direct naar inhoud van 3.1 Onderbouwing locatiekeuze
Plan: ABS Oeveraseweg Havelte
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1701.0000BP000000000548-0003

3.1 Onderbouwing locatiekeuze

Op 25 januari 2011 heeft de raad van de gemeente Westerveld ingestemd met de inhoud van de “Locatietoets Afvalbrengstation Westerveld” (Grontmij, september 2010). Uitgangspunt voor deze toets was het zoeken naar een nieuwe locatie voor een afvalbrengstation binnen de gemeente Westerveld. Nieuwbouw van een ABS aan de Oeveraseweg wordt in deze toets als beste optie aanbevolen van de drie nader onderzochte locaties. Alle drie locaties liggen op of nabij bedrijventerreinen bij Diever (De Wringen), Dwingelo (De Valderse) en Havelte (Oeveraseweg).

Er blijken geen kavels beschikbaar te zijn op de onderzochte bestaande bedrijventerreinen, daarom is gekeken naar locaties aansluitend op deze bedrijventerreinen. Daarnaast is huur van een bestaande locatie aan de Oeveraseweg meegenomen in de locatietoets.

Opgemerkt moet worden dat de drie onderzochte locaties al een selectie betroffen uit twaalf locaties waarvan er negen op voorhand afvielen om de volgende redenen:

  • ligging nabij woonbebouwing;
  • te weinig ruimte;
  • ligging in EHS;
  • slechte bereikbaarheid;
  • decentrale ligging;
  • landschappelijk waardevol gebied;
  • verwachting weinig draagvlak bevolking.

De nieuwbouwlocatie aan de Oeveraseweg is de meest geschikte locatie, omdat:

  • er voldoende opstelruimte is voor bezoekers van het ABS;
  • er geen belemmeringen zijn ten aanzien van bodemkwaliteit, milieuzonering, archeologie en flora en fauna;
  • landschappelijke inpassing binnen bestaand bedrijventerrein mogelijk is;
  • locatie goed ontsloten is via het bedrijventerrein;
  • de grond in eigendom van de gemeente is, zodat er geen tijd verloren gaat met het verwerven van gronden of het opmaken van huurcontracten.

SER-ladder

De provincie Drenthe stelt de toepassing van de SER-ladder verplicht bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Impliciet is er bij de het opstellen van de “Locatietoets Afvalbrengstation Westerveld” sprake geweest van toepassing van de SER-ladder.

De SER-ladder is een methodiek voor een zorgvuldige afweging van de uitbreidingsvraag van bedrijventerreinen. De SER-ladder kent de volgende 3 stappen:

  • 1. nut en noodzaak bepalen;
  • 2. in behoefte voorzien door herstructurering en intensivering;
  • 3. in behoefte voorzien door nieuwe uitleg.

De provincie Drenthe past deze systematiek toe bij de beoordeling van plannen waarbij sprake is van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

De drie stappen van de SER-ladder zijn hieronder beschreven in relatie tot de nieuwbouwlocatie Oeveraseweg.

ad 1. Nut en noodzaak bepalen

Elke gemeente heeft de plicht om hun burgers de mogelijkheid te geven hun afval kwijt te kunnen. De gemeente Westerveld heeft het standpunt ingenomen dat een ABS binnen de eigen gemeentegrenzen tegemoet komt aan deze taakstelling (reisafstand, tarieven, kostenbeheersing, werkgelegenheid). Vanuit deze taakstelling volgt de noodzaak van een ABS binnen de gemeente.

In de “Locatietoets Afvalbrengstation Westerveld” is het dichtsbijzijnde ABS buiten de gemeentegrenzen overigens wel meegenomen in de vergelijking. Dit is ROVA in Meppel.

Het verzorgingsgebied van ROVA in Meppel reikt nauwelijks tot binnen de grenzen van de gemeente Westerveld. Slechts 2% van alle adressen in gemeente Westerveld ligt binnen een straal van 5 km van ROVA (huidig ABS:27%). Binnen een straal van 10 km is dit 18% (huidig ABS:59%). De ligging van het ROVA ten opzichte van de gemeente Westerveld is dus aanzienlijk minder centraal dan het huidige ABS aan de Van Helomaweg en dan de andere onderzochte locaties.

ad 2. In behoefte voorzien door herstructurering en intensivering

Een beschikbaar kavel op een bedrijventerrein binnen de gemeente is het meest geschikt voor nieuwbouw van een ABS. Tijdens een locatiescan voorafgaand aan het opstellen van de “Locatietoets Afvalbrengstation Westerveld” is echter gebleken dat er geen kavel beschikbaar is. Herstructurering van de bestaande bedrijventerreinen in Havelte, Diever en Dwingelo is niet noodzakelijk en alleen de vraag naar een nieuw ABS vormt hier onvoldoende aanleiding voor.

Wel is gekeken naar de mogelijkheid van intensivering van het gebruik van de kavel van Recycling Westerveld BV. De huur van een particuliere locatie brengt echter nadelen met zich mee. De optie zelfrealisatie geniet in termen van tijd, kosten en risicobeheersing (complexiteit), nadrukkelijk de voorkeur voor de gemeente Westerveld (bron: Juridische scan t.b.v. Afvalbrengstation (ABS) Westerveld, Pro6managers, december 2010).

ad 3. In behoefte voorzien door nieuwe uitleg

Het nut en de noodzaak van een ABS binnen de gemeente Westerveld staat niet ter discussie. Er is gebleken dat er op bestaande bedrijventerreinen geen kavels beschikbaar zijn. Herstructurering en intensivering ten behoeve van een nieuw ABS is geen reële optie voor de gemeente Westerveld.

Daarom is onderzocht welke uitleglocatie het meest geschikt is voor de nieuwbouw van een ABS. Op basis van de “Locatietoets Afvalbrengstation Westerveld” blijkt dit de locatie aan de Oeveraseweg te zijn.

Parallel aan de procedure van het vooroverleg van dit bestemmingsplan, is gebleken dat Recycling Westerveld BV (die op dit moment een composteerinrichting exploiteert) een veevoerbedrijf wil oprichten, aansluitend aan het composteerterrein.

Uit een studie naar de mogelijkheden hiertoe is gebleken, dat met deze ontwikkeling sprake kan zijn van een win-win situatie.Het bestaande bedrijventerrein aan de Oeversaseweg is aan de zuidzijde landschappelijk niet goed ingepast; door het ontbreken van een groenstrook aan de zuidzijde zijn de bedrijfsgebouwen storend zichtbaar in het landschap. Door de wens van een veevoerbedrijf te combineren met de vestiging van het afvalbrengstation kan het bestaande bedrijventerrein landschappelijk verbonden worden met het composteerterrein wanneer aan de zuidzijde van het gemeentelijk eigendom een groenstrook van 15 meter wordt aangebracht. Op die manier ontstaat een samengevoegd bedrijventerrein dat zich aan de buitenzijde in totaliteit manifesteert als een bosgebied in het open landschap van De Oude Vaart. Ook elders in het stroomgebied komen bossen voor.

Voor het veevoerbedrijf, het bestaande composteerterrein en het resterend gemeentelijk eigendom wordt een afzonderlijk bestemmingsplan ontwikkeld: Afronding bedrijventerrein Oeveraseweg.