direct naar inhoud van 4.1 Nut en noodzaak
Plan: Ontsluiting Heeswijk-Dinther Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1721.BPHeeswDinthZuid-vg01

4.1 Nut en noodzaak

Het doel van de ontsluitingsweg Heeswijk-Dinther Zuid is het verbeteren van de bereikbaarheid van het LOG Hazelbergsebroek en bedrijventerrein 't Retsel voor (vracht)verkeer. Daarnaast wordt met de ontsluitingsweg een structurele aanpak van de verkeersproblemen op de Traverse en verbetering van de leef- en omgevingskwaliteit voor inwoners van de kom gecreëerd.

In dit hoofdstuk worden de noodzaak van het plan, de verkeerskundige effecten en de effecten op de omgevingskwaliteit toegelicht.

Structurele oplossing bereikbaarheid Heeswijk-Dinther

De Traverse door Heeswijk-Dinther is de oude verbindingsweg tussen Veghel en Den Bosch (dorpenroute) en op dit moment de enige goede verbinding tussen de provinciale weg N279 en de kom van Heeswijk-Dinther, het LOG Hazelbergsebroek en bedrijventerrein 't Retsel. Verkeer van en naar deze bestemmingen wordt zodoende 'gedwongen' de Traverse te nemen. De daarmee gepaard gaande verkeersdrukte op de Traverse veroorzaakt verkeersonveilige situaties in de kom van Heeswijk-Dinther en draagt bij aan de verslechtering van de kwaliteit van de leefomgeving. De huidige drukte op de N279 levert daaraan een negatieve bijdrage (sluipverkeer).

LOG Hazelbergsebroek

Een adequate bedrijfsvoering van intensieve veehouderijen in dit LOG vraagt frequente vrachtwagenbewegingen voor aan- en afvoer. Al deze vrachtwagenbewegingen hebben grotendeels hun achterland buiten de kom van Heeswijk-Dinther. Zonder de nieuwe ontsluitingsweg draagt dit LOG dus bij aan de geschetste problemen van verkeersveiligheid en leefbaarheid in de kom van Heeswijk-Dinther.

Ontsluiting bedrijventerrein 't Retsel

Aan de oostzijde van Dinther ligt bedrijventerrein 't Retsel. Hoewel 't Retsel is opgezet als vestigingsgebied voor lokale bedrijvigheid, trekt het bedrijventerrein relatief veel verkeer van buiten Heeswijk-Dinther aan (werknemers, transport van goederen). Dit regionale (vracht)verkeer wordt via de Traverse naar bedrijventerrein 't Retsel geleid, met name het vrachtverkeer veroorzaakt in de kom van Heeswijk-Dinther situaties die vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid onwenselijk zijn.

Eerste plannen nieuwe ontsluitingsweg

Voordat er in 2007 sprake was van een Ontsluiting Heeswijk-Dinther Zuid waren er al plannen om te komen tot een ontsluitingsweg tussen de N279 en bedrijventerrein 't Retsel, om Heeswijk-Dinther van vrachtverkeer te ontlasten. Deze beperkte zich tot een lokale probleemaanpak (ontsluiting Retsel).

De aanpak die vanaf 2007 wordt gevolgd is onder meer uitgewerkt in het Verkeersstructuurplan 2007, waarin een indicatief tracé ten Zuidoosten van Heeswijk-Dinther is opgenomen.

Verbetering bereikbaarheid en kwaliteit leefomgeving

De doelstelling van de aanpak onder de noemer Ontsluiting Heeswijk-Dinther Zuid beoogd om door middel van een nieuwe ontsluitingsweg een duurzame, toekomstbestendige oplossing van de bereikbaarheid van Heeswijk-Dinther. Naast de ontsluiting van het LOG Hazelbergsebroek en bedrijventerrein 't Retsel, zijn de verschuiving van het overige doorgaand (sluip)verkeer van de Traverse naar de N279 en verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving langs de Traverse. Het project is niet alleen een verkeerskundige oplossing, maar er vindt ook een duurzame investering in het gebied plaats. Daarnaast vindt er ook natuurverbetering plus recreatieve verbetering plaats.

Tussen medio 2007 en begin november 2008 zijn de haalbaarheid en de effectiviteit van een nieuwe ontsluiting Heeswijk-Dinther Zuid globaal onderzocht. Het resultaat daarvan was dat eind 2008 voldoende duidelijkheid gegeven kon worden over het beoogde tracé en de noodzakelijke vervolgstappen.

Besluit wegtracé Ontsluitingsweg

Dit heeft 5 februari 2009 geleid tot het besluit van de gemeenteraad van Bernheze om ten zuidoosten van Heeswijk-Dinther het tracé te bepalen voor de ontsluitingsweg aan te leggen tussen Laag Beugt en de N279. Het in het raadsbesluit vastgelegde globale tracé voor de nieuwe ontsluitingsweg sluit tevens aan op hetgeen is opgenomen in de structuurvisie Bernheze 2010.

De onderlegger voor opname van de ontsluitingsweg in de structuurvisie was het VCP Heeswijk-Dinther (2009). De VCP's voor de kernen zijn uitwerkingen van het Verkeersstructuurplan 2007. Het VCP Heeswijk-Dinther (2009) verlangt overigens nog verdere toekomstige studie en uitwerking. Met name waar het gaat om eventuele doortrekking van de ontsluitingsweg.