direct naar inhoud van 4.9 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Kern Zevenbergschen Hoek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1709.7bergschenhoek18-0401

4.9 Archeologie en cultuurhistorie

Regelgeving en beleid

Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken.

Het Rijk heeft deze beleidsuitgangspunten neergelegd in onder meer de Cultuurnota 2009-2012, de Nota Belvedère, de Nota Ruimte en het Structuurschema Groene Ruimte 2.

Onderzoek

Archeologie

In het 2004 heeft in het plangebied archeologisch onderzoek plaatsgevonden in verband met de herstructurering van de kern door de aanleg van de HSL-zuid en de verbreding van de A1613. Hieruit werd geconcludeerd dat er geen aanwezige archeologische sporen aanwezig zijn.

Cultuurhistorie

De oude spoorlijn richting Raamsdonksveer wordt aangemerkt als een cultuurhistorisch zeer belangrijke lijn in het landschap. Daarnaast bevindt zich nog een aantal (redelijk) hoge landschappelijke lijnen in het landschap, zoals de Driehoefijzerstraat en de spoorlijn Dordrecht-Breda.

In het plangebied bevinden zich enkele monumentale panden zoals de historische boerderij De Vlijt, het in 1612 gebouwde monumentale veerhuis Huize Bloemendaal en de Bartholomeuskerk. Voor een overzicht van de rijksmonumenten in het plangebied, zie Bijlage 10.

Conclusie

In het plangebied zijn geen archeologische waarden aanwezig. Er hoeft in het bestemmingsplan geen rekening te worden gehouden met het aspect archeologie.

Monumentale panden worden beschermd via de Wet op de archeologische monumentenzorg, die tot een wijziging van de Monumentenwet 1988 heeft geleid. De rijksmonumenten zijn op verbeelding opgenomen door middel van een specifieke bouwaanduiding.