direct naar inhoud van 4.4 Nadere toelichting op de regels
Plan: Woldmeenthe, 2e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1708.00003625-VA01

4.4 Nadere toelichting op de regels

Hierna worden - voor zover nodig geacht - de regels artikelsgewijs van een nadere toelichting voorzien.

Begripsbepalingen

De begripsbepalingen zijn opgenomen om uitsluitsel te geven bij interpretatieproblemen. Zij kunnen bepalend zijn bij de uitleg van de overige regels.

Gemengd

Deze bestemming laat woningen toe in een gestapelde vorm of kantoordoeleinden en de daarbij behorende voorzieningen. Er worden regels gegeven met betrekking tot de bouwhoogte.

Groen

Deze bestemming laat groenvoorzieningen en bijbehorende voorzieningen in de zin van speelvoorzieningen, paden, parkeerstroken, waterhuishoudkundige voorzieningen (zoals sloten, wadi's en bergbezinkbassins) toe.

Kantoor

Deze bestemming laat kantoordoeleinden toe met de daarbijbehorende voorzieningen. Er worden regels gegeven met betrekking tot de bouwhoogte.

Maatschappelijk

Deze bestemming regelt het gebruik ten behoeve van educatieve doeleinden. Er worden regels gegeven met betrekking tot bouwhoogte en oppervlakte.

Anti-dubbeltelbepaling

Deze bepaling is opgenomen om een ongewenste verdichting van de bebouwing te kunnen voorkomen. Dit kan zich voordoen indien een deel van een bouwperceel dat reeds bij de berekening van een maximum bebouwingspercentage was betrokken wederom, nu ten behoeve van de berekening van het maximum bebouwingspercentage van een ander bouwperceel wordt betrokken.

Algemene gebruiksbepaling

Voor de redactie van de gebruiksbepaling is de algemene formulering aangehouden. Deze gaat uit van de gedachte, dat het gebruik uitsluitend mag plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming. Dit maakt het noodzakelijk dat de bestemmingsomschrijving voldoende duidelijk is.

Het bepaalde in lid B fungeert als een "hardheidsclausule" welke toepassing moet vinden indien de gebruiksregeling binnen een bestemming als te star beoordeeld moet worden. Deze ontheffing zal echter nooit tot een wijziging van een bestemming kunnen leiden.

Algemene ontheffingsbevoegdheid

In dit artikel is een aantal regels opgenomen teneinde het mogelijk te maken dat het plan op ondergeschikte punten wordt aangepast. Ook kleine afwijkingen (maximaal 10%) van de in de regels opgenomen dan wel op kaart aangegeven maten kunnen volgens dit artikel mogelijk worden gemaakt. Uit de praktijk is gebleken dat er behoefte bestaat om met ondergeschikte bouwdelen de bouwvlakgrens te overschrijden. Tegen dergelijke overschrijdingen behoeft geen bezwaar te bestaan met name omdat hierdoor tevens de mogelijkheid kan worden geboden tot een grotere herkenbaarheid van het individuele gebouw. De afweging, die bij het verlenen van deze ontheffing zal dienen plaats te vinden, voorkomt dat zich negatieve ontwikkelingen zullen voordoen. Omdat een en ander zich niet beperkt tot één bestemming, maar in principe bij diverse bestemmingen gewenst of noodzakelijk kan blijken, zijn deze regels op alle bestemmingscategorieën van toepassing.

Overgangsbepalingen

Bebouwing die niet voldoet aan de bepalingen van dit bestemmingsplan ten tijde van de tervisielegging, dan wel waarvoor een bouwvergunning voor dat tijdstip is aangevraagd en welke verleend diende te worden, is in beginsel onder het overgangsrecht geplaatst. Een geringe uitbreiding van de inhoud wordt mogelijk gemaakt. Indien de onder het overgangsrecht gebrachte bebouwing door een calamiteit verloren gaat is volledige herbouw toegestaan. "Illegaal" tot stand gekomen bebouwing valt in beginsel niet onder het overgangsrecht.

Het gebruik van gronden en opstallen dat in strijd is met dit bestemmingsplan op het tijdstip van het van rechtskracht worden ervan, mag worden voortgezet. Wijziging van dit strijdige gebruik is strafbaar gesteld, indien de afwijking van het plan wordt vergroot.