direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Revitalisering Linderflier, partiële herziening Churchillstraat 44a in Vroomshoop
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1700.BPVH2010PH0018-vas1

2.2 Ruimtelijke en functionele structuur

2.2.1 Vroomshoop

Vroomshoop is gesticht in ongeveer 1850. Vroomshoop is gelegen aan het Overijsselse kanaal, op de plek waar de tak Zwolle - Vroomshoop eindigt in de tak Kanaal Almelo - De Haandrik. Dit kanaal is opengesteld op 5 september 1856.

Vroomshoop is gesticht in verband met de vervening en heeft dan ook een veenkoloniaal karakter. Na
de vervening zijn de gronden in gebruik genomen voor de landbouw. Groninger boeren hebben hier
een belangrijke bijdrage aan geleverd. Aan de Tonnendijk (N341) zijn nog diverse Groninger boerderijen te vinden. De verkavelingsstructuur staat haaks op deze Tonnendijk. In de kern zelf is van het veenkoloniale karakter weinig terug te vinden. In figuur 2.1. is de ruimtelijke structuur van Vroomshoop weergegeven.

De kern Vroomshoop ligt aan het Overijssels kanaal met een eigen station aan de spoorlijn Marienberg-Almelo. Vroomshoop is vanouds op industriële bedrijvigheid gericht. Dit vinden we ook terug in de bebouwingsstructuur, met veel voorzieningen voor bedrijvigheid.

Vroomshoop kent veel industrie. Het dorp heeft voor haar omvang een ruim winkelaanbod.
Vroomshoop wordt voor het overige gekarakteriseerd door veel woningen uit de jaren '50 en '60.

afbeelding "i_NL.IMRO.1700.BPVH2010PH0018-vas1_0004.png"

Figuur 2.1 Ruimtelijke structuur van Vroomshoop (bron: Google Maps)

2.2.2 Plangebied

Het plangebied ligt aan de zuidzijde van de kern Vroomshoop, binnen het bedrijventerrein Linderflier, dat direct ten noorden van het Zwolsekanaal is gelegen. Het plangebied wordt aan alle kanten omgeven door bedrijfsbebouwing. Op een kleine 100 meter in noordelijke richting bevindt zich de woonbebouwing van Vroomshoop.

afbeelding "i_NL.IMRO.1700.BPVH2010PH0018-vas1_0005.png"

Figuur 2.2 Plangebied en directe omgeving (bron: Bing Maps)

Bedrijventerrein Linderflier is begin jaren vijftig ontwikkeld en heeft een oppervlakte van ca. 25 hectare, waarop 24 bedrijven zijn gevestigd. Beeldbepalend zijn enkele internationaal georiënteerde ondernemingen op het gebied van houtverwerking en slaapsystemen.
Eind jaren '90 is het bedrijventerrein gerevitaliseerd waarbij onder meer een nieuwe Puntbrug en een ontsluitingsweg richting de N36 gerealiseerd zijn.