direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Facetbestemmingsplan horeca en logies
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1700.BPhorecalogies-ont1

Toelichting

Hoofdstuk 1 Aanleiding en opgave bestemmingsplan

Aanleiding voor dit facetbestemmingsplan is het nieuwe planologische inzicht dat het binnen de gemeente Twenterand vanuit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening ongewenst is om bij horeca waar logies is toegestaan een verblijfsperiode voor de duur van meer dan vier aangesloten weken binnen een periode van zes maanden, en in totaal het langer dan 90 dagen gedurende die 6 maanden aldaar te verblijven, toe te staan.

Binnen de gemeentegrenzen zijn er meerdere bestemmingplannen waar het toegestaan is om binnen een horecabedrijf bedrijfsmatig logies aan te bieden voor een langere periode. De gemeente vindt dit vanuit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening niet wenselijk. Het is namelijk niet uit te sluiten dat bij een langere verblijfsperiode de logiesvoorzieningen en de exploitant niet voldoen aan de maatschappelijke normen alsook wettelijke kaders die zien op het langdurig verblijven van mensen op een bepaalde plek. Daarnaast vindt de gemeente het ook niet wenselijk vanuit de ruimtelijke uitstraling op de omgeving. Het langer dan vier weken toestaan van dergelijke activiteiten zal de kwaliteit van de woon- en leefomgeving onder druk zetten daar waar een verblijf maar voor een tijdelijke aard is bedoeld. Ook vindt de gemeente het niet gewenst vanuit het recreatief en toeristisch beleid. Het tegengaan van langdurig verblijf maakt immers dat die ruimte kan worden aangeboden aan toeristen en recreanten, voor kortstondige verblijven zoals dit kenmerkend is binnen de toeristisch-recreatieve sector. Een maximale verblijfsduur van 4 weken aaneengesloten per zes maanden, met een maximum van 90 dagen per zes maanden, biedt voldoende ruimte aan de recreatieve bezoeker om de gemeente Twenterand (vaker) te bezoeken.

Door middel van dit bestemmingsplan houdt de gemeente Twenterand de regie. Ter voorkoming van misverstanden wordt hierbij nog expliciet opgemerkt dat de planregels gelden voor alle gebruikers en zich dus niet richten op een specifieke groep dienstverrichters. Er is een speciale uitsterfregeling opgenomen voor de feitelijke bestaande legale situaties. Dit ter bescherming van de gevestigde rechten en belangen. De uitsterfregeling is opgenomen in de overgangs- en slotregels van het bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Uitvoerbaarheid

Economische uitvoerbaarheid

Het voorliggende plan voorziet niet in een bouwplan als bedoeld in artikel 6.12, eerste lid, Wro, daarom hoeft er geen exploitatieplan te worden vastgesteld. Er doet zich dus geen mogelijkheid voor van kostenverhaal als bedoeld in afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening. Het bestemmingsplan heeft behoudens interne plankosten van de gemeente geen relevantie voor de economische uitvoerbaarheid. Het bestemmingsplan is derhalve economisch uitvoerbaar.

Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het voorontwerp heeft van 18 mei tot en met 28 juni voor inspraak ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn er geen inspraakreacties ontvangen.