Plan: | Golfbaan Moerdijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1709.GolfbaanMoerdijk-0401 |
Toetsingskader
Bij ruimtelijke plannen dient ten aanzien van externe veiligheid naar verschillende aspecten te worden gekeken, namelijk:
In het externe veiligheidsbeleid wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Het PR is de kans per jaar dat een persoon op een bepaalde plaats overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen, indien hij onafgebroken (dat wil zeggen 24 uur per dag gedurende het hele jaar) en onbeschermd op die plaats zou verblijven. Het PR wordt weergegeven met risicocontouren rondom een inrichting of langs een vervoersas. De norm voor het GR is een oriëntatiewaarde. De gemeente heeft een verantwoordingsplicht als het GR toeneemt en/of de oriëntatiewaarde overschrijdt.
Voor een uitgebreide beschrijving van het toetsingskader op het gebied van externe veiligheid wordt verwezen naar het MER.
Onderzoek
Ten noorden van het plangebied ligt het industrieterrein Moerdijk. Op dit terrein ligt een aantal grote risicovolle inrichtingen (namelijk Caldic, Shell Chemie en Schütz). Het plangebied ligt buiten de PR 10-6-risicocontouren van deze inrichtingen. Voor de A17 dient op grond van het Basisnet rekening te worden gehouden met een veiligheidsafstand van 16 meter (uit het midden van de weg) en een plasbrandaandachtsgebied van 30 meter (uit de rand van de weg). Binnen deze afstanden worden in het bestemmingsplan geen kwetsbare objecten mogelijk gemaakt.
Het plangebied ligt binnen het invloedsgebied voor het GR van de verschillende risicobronnen. In het MER is ingegaan op de personendichtheden ter plaatse van de golfbaan en mogelijke gevolgen voor de hoogte van het groepsrisico voor de verschillende risicobronnen. De toekomstige personendichtheden zijn dermate laag (2,4 personen per hectare) dat geen sprake zal zijn van een relevante toename van de hoogte van het groepsrisico. Uit het bijlagerapport bij het Basisnet blijkt dat het GR voor de A17 ter hoogte van het plangebied meer dan een factor 10 onder de oriéntatiewaarde is gelegen. Ook uit de beschikbare informatie over het groepsrisico van de risicovolle inrichtingen op industrieterrein Moerdijk (bijlage 7 bij het MER) blijkt dat geen sprake is van overschrijdingssituatie. Wel is door de ligging van de golfbaan in het invloedsgebied van deze risicobronnen een verantwoording van het groepsrisico nodig.
Ten noorden van de A17 ligt een leiding waardoor nafta wordt getransporteerd. Uit de informatie in het MER blijkt dat deze geen beperkingen oplevert binnen het plangebied.
Verantwoording groepsrisico
PM gemeente
Afspraken met het Industrie en Havenschap Moerdijk over een nooduitgang via het industrieterrein zijn reeds gemaakt.
Conclusie
Op basis van het voorgaande wordt geconcludeerd dat er uit het oogpunt van externe veiligheid geen belemmeringen zijn voor de uitvoering van het bestemmingsplan.