direct naar inhoud van 5.1 Inleiding
Plan: Structuurvisie ''Moerdijk 2030''
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1709.SVMoerdijk2030-0401

5.1 Inleiding

In de volgende paragrafen worden kort de belangrijkste karakteristieken van het buitengebied en van de verschillende kernen van de gemeente opgesomd. Tevens worden de belangrijkste opgaven, ontwikkelingen en uitdagingen genoemd, de hoofdzaken. In hoofdstuk 6 wordt dat meer gedetailleerd uitgewerkt, waarbij voor sommige werkzaamheden ook een specifieke financiƫle relatie wordt gelegd (kostenverhaal).

Een nadere inhoudelijke uitwerking van de belangrijkste opgaven, ontwikkelingen en uitdagingen van de kernen zal plaatshebben in de dorpsplannen nieuwe stijl. In deze dorpsplannen zal niet alleen aandacht worden besteed aan de ruimtelijke component zoals in de structuurvisie, maar zullen de kernen breder worden beschouwd. Voor het buitengebied wordt (analoog aan de dorpsplannen nieuwe stijl voor de verschillende kernen) samen met belanghebbende partijen een 'buitengebiedsontwikkelingsplan' opgesteld als een nadere inhoudelijke uitwerking van de structuurvisie.

In zijn algemeenheid wordt opgemerkt dat in elke kern in beginsel de mogelijkheid bestaat voor woningbouw op basis van migratiesaldo nul (bouwen naar behoefte), gekoppeld aan herstructurering. Tevens is een concentratie van basisvoorzieningen in elke kern een opgave, echter deze is in veel kernen nog niet concreet te benoemen. Dit wordt opgepakt wanneer renovatie, nieuwbouw en/of herstructurering van (de wijk om) een voorziening nodig is.

De kaartbeelden van de kernen zijn uitsneden van de structuurvisiekaart. Hiervoor geldt derhalve hetzelfde als wat in paragraaf 4.1 staat beschreven over de interpretatie van de structuurvisiekaart:

  • de kaarten zijn geen bestemmingsplankaarten en leggen geen ontwikkelingen onwrikbaar vast;
  • het gaat om de hoofdlijnen van beleid, die verder worden uitgewerkt in de dorpsplannen nieuwe stijl, stedenbouwkundige plannen en bestemmingsplannen;
  • de kaarten zijn gefundeerd op bestaand beleid en lopende plannen (vlakken) en daaraan zijn enkele nieuwe keuzes toegevoegd (pijlen en arceringen);
  • de pijlen op de kaarten geven de richting aan van eventuele uitbreidingen, maar ze zeggen niets over de grootte daarvan.