zich driemaal uitgesproken over de bestaande golfbaan. De uitspraken hebben duidelijk gemaakt dat de planologische regeling dient te geschieden door middel van een nieuw bestemmingsplan. Daarbij moet worden uitgegaan van de uitleg van het voormalige streekplan 2002 als ware sprake van een 'nieuwe' baan, en met een natuurcompensatie1 op basis van de huidige normering daarvoor. Al met al is de bestaande baan nog niet volledig juridisch planologisch geborgd. Inmiddels is het staande ruimtelijk beleid van de provincie vastgelegd in de Verordening ruimte 2012. De Verordening ruimte 2012 is als kader voor dit bestemmingsplan aangehouden.
Reeds vanaf de eerste ideevorming over de huidige baan heeft een omvang van 18 holes een rol gespeeld. Op aandrang van de provincie Noord-Brabant en de voormalige gemeente Nistelrode heeft de initiatiefnemer, Company Club De Hooge Vorssel, hiervan afgezien. De noodzaak tot realisering van het oorspronkelijke plan is sindsdien alleen maar toegenomen, om redenen van exploitatie en het behouden van de A-status en (inter)nationale toernooien op niveau. Het voormalige streekplan van de provincie Noord-Brabant gaat uit van de grondgedachte dat een golfbaan beschikt of zal beschikken over minimaal 18 holes. Aangezien het de enige businessbaan in Nederland is, zou dit ook bijdragen aan een onderscheidend ondernemersklimaat in Noord-Brabant. In Noord-Brabant en overig Nederland is er wel een aantal banen met de combinatie business – particulier/individueel, zoals in Best en Loon op Zand (Efteling).
Zowel de bestaande baan (9 holes) als de uitbreiding naar 18 holes moeten dus planologisch geregeld worden.
De gemeente heeft bij brief van 26 september 2006 aan initiatiefnemer enkele richtlijnen gegeven waaraan het plan en het planproces zullen moeten voldoen. De insteek is zo spoedig mogelijk te komen tot vaststelling van het vereiste bestemmingsplan. Drie essentiële onderdelen uit de brief:
Natuurcompensatie
Uit de uitspraken van de Raad van State volgt de eis dat de procedure voor de gehele baan dient te worden gebaseerd op de huidige wet- en regelgeving en niet op die regels die golden ten tijde van de ingebruikname van de huidige baan. Het ontwerp van de nieuwe golfbaan dient te worden afgestemd op onder andere de Flora en Faunawet c.a. (Natuurbeschermingswet). Daarnaast raadt de gemeente aan om overleg te voeren met de drie procederende partijen Brabantse Milieu Federatie (BMF), Milieudefensie en IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie. Daarbij zou ook de verplichte natuurcompensatie onderwerp van gesprek dienen te zijn.
Niet-businessleden
Verder is voor de gemeente Bernheze een punt van aandacht het kunnen golfen door niet-businessleden uit Bernheze.
Erfpacht / eigendom
Tenslotte geeft de gemeente aan dat er overeenstemming moet zijn over de erfpacht en/of eigendomssituatie.
In het bestuursprogramma 2006-2010 van de gemeenteraad is vastgelegd dat bij het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan de uitbreiding betrokken kan worden. Dit is inmiddels ook in het bestuursprogramma 2010 - 2014 opnieuw als volgt vastgelegd:
"In eerste instantie gaat het om de legalisatie van de bestaande 9-holes baan. Het is bespreekbaar dat de golfbaan groeit naar een 18-holes baan onder de voorwaarden van:
De gemeente legt deze voorwaarden vast in duidelijke contractuele overeenkomsten met de golfclub."