Plan: | Recycling Westerveld Oeveraseweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1701.0000BP000000000555-0004 |
Rijksbeleid
Afspraken over verstedelijking, groene ruimte en landschap laat het Rijk over aan de provincies en gemeenten. Het Rijk hanteert drie criteria welke leidend zijn bij de in de structuurvisie benoemde rijksdoelen en bijbehorende nationale belangen. De uitbreiding van het bedrijventerrein is in overeenstemming met het rijksbeleid. De uitbreiding valt niet binnen de criteria van rijksdoelen en bijbehorend nationaal belang en is zodoende een gemeentelijke verantwoordelijkheid.
Provinciaal beleid
Nieuwe kapitaalintensieve functies in beekdalen zijn alleen toegestaan als aan vier voorwaarden is voldaan:
ad 1. zwaarwegend maatschappelijk belang
De afronding van het bedrijventerrein Oeveraseweg bevordert economische ontwikkeling binnen de gemeente Westerveld. Voor een veevoerbedrijf in Zuid Drenthe is dit in feite de enige, en qua ligging meest geschikte, locatie. Voor Recycling Westerveld B.V. ontstaat ruimte voor de uitbreiding en verbreding. De overige uitbreiding van het bedrijventerrein Oeveraseweg biedt vestigingsruimte voor nieuwe bedrijven. De locatie kent voordelen, die onderkent worden door de gemeente Westerveld. Zo is de locatie goed bereikbaar.
Uitbreiding van het bedrijventerrein Oeveraseweg maakt de landschappelijke inpassing van bedrijventerrein aan de zuidzijde van de Oeveraseweg bovendien mogelijk. Met de afronding ontstaan verbetering van het landschap door de verbinding van twee clusters bedrijventerrein en beplanting voor het bestaande deel. Hierdoor manifisteert het geheel zich als een bos in het landschap; ook elders in het stroomdal van de Oude Vaart komt dit voor. Passend binnen de doelstelling van de Kadernota Buitengebied Westerveld blijft de omgevingskwaliteit behouden, wordt de economie versterkt en biedt uitbreiding van het bedrijventerrein ontwikkelingsmogelijkheden voor de toekomst.
ad 2. er zijn geen alternatieven
Om optimaal te profiteren van het bestaande bedrijventerrein en functies aan de Oeveraseweg, is het wenselijk geacht de uitbreiding van het bedrijventerrein Oeveraseweg direct aan de ABS-locatie en de huidige composteerinrichting te laten plaatsvinden. Economisch voordeel wordt behaald door clustering, ontsluitingswegen worden efficiënt gebruikt en Recycling Westerveld B.V. hoeft haar bedrijfsvoering niet op te splitsen over verschillende en uiteengelegen locaties. Bovendien maakt alleen clustering van functies de landschappelijke inpassing en afronding mogelijk. Een en ander betekent dat er geen reële alternatieven voorhanden zijn.
ad 3. geen belemmering voor vergroting afvoer- en bergingscapaciteit regionale watersysteem
Ten behoeve van het plan is een watertoets uitgevoerd. Hieruit volgt dat het plan geen belemmering vormt voor een toekomstig waterbergingsgebied. Het plan voorziet in de aanleg van eventuele maatregelen tegen wateroverlast bij ingebruikname van het gebied Darperweiden als waterbergingsgebied.
ad 4. negatieve effecten op het watersysteem worden in het plan gecompenseerd
Ten behoeve van het plan is een watertoets uitgevoerd. Hierin zijn waterhuishoudkundige randvoorwaarden opgenomen. Deze worden betrokken bij de inrichting van het plangebied. De toename van verhard oppervlak wordt binnen het plangebied gecompenseerd.
Op basis van bovenstaande wordt geconcludeerd dat aan de vier voorwaarden wordt voldaan waaronder de bouw van nieuwe kapitaalintensieve functies in beekdalen is toegestaan.
Naast het geformuleerd beleid voor bouwen in beekdalen, heeft de provincie het gebied aangeduid als waterbergingsgebied, stategische grondwaterwinning en steilrand.
De afronding van het bedrijventerrein Oeveraseweg vormt geen belemmering voor een toekomstig waterbergingsgebied (zie paragraaf 4.2). In de provinciale omgevingsvisie zijn geen restricties opgenomen in relatie tot inrichting van gebieden nabij strategische grondwaterwinningen. De door de provincie aangeduide steilrand is in de omgeving van het plangebied nauwelijks waarneembaar.
De afronding van het bedrijventerrein Oeveraseweg is op grond van bovenstaande passend binnen het provinciaal beleid.
Gemeentelijk beleid
Het plangebied is gelegen in een beekdal met een lage gaafheid. De kernkwaliteiten van het beekdal zijn vandaag de dag niet meer herkenbaar. Op grond van de kadernota hoeft er geen landschappelijke prestatie geleverd te worden voor de afronding van het bedrijventerrein Oeveraseweg.
De uitbreiding van het bedrijventerrein Oeveraseweg sluit functioneel en ruimtelijk aan bij de bestemmingen van het reeds aanwezige bedrijventerrein en composteerinrichting.
De uitbreiding van het bedrijventerrein Oeveraseweg past binnen het gemeentelijk beleid.