direct naar inhoud van 3.1 Uitgangspunten ontwikkeling
Plan: Vollenhove locatie Drok
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1708.00003665-0002

3.1 Uitgangspunten ontwikkeling

Vanwege de ligging van het perceel binnen het Beschermd Stadsgezicht zal de nieuwbouw in ieder geval architectonisch moeten worden afgestemd op de directe omgeving, zoals nader omschreven in de welstandsnota. Het afbreken van de huidige bebouwing en het toevoegen van bebouwing kan hier een bijdrage aan leveren. Zo kan de huidige achterkantsituatie worden opgeheven. Tevens biedt een herontwikkeling op termijn mogelijkheden om tot een betere aansluiting op de omgeving te komen mocht de locatie van de bibliotheek (gelegen aan de achterzijde van de locatie) worden herontwikkeld.

Bij het opstellen van het huidige bestemmingsplan Vollenhove-centrum is geïnventariseerd welke panden het behouden waard zijn. De panden op de locatie Drok staan gedeeltelijk beschreven als 'structureel verstorend' en gedeeltelijk als 'structureel bepalend, architectonisch niet bepalend'. Er bevinden zich geen monumenten op de locatie. In verband hiermee is geen onderzoek gedaan naar de mogelijkheid tot handhaving en herstel van de panden. De welstandscommissie deelt deze mening en heeft een positief advies verleend voor de (verleende) aanlegvergunning.

Op basis van de karakteristieken van Vollenhove en de directe omgeving van de locatie Drok is een aantal uitgangspunten te benoemen waaraan de herinrichting van de locatie dient te voldoen.

In het algemeen dient het onderscheid tussen de Kerkstraat en de Heilige Geeststeeg naar voren te komen. Dit betekent een afwisseling in de schaal en maatverhoudingen tussen de Kerkstraat en de Heilige Geeststeeg. De Kerkstraat heeft een grootschaliger karakter dan de Heilige Geeststeeg en bestaat uit gesloten gevelwanden van twee lagen met een kap. Daarbij komt duidelijk de afwisseling in gevelbreedte (parcellering) en karakteristieken naar voren.

Het kleinschaliger karakter van de Heilige Geeststeeg moet worden verbeterd door het toevoegen van bebouwing bestaand uit één laag met een kap. Belangrijk is het eind van de steeg te benadrukken door een hoekoplossing. Daarmee wordt de steeg ook vanaf De Erven gemarkeerd.

Gezien de doelgroep en het karakter van bebouwing in de steeg dient de binnenruimte (semi openbaar) hier op te worden afgestemd. Deze ruimte dient het karakter van een hofje te krijgen.