Plan: | Golfbaan Moerdijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1709.GolfbaanMoerdijk-0401 |
Bestaande situatie
Het plangebied is gelegen in de gemeente Moerdijk, direct ten zuiden van het haven- en industriegebied Moerdijk en de snelweg A17 en ten noorden van de kern Zevenbergen. In het zuiden en oosten wordt het plangebied begrensd door de Roode Vaart en de Keensche Gorzen. De Roode Vaart vormde aanvankelijk een directe doorgaande verbinding tussen de Mark en het Hollandsch Diep, maar de verbinding is door de demping ter plaatse van de Haven in de jaren '60 van de vorige eeuw opgeheven. Langs het noordelijke stroomgebied van de Roode Vaart domineren de bedrijfscomplexen van de voormalige suikerindustrie het beeld. Hierlangs is bedrijvigheid gevestigd die deels nog gebruik maakt van de Roode Vaart als aan- en afvoerroute. Het westen en zuiden van het plangebied worden begrensd door respectievelijk de Keeneweg en de Dikkendijk.
Het plangebied ligt op de overgang van het industrielandschap van Moerdijk in het noorden naar het open agrarische landschap van de Noord-, Toren-, Oost- en West-Meerenpolders in het zuiden. In het gebied liggen een aantal geometrische bospercelen die deel uitmaken van de 'groene lijst' rond het industriegebied Moerdijk. Daarnaast zijn de in rechte vlakken afgewerkte deponie en de parkachtig beplante oude vuilstort ruimtelijk bepalende elementen, evenals de aanwezige hoogspanningsleidingen. De Dikkendijk die het plangebied aan de zuidzijde begrenst, is een element van het ingepolderde getijdenlandschap.
![]() |
![]() |
Foto's bestaande situatie deponie
Het plangebied bestaat grofweg uit twee poldergebieden, de Slikpolder en Keensche Gorzen. Dit zijn twee late inpolderingen, respectievelijk uit de 17e en 18e eeuw, van de buitendijkse gronden tussen de Grote Polder van Klundert (1558) en de Noord-, Toren-, Oost- en West-Meerenpolders van Zevenbergen (1546). De getijdegeul Keene(haven) slibde na afdamming langzaam maar zeker dicht (aanwassingen). De opgeslibde oeverlanden zijn vervolgens bedijkt en in agrarisch gebruik genomen. Aanvankelijk werd graan verbouwd, later ook op de wereldmarkt gerichte producten als vlas, meekrap, suikerbieten en graszaad. De natte percelen langs de oude kreek en later ook de (slaper)dijken werden gebruikt als weidegrond, vooral voor de (trek)paarden. Het oorspronkelijk maaiveld is vlak en ligt voor de Slikpolder op -0,4 en 0,2 m en voor de Keensche Gorzen op -0,3 en 0,5 m NAP. De kruin van de Dikkendijk ligt op 3,4 m NAP. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw is begonnen met het storten van vuil. Tussen 1973 en 1987 is op de gemeentelijke stortplaats Dikkendijk huisvuil en bedrijfsafval gestort. Alvorens is gestort is de bovengrond tot circa -0,2 m NAP afgegraven. Na afloop is een afdeklaag van 0,5 tot 1 m dik aangebracht, waarop een op natuurgericht park is aangelegd. De oppervlakte van deze gemeentelijke stort bedraagt 6 ha.
In 1993 is de regionale stortplaats Zevenbergen in gebruik genomen. Deze heeft een oppervlakte van 32,3 ha. Op de stortplaats is voornamelijk huishoudelijk afval en enig bedrijfsafval gestort. Ook is er een speciaal compartiment voor C3-afval ingericht. In 2005 is begonnen met het gefaseerd aanbrengen van de bovenafdichting. De regionale stort staat door afdichting aan de onder- en bovenkant niet in contact met het grondwater. Er zijn verschillende drainagesystemen aangelegd om schoon en vuil water gescheiden te houden. Ook het stortgas wordt afgevangen.
Buiten de gemeentelijke vuilstort Dikkendijk zijn ook andere percelen beplant. Dit betreft steeds snelgroeiend loofhout: Canadese populier, grauwe abeel en schietwilg. De oppervlakte hiervan bedraagt 5 ha.
Foto: bosgebied langs de Dikkendijk
De rest van het gebied is landbouwkundig in gebruik en wel ten behoeve van de akkerbouw: tarwe, suikerbiet en gras. De oppervlakte hiervan bedraagt 28,8 ha. De dijken worden beweid met paarden en schapen. De oppervlakte hiervan binnen het plangebied bedraagt 3,7 ha. In de binnen het plangebied meest zuidwestelijke punt van de Dikkendijk staat een monumentale Canadese populier met een doorsnede van 1,5 m.