Plan: | Golfbaan Moerdijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1709.GolfbaanMoerdijk-0401 |
De voorgenomen ontwikkeling van de golfbaan wordt deels aangelegd op de voormalige vuilstorten. De golfaccommodatie bestaat uit 27 holes op een beschikbare oppervlakte van 76,2 ha. Hierop komt een 18 holes championshipbaan met een lengte van ruim 6.000 m, en een kortere 9 holes baan met een lengte van circa 1.200 m. De beide banen worden van elkaar gescheiden door de driving range en een putting green. Daarnaast wordt een clubhuis gerealiseerd en een parkeerplaats met een capaciteit voor circa 150 auto's. Een deel van de bestaande gebouwen krijgt een ondersteunende functie voor de accommodatie, zoals de nissenhut ten behoeve van de greenkeeping en de stortloods voor indooractiviteiten. In het plan zijn elementen opgenomen om de ecologische functie ter plaatse te versterken. Ook wordt het gebied voor recreatief medegebruik ontsloten door de aanleg van wandelpaden (figuur 2.1).
Binnen het plangebied zijn diverse opstallen aanwezig, waarvan een deel gehandhaafd blijft en een deel tijdelijk benut. Daarnaast worden nieuwe opstallen gerealiseerd. De grote sorteerloods ter hoogte van de entree van het terrein zal worden gebruikt voor recreatieve- en sportdoeleinden (golf, bowls, jeu de boules, etc.). De aanwezige materieelberging zal dienen als machineloods, werkplaats en onderkomen voor het baanpersoneel. De zuiveringsinstallatie blijft gehandhaafd ten behoeve van het beheer van de afvalberging. De reeds aanwezige kantoorunits ter hoogte van de entree blijven voorlopig gehandhaafd voor het gebruik ten behoeve van het beheer van de golfbaan in de 1e fase. De units kunnen onder meer plaats bieden aan een tijdelijk clubhuis, kleedkamers, douches en een ruimte voor de caddiemaster.
De nieuw te realiseren opstallen betreffen een clubhuis en drivingrange. In het clubhuis wordt een golfshop en een onderkomen ten behoeve van de caddiemaster gevestigd, een restaurant, een bar en een keuken. Ook wordt ruimte geboden aan het management en secretariaat en een vergaderaccommodatie. Tevens worden kleedkamers, stokkenberging/lockerruimte en een speelruimte voor kinderen ten behoeve van de gebruikers van de golfbaan gehuisvest in het in totaal 1.080 m² grote clubhuis, bestaande uit 3 bouwlagen. Bij de drivingrange wordt een overkapping gebouwd.
Naast de hoofdbebouwing worden afschermende netten bij de drivingrange, en waar nodig elders op de baan geplaatst met een hoogte van ten hoogste 10 m. Daarnaast worden voorzieningen als lichtmasten, hekwerken, toegangspoorten, bruggetjes, baanmeubilair (banken, schuilhutten, mededelingenborden, toiletten, afvalbakken, vlaggen op greens, bewegwijzering, reclameborden en dergelijke) geplaatst. Tot slot zijn opslagmogelijkheden benodigd voor in de baan aan te wenden grond, zand en verhardingsmateriaal.
Kwaliteitsverbetering van het landschap
Het voorliggende plan voorziet in een ruimtelijke ontwikkeling buiten bestaand stedelijk gebied. Voor het plan is een milieu-effectrapport opgesteld, waarin is aangetoond dat de golfbaan vanuit ruimtelijk en milieu-oogpunt aanvaardbaar is. Het plan draagt bij aan de zorg voor het behoud en de bevordering van de ruimtelijke kwaliteit van het betrokken gebied en de naaste omgeving, in het bijzonder aan het principe van zorgvuldig ruimtegebruik.
Het plangebied bestaat in de huidige situatie deels uit twee vuilstortplaatsen langs de snelweg A17 en uit agrarische gronden. Het plangebied ligt op de overgang van het industrielandschap van Moerdijk in het noorden en het open agrarische landschap in het zuiden. De ontwikkeling van de golfbaan is opgezet om bij te dragen aan de opwaardering van het haven- en bedrijvengebied. Tevens zijn in het plan elementen opgenomen om de ecologische functie ter plaatse te versterken. Daarnaast wordt het gebied voor recreatief medegebruik ontsloten door de aanleg van onder meer wandelpaden. De extensieve recreatieve mogelijkheden van het gebied worden dus uitgebreid.
De landschappelijke kwaliteit van het plangebied bestaat uit de open zeekleipolders met de oude dijken en jonge beplantingen. Hieraan zijn ook specifieke natuurwaarden gekoppeld. De jonge beplantingen zijn het habitat van struweelvogels en de oude dijken van stroomdalflora. Bij de ontwikkeling van de golfbaan vindt natuurinvestering en natuurcompensatie plaats. Er wordt zoveel mogelijk ruimte gecreëerd voor natuurontwikkeling met als belangrijke doelsoorten: struweelvogels, dagvlinders, libellen en vaatplanten. Met het verbinden van geïsoleerde bospercelen wordt de ecologische infrastructuur versterkt. Een stelsel van bosjes, (verspreide) doornstruwelen, mantel/ zoomvegetatie langs bosranden en onder lanen, bloemdijken en kruidenrijke rough biedt veel afwisseling voor struweelvogels. Robuuste randen zorgen voor een zonering van het recreatief gebruik. Daarnaast worden enkele amfibiepoelen aangelegd.
In de ontwikkeling van de golfbaan worden de habitateisen van deze soortengroepen als uitgangspunt genomen. De genoemde soortengroepen worden in het plan bediend en de golfbaan is landschappelijk gezien zo goed mogelijk ingepast. Deze landschappelijke inpassing vindt plaats door een golvende golfbaan te ontwikkeling, hierdoor worden de structuren van het open landschap met dijken bewaard.
Door de natuurintensivering en landschappelijke inpassing draagt het plan bij aan de zorg voor het behoud en de bevordering van de ruimtelijke kwaliteit van het betrokken gebied. De verbetering van de fysieke kwaliteiten door de ontwikkeling heeft betrekking op het behouden en versterken van landschapselementen en een fysieke bijdrage aan de realisering van de ecologische hoofdstructuur.