direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Dorpsstraat partiële herziening bouwlocatie Meester Kunstweg (G 630)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1700.BPVZ2010PH0009-ont2

2.2 Ruimtelijke en functionele structuur

2.2.1 Vriezenveen

Vriezenveen betreft een typisch lintdorp. Belangrijk voor de ruimtelijke karakteristiek van het lint, is de geleding in de opbouw van de bebouwing, de zogenaamde ‘brinken’. Deze binnenerven met zijdelingse beplanting geven het lint een groen karakter. De groenstructuur wordt in grote mate door deze brinken bepaald. De erven, die via de oppaden worden ontsloten, worden gekenmerkt door hun grote diepte. In veel gevallen lopen de erven vanaf het Westeinde tot aan de zogenaamde opvangwegen, aan de achterzijde. De beplanting op de erfgrenzen zorgt door de lineaire structuur. De woningen zijn achter elkaar gelegen. Uitsluitend de voorste woningen zijn georiënteerd op de openbare weg.

In de volgende afbeelding is de structuur van (een deel van) Vriezenveen weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1700.BPVZ2010PH0009-ont2_0003.png"

Figuur 2.1. Ruimtelijke structuur van Vriezenveen.

Deze ruimtelijke structuur heeft grote gelijkenis met de ruimtelijke structuur van Staphorst. Deze vorm van verkaveling in Vriezenveen stamt van oorsprong uit de 14e eeuw. De heer van Almelo had vrije Friezen toegelaten om het veen te koloniseren. Er was oorspronkelijk sprake van veertig boerderijen op de niet ontgonnen gronden. Elke boerderij had een breedte van zestien akker, dus van 16 x 7 is 112 meter.

De nederzetting groeide; in het midden van de 15e eeuw was het dorp al zo veranderd, dat de verschillende boerderijen niet meer zestien akker breed waren maar gereduceerd waren tot tien of zelfs acht akker breed. Vanwege ruimtegebrek zijn de percelen nadien verder versmald en zijn woningen uit pure noodzaak achter elkaar gebouwd.

Om bij de achterliggende woningen te kunnen komen, werd veelal een recht van overweg op de voorliggende percelen gevestigd. Deze structuur is heden ten dage nog steeds nadrukkelijk aanwezig.

2.2.2 Het plangebied

Het plangebied is gelegen aan de Meester Kunstweg aan de achterzijde van het Westeinde.

afbeelding "i_NL.IMRO.1700.BPVZ2010PH0009-ont2_0004.jpg"

Figuur 2.2. Ligging plangebied in de bebouwde omgeving.

De Meester Kunstweg is een karakteristiek laantje dat, tussen de Harmsenweg en de Nieuwe Daarlerveenseweg, evenwijdig loopt aan het Westeinde. De weg dient ter ontsluiting van een aantal percelen aan de Meester Kunstweg en als langzaam verkeersroute vanuit de ten noorden van de Meester Kunstweg gelegen woonwijk Westerbouwlanden.

Het gebied kenmerkt zich als een rafelige achterkant van de intensieve bebouwing aan het Westeinde. Aan het rustige weggetje is diverse bebouwing gelegen in een vrij open bebouwingsstructuur. De bebouwde kavels worden afgewisseld met kleine weilandjes. De bebouwing bestaat in hoofdzaak uit woningen.

Op basis van het besluit van de gemeenteraad van november 2008 zullen naar verwachting in de naaste toekomst meer open plekken aan de Meester Kunstweg worden bebouwd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1700.BPVZ2010PH0009-ont2_0005.jpg"

Figuur 2.3. Foto's huidige situatie, respectievelijk het plangebied, Mr. Kunstweg in oostelijke richting en westelijke richting en bebouwing aan de overzijde van het plangebied.