Plan: | Den Ham, partiële herziening Dorpsstraat 19 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1700.BPDH2011PH0019-vas1 |
Op de betreffende locatie aan de Dorpsstraat 19 in Den Ham zal nieuwbouw van een woning plaatsvinden, ter vervanging van een in het verleden tot woning verbouwde schuur. Deze tot woning verbouwde schuur zal weer op basis van de oorspronkelijke bouwtekening in authentieke staat worden gerenoveerd. Afbeelding 6.1 geeft een indruk van de gewenste inrichting van het perceel.
Afbeelding 6.1 Inrichtingstekening Dorpsstraat 17-19 (bron: Hamhuis Architecten)
De bestaande, kleine woning is moeilijk te verbouwen met inachtneming van de huidige woonwensen en -eisen. Door de tot woning verbouwde schuur terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat en een nieuwe woning te bouwen in de besloten achtertuin, komt de mogelijkheid vrij om het karakteristieke beeld van een erf aan de voormalige bleek en de Dorpsstraat terug te halen. Meer achtererf, minder tuin aan de straat, meer zicht op de kenmerkende bebouwing van een esdorp.
Afbeelding 6.2 Aanzichten en plattegronden te verbouwen schuur (bron: Hamhuis Architecten)
De locatie van de nieuwe woning zal binnen de groene rand van de tuin zijn gelegen. Hierdoor is de woning als vreemde eend in de bijt in het achtergebied bijna onzichtbaar.
Afbeelding 6.3 Ontwerp nieuw te bouwen woning (bron: Hamhuis Architecten)
De nieuw te bouwen woning is zo ontworpen dat er optimaal contact tussen woning en tuin ontstaat. De leefruimten zijn allen op de tuin georiënteerd. Daarbij dragen zij bij aan het introverte karakter van de woning. De vorm van de te bouwen woning refereert aan de karakteristieke kleinschalige bebouwing, die zo kenmerkend is voor de kern Den Ham. De woning zal worden voorzien van een sedum dak, waardoor ze geheel in de natuurlijke context op zal gaan. De materialisering is gebaseerd op de relatie met de natuurlijke omgeving.
In principe wijzigt er nagenoeg niets in de achtertuin, maar juist wel in de tuin van de hernieuwde schuur aan de straatzijde. In verband met de maat van het huis zal een deel van de bestaande ondoordringbare groene wand ('clump' in de Engelse landschapsarchitectuur) worden verwijderd. Ook worden enkele hoge coniferen gekapt. In verband met het doorzicht op de bloeiende borders in de zomer aan de noordzijde van de tuin, worden voor een deel van de 'clump' de onderste takken aan de stammen van de hoge hulststruiken verwijderd. Op de locatie van de huidige carport, die wordt afgebroken, zal een groene rand worden geplant, nabij de erfgrens. Hierbij wordt gebruik gemaakt van streekeigen struiken en/of een hoge beukenhaag. In verband met de locatiekeuze en de groene erfgrens, zal de nieuwe woning vrijwel onzichtbaar blijven vanaf de weg en omliggende percelen.
De schuur zal juist wel zichtbaar worden en daarmee wordt het karakteristieke straatbeeld hersteld. De huidige voortuin wordt ingericht als erf en er komt een haag langs de perceelsgrens met de buren. De bestaande conifeer wordt gekapt. Voor de veldesdoornhaag komt een nieuwe hoogstam fruitboom te staan. Er ontstaat zo een bestraat driehoekig erf met daaraan gekoppeld de woonboerderij op nummer 17, de garage van deze woonboerderij en de opgeknapte karakteristieke schuur bij nummer 19. Hiermee wordt het oude dorpsbeeld hersteld.
De nieuwe woning wordt ontsloten via de Dorpsstraat. Gelet op de functie van deze weg (erfontsluiting) en de lage intensiteiten levert dat vanuit verkeerskundig oogpunt geen bezwaren op. Parkeren ten behoeve van de woningen vindt plaats op eigen grond. Er wordt voldaan aan de gemeentelijke parkeernormen.
Tegen de invulling van het onbebouwde perceel bestaat vanuit ruimtelijk en planologisch oogpunt geen overwegende bezwaren.