direct naar inhoud van Regels
Plan: Geluidszone Gebr. Dijkhoff & Zn bv
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1721.BPGeluidDijkhoff-ow01

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In deze regels wordt verstaan onder:

1.1 Plan

Het bestemmingsplan Geluidszone Gebr. Dijkhoff & Zn bv met identificatienummer NL.IMRO.1721.BPGeluidDijkhoff-ow01 van de gemeente Bernheze.

1.2 Bestemmingsplan

De geometrisch bepaalde planobjecten met de daarbij behorende regels en de daarbij behorende bijlagen.

1.3 Aanduiding

Een geometrisch bepaald vlak of figuur, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden.

1.4 Aanduidingsgrens

Grens van een aanduiding indien het een vlak betreft.

1.5 Bouwen

Het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk.

1.6 Bouwwerk

Elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die hetzij direct hetzij indirect met de grond is verbonden, hetzij direct of indirect steun vindt in en op de grond.

1.7 Gebouw

Elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.

1.8 Geluidsgevoelige gebouwen/objecten

Gebouwen die bestemd zijn voor geluidsgevoelige functies, waaronder begrepen worden: woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen overeenkomstig artikel 1 van de Wet geluidhinder en artikel 1.2 van het Besluit geluidhinder.

1.9 Geluidszone (industrie)

De met de gebiedsaanduiding 'Geluidszone - industrie' aangegeven zone, als bedoeld in artikel 40 van de Wet geluidhinder.

1.10 Hogere grenswaarde

Een maximale waarde voor de geluidbelasting, die hoger is dan de voorkeursgrenswaarde en die in een concreet geval kan worden vastgesteld op grond van de Wet geluidhinder c.q. het Besluit geluidhinder.

1.11 Inrichting

De inrichting Gebr. Dijkhoff & Zn bv aan de Heeswijkseweg 7, gemeente Bernheze, waarvoor op basis van artikel 40 van de Wet geluidhinder een geluidszone dient te worden vastgesteld.

1.12 Voorkeursgrenswaarde

Een etmaalwaarde van 50 dB(A), conform artikel 40 van de Wet geluidhinder.

Artikel 2 Van toepassing verklaring

2.1 Reikwijdte

De regels van dit bestemmingsplan zijn van toepassing aanvullend op de hieronder opgenomen bestemmingsplannen, alsmede op de eventueel doorgevoerde wijzigingen op deze bestemmingsplannen op grond van de binnenplanse wijzigingsbevoegdheden in de betreffende plannen:

  • 1. Het bestemmingsplan 'Buitengebied Bernheze', NL.IMRO.1721.BPBuitengebied-oh01, van de gemeente Bernheze;
  • 2. Het 'Provinciaal Inpassingsplan N279 's-Hertogenbosch - Veghel', NL.IMRO.9930.piN279-va02, van de provincie Noord-Brabant.
2.2 Voorrangsbepaling

In geval van strijdigheid tussen een regel in een in 2.1 genoemd bestemmingsplan en Artikel 4 van dit bestemmingsplan, prevaleert het bepaalde in Artikel 4 van dit bestemmingsplan. Voor het overige blijven de regels van de in 2.1 genoemde bestemmingsplannen onverminderd van kracht.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Niet van toepassing.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 3 Anti-dubbeltelbepaling

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 4 Algemene aanduidingsregels

4.1 Geluidszone - industrie
4.1.1 Bestemmingsomschrijving

De gronden ter plaatse van de aanduiding 'Geluidszone - industrie' zijn, behalve voor de daar voorkomende bestemmingen zoals bepaald in de in 2.1 genoemde bestemmingsplannen, mede bestemd voor de bescherming en instandhouding van de geluidruimte in verband met de nabijheid van een inrichting en voor het voorkomen van een te hoge geluidsbelasting vanwege de inrichting op geluidsgevoelige objecten.

4.1.2 Bouwregels

In afwijking van het bepaalde bij de daar voorkomende bestemmingen overeenkomstig de in 2.1 genoemde bestemmingsplannen, mogen ter plaatse van de aanduiding 'Geluidszone - industrie' geen geluidsgevoelige gebouwen worden gebouwd.

4.1.3 Afwijken van de bouwregels

Het bevoegd gezag kan middels het verlenen van een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in 4.1.2 voor het bouwen van geluidsgevoelige gebouwen overeenkomstig de regels van de in 2.1 genoemde bestemmingsplannen, mits is aangetoond dat de geluidbelasting vanwege de inrichting op de gevels van deze geluidsgevoelige gebouwen niet hoger zal zijn dan de daarvoor geldende voorkeursgrenswaarde of een verkregen hogere grenswaarde.

4.1.4 Specifieke gebruiksregels

Tot strijdig gebruik wordt in ieder geval gerekend het gebruik van niet-geluidsgevoelige gebouwen/objecten binnen deze aanduiding als geluidsgevoelig gebouw/object.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 5 Overgangsrecht

5.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van sub a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in sub a met maximaal 10%.
  • c. Sub a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

5.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in het bepaalde in sub a te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in het bepaalde onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op het gebruik, dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

5.3 Hardheidsclausule

Voor zover toepassing van het overgangsrecht gebruik leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard voor een of meer natuurlijke personen, die op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan grond en opstallen gebruiken in strijd met het voordien geldende bestemmingsplan kan het bevoegd gezag ten behoeve van die persoon of personen van dat overgangsrecht afwijken.

Artikel 6 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: Regels van het bestemmingsplan 'Geluidszone Gebr. Dijkhoff & Zn bv'.